Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Když se to, tak se to…. to asi zná každý – mé patálie s citronovou buchtou, která mi trochu zhořkla už nebudu rozpitvávat -cokoli, co se tváří jako citronová buchta, to mi zřejmě není souzeno, a když se povede – což bývalo běžné, tak mi alespoň není souzeno o ní psát, protože se pak při pověšení článku s buchtou  přestane zobrazovat stránka na jiném prohlížeči než je firefox – prostě stop citronové buchtě :-))) Tímto se zároveň omlouvám všem, kdo od včerejšího večera nemohli stránku otevřít – chápejte – může za to citronová buchta !!!! :-)) Evidentně!

Doma graduje příprava na přezkoušení ve škole ,decentně graduje a protože jsou zase venku sněhu kupy, je -12 a nikam se nám nechce,  tak se ani nejde z kopce nakoupit, takže pomalu, ale jistě dochází určité druhy zásob a musí se vyjít s tím, co je. Třeba hořtice není. Ale byl puding – mlíka je stále dost :-)))

No a tak se musí vymyslet recept, který není náročný na vše co není a je plný toho co je a tím jsou plněné pečené brambory. Na brambory je třeba : tolik brambor, kolik sní daný počet lidí, cibule menšího formátu- také podle potřeby, já spotřebovala tři, asi 5 stroužků česneku, sůl, paprika a olej.

Brambory se oloupou, omyjí a rozkrájí na půlky. Oloupe se cibule a česnek a oboje nakrájí na tenké plátky.Brambory se posléze nakrájí odshora dolů – ale ne až dolů, udělají se do nich prostě jen zářezy, do kterých se vloží dle chuti nakrájená cibulové a česnekové plátky. Kompletně naplněná cibule se pak postaví na olejem vymazaný plech, posype se solí a sladkou paprikou.

Takto se poklade plech všemi půlkami brambor a vloží se do rozpálené trouby na 200st.C. Zhruba v polovině pečení – asi za 20 minut se nalije trochu oleje na plech a takovým báječným tvořítkem se polijí. Ale protože já většinou zapomenu,že to udělátko mám, a když si na něj vzpomenu, zase mi přijde zbytečné ho na tu chvilku mazat :-)), tak to prostě vezmu kávovou lžičkou.Možná pro elektrické sporáky bych pekla spíše déle a na méně, nebo na více, ale v případě potřeby s alobalem zvrchu.

Necháme dopéci a horké podáváme. Dnes s dušeným čerstvým zelím s jablky, které jsem připravila tak, že jsem nakrájela 200g cibule na kostiky, 200g čerstvého zelí ze sklepa, 1 veliké jablko – oloupané a vše vložila na rozpálený olej do pánve, za neustálého míchání přidala lžíci medu a dvě lžíce sojové omáčky shoyu, trochu soli a podlila 300 ml vody. Po chvíli zaprášila dvěma lžícemi bramborového škrobu. Záleží na druhu zelí a jablka, proto je nutné při stálém míchání hmotu ještě ochutnat a případně dosolit či ochutit trochou shoyu.


20 komentářů to “Hezké pečené brambory”

  • Kikus:

    Tak jsem se do toho zelí tak zamilovala, že si ho dělám zhruba obden půl hrnce a pojídám to během dne…buď jako přílohu, nebo část hlavního chodu…ale co mi fakt chutná je na to zelí nadrobit obyčejný tvaroh (tedy ten neobyčejný, co jsem objevila nedávno spolu se sýry na domácí farmě) a pokrájet kolečeka černých oliv :-) pro někoho možná nezkousnutelné, ale já si lahodím :-)

  • Jana:

    Jsou v troubě. Voní převelice. ALE – neumím si představit je dělat v množství pro 6 lidí, už pro nás dva mi to dalo těžce zabrat. Jak se dá bez „lžíce na boty“ zasunout cokoli do nepoddajné brambory? Nebo je to odrůdou? Nebo rukama nešikovnýma? Prostě až jak nám budou chutnat /a podle vůně teda asi budou chjo/ tak se možná odhodlám ještě někdy k tomuto eskamotérskému nadvýkonu :-)

    • Lžíce na boty :-))) Tak já to dělala ostrým nožem, nařízla, pak tam zejela znovu a trochu otevřela. Je to piplačka, přiznávám. Česnek jde v pohodě, cibule je lepší v momentě, kdy je malinká a je na celá kolečka, jak je to na půlkolečka a rozpadnou se, tak to je piplačka :-)). No, pro šest lidí je to ještě větší piplačka. Trochu to trvá, to je pravda :-))

    • Kikus:

      Přiznám se, že jsem řešila stejný problém :-)…ale lžíce na boty mě teda nenapadla :-) jen jsem se styděla to tu prezentovat, protože jsem to přičítala vlastní nešikovnosti….tak jsem to zkoušela taky vpáčit nožem, ale výsledek byl jen napůl uspokojivý :-)

  • HaF:

    Bezva kombinace, taky milujeme brambory a zelí! Je hrozná škoda, že tato stará a osvědčená kombinace, je-li bez masa, upadá v zapomnění.

  • MonikaBez:

    Taky bych se s dovolením připojila k chvalozpěvům. Já sem chodím hned po příchodu do práce, abych se naladila na pŕacovní den a pak se tedy pro jistotu ladím průběžně celý den. Stránky máte vážně úžasné :-)
    Hezký den, díky za inspiraci a doslova pohlazení na duši-i když to možná zní trochu pateticky, lepší výraz mě nenapadá :-))Monika

    • Milá Moniko, pateticky, nepateticky, rozhodně se tady tetelím :-)))). díky moc a budu se těšit na příště, že s vámi občas budu trávit pracovní čas :-)))

  • Veska:

    Teda to zelí s brambory mě nadchlo,vypadá to báječně,bude dnešní večeře a kdyby chlapům nejeli brambory
    tak dostanou jen zelí …
    Já včerá myslela,že je problém v mejch rukách a zase jsem něco zmáčkla co jsem neměla,páč jsme ráno něco instalovala,takže jsem si myslela že to já a on je na vině citronová buchta …

    • přesně tak VEsko:-))),ta mi dala, potvota. Ale zase na druhou stranu, ty fajn komentáře oddechu,že tofunguje jsou ohromným povzbuzením a za to citrónové buchtě třikrát „vivat“:-)

  • janka:

    No vypadá to dobře, hodně dobře, tedy zelí se nám letos nevyvedlo, vlastně nám ho během dvou dnů sežral jeden „báječný “ brouček krytonosec, ještě přibral kapusty všeho druhu a brokolici, tak budu muset potupně do obchodu se zeleninou asi po 3/4 roce a koupit zelí…:))))no snad to přežiju:))) a pak určitě zkusím uvařit…

    • Janko, zkus, to zelí je fajn. Mám ho ráda ještě s rozinkami, ale tentokrát to bylo bez nich :-). Nějaká změna je potřeba. Každý rok se neurodí vše. Příští rok zase třeba bude hodně zelí -))

  • Kikus:

    Tak tohle je taky moc parádní jídlo, moc se mi líbí i brambory i zelí a myslím, že o víkendu ho vyzkoušíme.

    • Kikuš, bylo to moc dobrý. Brambory jdou i nepolévak uvnitř olejem, ale zdají se mi pak trochu sušší. Chutnali i dětem, přestože v nich byla cibule a česnek. Jsou to jen obyčejné pečené brambory, ale vypadají na talíři moc hezky.

      • Kikus:

        Klárko, být básníkem, složím na tvé dušené zelí nějaký poet! Právě jsme ho doslova sež… :-) Skutečně vynikající a jsem z něho nadšená. Já osobně moc syrové zelí nemusím, docela jsme si oblíbili kysané dušené, ale poslední dobou mě shodou okolností něco nutilo vymyslet něco s čerstvého zelí…zřejmě vnitřní potřeba něčeho? A tohle je přesně ono. Lehce podušené a přitom křupavé! :-)
        Brambory jsem pekla taky, ale nějak se nemůžu skamarádit s mou elektrickou troubou a nepovedlo se mi úplně vychytat spojení mezi ideální teplotou a mírou upečení brambor :-)

        • díky moc Kikuš, je to asi potřeba péci opravdu na menší teplotu nebo na hodně s alobalem. Ještě to připíšu do článku.

  • ufa:

    Tak hlásím, že je to v pohodě i na opeře…:-) uf! To jsem ráda, co bych dělala bez denního dopingu???:-)

    • Děkuji Ufo a děkuji hlavně za ranní mail, protože když mi to volali večer rodiče, tak jsme jako nepěkná snacha mávla rukama – mě to funguje, usoudila jsem tedy, že je to v jejich počítači spojené s jejich počítačovým uměním. Váš ranní mail byl zásadní :-)) – nasměroval můj smysl na včerejší dopoledne :-)))

  • Monika a Hela : díky vám oběma – to je ohromně příjemný a milý!! Já se moc omlouvám – tím, že máme firefox, trvalo navíc dlouho, než jsem zjistila, že to neběhá a pak ještě zjistit, proč to neběhá….zpocené čelo a nejen čelo :-))) Jsem ráda, že už to jde, a že je to pro vás přínosné. Krásný večer a děkuji.

  • Helena:

    Já se včera taky lekla a po prověření i na PC manžela jsem usoudila, že chyba není na našem přijímači a tak jsem zalovila v paměti a udělala hrachovou kaši, protože zeleninový guláš jsem si nezapamatovala:-)
    Jak se mi ulevilo, že dnes to funguje a hlad nebude…Kaše výborná, zítra se chystám na linecký koláč. Tvaroh bude sice kupovaný, ale nějak to vydržíme. Jablka máme domácí, tak se to srovná. Zdravím a jen tak dál

  • monika:

    Včera jsem se vyděsila, cože to mám s počítačem, že se mi nezobrazují vaše recepty. Dnes jsem proto nemohla dělat váš zeleninový guláš :-) Jsem ráda, že už je vše v pořádku a zítra se chystám jak na hezké brambory, tak i citronovou buchtu. Skvělé stránky!
    S pozdravem Monika

Přidejte komentář