Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
veg
Kapustová sekaná pečeně bezmasá je ideální recept pro nás od Anuše Kejřové. Zkouším poprvé recept z prvorepublikové Zlaté úsporné kuchařky. Kapusta je stále ještě na záhoně, slepice snáší, jen se pokusím vyřešit malý problém se slaninou, kterou Anušina kapustová sekaná obsahuje. Nakonec padla volba na kombinaci olivového a slunečnicového oleje. V konečném výsledku se zdá, že to byla dobrá kombinace.
Anuše Kejřová
Anuše Kejřová
Nejprve tedy příprava surovin- kromě slaniny, kterou vyměňuji za kombinaci olejů nechávám vše přesně tak, jak je uvedeno v kuchařce. Nakonec ale během vaření dochází k navýšení strouhané housky. V receptu není uvedena gramáž kapusty – ty mé dvě měly dohromady 750g a recept počítá se 100g strouhanky, zároveň ale nabádá k dosypání tolik housky, aby se dala hmota vytvarovat do šišky. U mě to nakonec dělalo 360 g strouhané housky. Pravděpodobě se tedy v receptu počítá s menší gramáží kapusty. Proto jsem pro jistotu přidala ještě jedno vejce. Pokud bude chtít někdo zachovat přesnou gramáž receptu z knihy, mělo by být kapusty zhruba jen 250-300g.
kapustová sekaná
Suroviny: 2 kapusty, 750g kapusty, špetka majoránky, 2stroužky česneku, 3 vejce, lžička soli, (u mě to na osolení kapusty při vaření byla lžíce soli), špetka pepře, 360g strouhanky, 2vejce na tvrdo.  Dvě lžíce olivového oleje a dvě lžíce slunečnicového oleje.
Na pekáč : bílek, olej, kyselé okurky.Navíc jsem přidala svazeček saturejky.
Na přílohu – bramborovou kašin : 1,5 kg brambor, sůl, půl hrnku mléka, 30g másla, cibulka a máslo 40 gramů
kapustová sekaná
Nejprve jsem omyla kapustu a sundala z ní tvrdé, rozvětvené listy. Okrojila košťál a kapustu nakrájenou na čtvrtky naskládala do hrnce. Zalila vodou a osolila. Poté dala vařit.
Ihned poté jsem dala vařit vejce na tvrdo.
kapustová sekaná
Do měkka uvařenou kapustu jsem vyndala do mísy,zbavila jí co nejvíce vody a mohla jí umlýt na masovém mlýnku, ale upřímně řečeno – pomohla jsem si raději ponorným mixérem .
Na to jsem přidala vejce, pepř, majoránku,drhnutou čerstvě nasušenou saturejku,utřený česnek, olivový a slunečnicový olej a nejprve 100g strouhanky – toto množství jsem ale nakonec zvýšila až na 360g.
kapustová sekaná
kapustová sekaná
Jemně jsem potřela dno pekáče a na rozdíl od receptu, kde rozválí na prkénku kapustovou hmotu, přenesla jsem jí rovnou na pekáč, kde jsem jí podle rad kuchařky, rukou namočenou ve studené vodě uhladila. Ještě předtím jsem ale zamáčkla do prostředka sekané dvě vejce. Na toto množství kapusty by jich však mohlo být více – minimálně čtyři.
Hezky uhlazenou kapustu jsem potřela rozšlehaným bílkem, dno jsem jemně polila olejem a dala péci do vyhřáté trouby.
Zhruba po 3/4 hodině byla sekaná upečená.
kapustová sekaná
Během pečení sekané stačilo už jen udělat bramborovou kaši – tentokrát také podle Anuše.
Anuše Kejřová
Oloupané a nakrájené brambory na čtvrtky jsem zalila vodou, osolila a dala vařit. Dobře uvařené slila, přidala půl hrnku teplého mléka a 30gmásla a opět místo vařečky použila ruční mixér. Ještě bylo třeba dát do hrnečku máslo a jemně osmažit cibulku. Když byla cibulka hezky nahnědlá, podle návodu jsem hrnek odstavila a nechala cibulku dojít.
Vše jsem nakonec ozdobila nakládanými kyselými okurkami.
kapustová sekaná
kapustová sekaná
Přestože je kapusta jako taková pro mnoho lidí asi ne příliš lákavou zeleninou, tato sekaná byla výborná. Snědli jí všichni, děti nijak neprotestovali, tak nezbývá než poděkovat Anuši Kejřové za praktický recept na další, čistě zeleninové jídlo.


Komentáře

1 leachimleira leachimleira | Web | 17. listopadu 2010 v 22:52 | Reagovat

mňaminka a teď mám hlad :-D

2 ufa ufa | 17. listopadu 2010 v 23:01 | Reagovat

Super! My kapustu máme rádi, ale sekaná mě ještě nenapadla…na začátku jsem se lekla toho mlýnku, já ho nemám, a nevěděla bych jak to rozmašírovat:-) tak mě potěšila zpráva níže o ručním mixéru…asi vím, co budu za pár dní vařit. Dnes jsme totiž měli kaši s obalovaným celerem, tak aby pořád nebyla kaše…:-) ale 100% vyzkouším, a jak už se stává zvykem, zařadím mezí oblíbené recepty…:-)

3 Klára Klára | E-mail | Web | 17. listopadu 2010 v 23:09 | Reagovat

[2]: Jste moc milá – vždy se těším na váš komentář, moc potěší !!! Chtěla jsem, aby z toho blogu taky něco měly děti,to těšení se,  tak jsem uvařila něco podle Anuše Kejřové o Zlatu úspornou kuchařku :-)

4 Jana Jana | E-mail | 18. listopadu 2010 v 8:51 | Reagovat

Já sem budu muset chodit každý den :-)

5 Jana Jana | E-mail | 18. listopadu 2010 v 8:56 | Reagovat

Já sem budu muset chodit každý den :-) kapustová sekaná jak jsem na ni mohla zapomenout?????????????????? Vždyť to je jedno z nejchutnějších papáníček! Díky za připomenutí!!!!!!!!!!!!!!

6 olga olga | 18. listopadu 2010 v 9:59 | Reagovat

Sekaná vypadá báječně i bez slaniny a martinské rohlíky jsou úplně výstavní, určitě oba recepty zkusím. Díky moc.

7 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 14:35 | Reagovat

[5]: Byla opravdu nad očekávání dobrá a dnes ráno studená s chlebem a hořticí byla taky vynikající :-)

8 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 14:37 | Reagovat

[6]: Na internetu je hodně receptů na martinské rohlíky, ale my tam, kde bydlíme, kupujeme je běžně v obchodě a ty mají takovýto tvar, tak jsem je úplně přirozeně udělala takto tvarované -má je tak i Sandtnerka, tak snad jsou to opravdu Martiny :-D a ta sekaná nás taky docela překvapila – olivový olej tomu dodal výbornou chuť navíc.  Když vystydne, je navíc mnohem kompaktnější. :-)

9 HaF HaF | Web | 18. listopadu 2010 v 19:28 | Reagovat

Skvělé podzimní jídlo, budu muset Kejřku zase vytáhnout z police! Fotky jsou moc pěkné, těším se na další recepty! :-D

10 Missorka Missorka | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 20:33 | Reagovat

Dobrý den, ač nevegetariánka, strašně ráda k vám chodím nakukovat… :-)

Čtu správně, že v původním recpetu je 30 deka másla? (takže víc než kostka?), to by musela být fakt luxusní kaše…

Peta

11 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 21:20 | Reagovat

[9]: Díky moc za hezký komentář !! :-) Já se taky těším a jsem moc ráda,že se sem někdo dívá tak dlouho jako vy a neomrzelo ho to- díky a krásný večer :-)

12 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 21:22 | Reagovat

[10]: Taky moc děkuji za hezký komentář, jste moc milá – nejprve jsem se chtěla začít omlouvat a úplně jsem se zpotila, že to je zase průšvih ;-), ale našla jsem tam všude 30g a v původním receptu, na fotce jen 3 dkg :-) takjsem ráda, že mi jednou psala pořádně klávesnice, a že jsem to nespletla :-)), i  když upřímně- vůbec  by mi 30dkg nevadilo :-D

13 HaF HaF | Web | 18. listopadu 2010 v 21:23 | Reagovat

[11]: Kam člověk chodí rád, tam ho to neomrzí! 8-)

14 Klára Klára | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 21:24 | Reagovat

[13]: tak to děkuji dvojnásob !!! :-)

15 vareni-pro-zabavu vareni-pro-zabavu | 18. listopadu 2010 v 23:57 | Reagovat

Tohle si vyzkouším

6 komentářů to “Kapustová sekaná pečeně”

  • Lenka:

    Zdravim, ja do karbanatku misto slanininy davam na masle na kostecky trochu osmazene uzene tofu.

  • misa.b:

    Mnam to vypada bajecne,tak si rikam,jestli by sla pridat nejaka bilkovina,treba lusteniny aby to bylo vyvazne hmmm

  • Misina:

    K tomuto receptu na kapustovou sekanou jsem se dostala ted nahodou, protoze mi dosla strouhanka na hustejsi testo pro kapustove karbanatky. Prvni varka se mi ropadla na panvi, tak jsem ji zamichala do zbytku testa. V analogii s tim puvodnim receptem by se to dalo povazovat za nahrazku slaniny. Ted je to v troube a uz se nemuzu dockat. Kapustove karbanatky miluji a toto urcite bude take mnamka. A navic bez namahaveho smazeni, takze asi priste budu delat rovnou tu sekanou :)

    • Milá Misino, přesně tak, prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřové je jednoznačně inspirující !!! mám hrozně kapusty a díky vám za připomenutí, co bude tento týden určitě na stole :-))

  • modramys:

    Zdravim na kopec:)
    Dnesni menu u nas: Drzkova hlivova polevka, tato skvela kapustova sekana a uzasna rebarborova bublanina:)
    Takze moc dekujeme za inspiraci (nejen co se jidla tyce) byla to opravdu lahoda od zacatku az do konce:)
    Polivka naprosto luxusni, sekana se mi sice rozkydla (malo strouhanky) ale vubec to nevadilo (mimochodem napad, ze nam vydrzi jeste na zitrejsi obed byl opravdu naivni…jak pisete, studena je taky vyborna takze chodime okolo pekace a uzdibujeme :D ) a jako zlaty hreb bublaninka (pridala jsem jeste merunky pac rebarbory bylo malo)……
    Trikrat hura….dekujeme:D

    • Milá modramys, potěšení je na mé straně, ale hlavně, jak já vám strašně závidím ty tři chody !!! :-). Mně se to prostě ne a ne zase někdy povést. Buď polévka a druhé jídlo a posléze moučník, nebo v jiné kombinaci. Prostě nějak nejsem schopná toho hezkého tříchodového menu :-))). Já děkuji a hezký večer

Přidejte komentář