Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Současné dny  plynou v naší domácnosti zcela pokojně. Ohromně se těšíme na pečení cukroví, děti jsou nadšené do vaření a pečení a baví je to a mě také, takže často předelegovávám pravomoce :). Napadlo mě, že bude velmi jemná zima. To často vyjde, když mě něco napadne. Nikoli, že o tom přemýšlím a napadne mě to, ale napadne mě to z ničeho nic. Pak to vychází a letos mě tak z ničeho nic napadlo, že zima vlastně nebude. Jsem tudíž docela klidná a zimy se už nebojím :-).

Máme poměrně hezké zásoby ve sklepě, natolik hezké, že ani tady není třeba se bát. Jenom slepice vůbec nenesou. Mají pauzu a navíc mají pauzu i všechny slepice kolem a tak vaříme a pečeme bez vajec. Pevně ale doufám, že jarní kuřata, která mají začít snášet od příštího týdne, skutečně začnou.

A pak – tak jako vloni, u máslové dýně, nastalo dlouhé období homonym, nyní je to oxymoron, co hýbe naším domovem. Máte nějaký svůj velmi oblíbený oxymoron? Neboli protimluv? Děti sepisují a vyhrává u nich „strašně hezký“ a „ohlušující ticho„. Já jsem mnohem více liberální a líbí se mi spekulativní oxymorony, ve kterých vede „až vyrostu, chci se naučit být chlapcem“ a nejvíce ze všeho si stojím za vlastním oxymoronem “ tichá domácnost„. Vzhledem k počtu místností našeho domu – jedna a počtu lidí v nich žijících – šest – je spojení tichá domácnost čistým oxymoronem. :)

a teď už k výbornému zeleninovému kari

Kari je pro mnohé známé především jako směs koření, ovšem kari je také samostatný pokrm a to pokrm velmi variabilní. Zásadní složku tvoří směs koření kari a buď maso, nebo zelenina. Jídlo kari je rovněž velmi ostré ve specifické omáčce. Dnes je to u nás kari z růžičkové kapusty, mrkve a cibule.

Na toto kari je třeba 400 g růžičkové kapusty 400 g mrkve, 3 velké cibule,250 g cuketa, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej, koření kari, sůl, černucha setá, čili paprička, šafrán, trochu mouky celozrnné pšeničné.

Nejprve si dáváme vařit jasmínovou rýži s trochou soli a šafránu, aby se vařila, než uděláme kari. Vedle rýže nalijeme do tlustostěnného hrnce trochu oleje a osmahneme do světle hněda na půlkolečka nakrájenou cibuli. Když cibulka nahnědne, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, celé omyté růžičkové kapusty a na kostičky nakrájenou cuketu. Vše jemně orestujeme, přidáme kari, trochu pepře, nakrájenou čili papričku, černý kmín a kari. Buď již hotové koření jako směs, nebo vlastníkari.

Samotné kari je pak směsí až 36 druhů koření. Zde je návod na smíchání klasického kari z knihy Dagmar Lánské  „Koření pro každé vaření“, nakl. Práce Praha, 1979
Suroviny:

  • 80 g kurkumy
  • 60 g koriandru
  • 50 g kardamonu
  • 30 g římského kmínu
  • 30 g pískavice (řecké seno)
  • 20 g 10 g bílého pepře
  • 2,5 g cayenského pepře a papriky

Koření roztlučeme, smícháme, použijeme pouze potřebné množství a zbytek uložíme do uzavřené sklenice. Potřebné množství je pro tento recept 2 polévkové lžíce koření.

Vše chvíli restujeme, poté podlijeme vodou – voda by měla dosahovat asi 2-3 cm nad zeleninu a přiklopíme pokličkou. Dusíme, dokud není zelenina dostatečně měkká. Ke konci přichutíme ještě dle chuti solí, pepřem, feferonkou, přidáme také šafrán. Zaprášíme trochou mouky, aby pokrm malinko zhoustl a mouku dostatečně zavaříme.

Kari podáváme s jasmínovou rýží se šafránem a oboje vždy zvlášť, tak, jak se kari má podávat – zvlášť rýži, zvlášť kari. Zda na jednom talíři, vzhledem k úspoře nádobí, nebo zda správně – totiž ve dvou miskách, to už je na každém z nás. Kari se nikdy nepodává smíchané dohromady či omáčka nalitá na rýži.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

18 komentářů to “Zeleninové kari a oxymoron”

  • @Madlenka: to je moc hezký protimluv :)

  • avatar Jiri Dokulil:

    OK, ale slovem cabbage se IMHO obvykle míní klasické bílé zelí, kapusta je „savoy cabbage“ a růžičková kapusta „brussel sprouts“. To jen tak na doplnění …

    • ok, ale to už je těsně vedle, to už není lilek :-))

    • avatar Anonym:

      Pardon, ale nemohu se nevmísit… Taky je to recept na kari a ne curry :-) Klára tu přece s námi nesdílí, jak vařit podle receptů té které kuchyně, ale jak uvařit něco dobrýho z toho co je po ruce, třeba alá kari. A hlavně že jim chutná!

      • avatar Jiri Dokulil:

        Však jo, já jsem to rozhorně nemyslel nijak osobně, spíš jako věcnou kritiku.
        Indická kuchyně je hlavně pro vegetariány velká inspirace, ale je to kulinární svět dost odlišný od evropského a má svoje základní suroviny, postupy a pravidla, bez jejichž respektování se originálu ani nepřiblížíte. Tak jako například by se ital dost divil čeké buchtovité pizze z trouby posypané eidamem, ale to samý platí vlastně i o čínské, japonské a jakékoliv jiné exotické kuchyni (český přístup je spíš babicovské Když nemáte houby, dejte tam žampiony, když nemáte ani žampiony, nedávejte tam nic!).
        Ale vlastně o nic nejde …
        S indickou kuchyní jsem se seznámil docela zgruntu během ne úplně dobrovolného pobytu v indickém špitálu, kde jsem byl prvním evropským pacientem a ústavní kuchyně rozhodně nebyla přizpůsobena žaludku bílého sáhiba. Tehdy mi to koření spíš vadilo, ale chytl jsem se drápkem a pak jsem se po návratu začal o indickou kuchyni zajímat.

    • avatar petra štípek:

      Omlouvám se, že to bylo bez podpisu, to nebylo úmyslné. Hlásím se tedy k předchozímu komentáři :-)

    • Vy jste mi to úplně zkazil – tu pointu :-)) Kdo neumí anglicky a podívá se do seznam slovníku, je mu naprosto jasný, že cabbage je kapustA PROSTĚ:-)))) a v tento moment pro mě slovník seznam rulez :-)) http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/?q=cabbage&id=StidxbRKqr8= IMHO není savoy cabbage kadeřávek?

  • A ještě k tomu oxymoronu…velice oblíbený…“tak to už je trochu moc“…:D

  • avatar LINET:

    hm spíš vytopená))

  • avatar LINET:

    Kláro jako vždy paráda:-))trochu jste mě zaskočila s jednou místností..přeci jen není člověku dvacet a někdy děti usnou až po desáte a to já padám do narkózy,takže nechápu kde berete energii i když moje děti mi energii vždy dodávaly než braly,ale stejně…právě z postele koukám na nákupní(mega )centrum a ta křižovatka pod okny taky není zrovna to pravé ořechové,takže VIVAT jedna zatopená místnost „nakopci“

  • avatar Jiri Dokulil:

    Vypadá to dobře, ale nevím, jestli by indové použili do curry růžičkovou kapustu … řekl bych, že by tam vrazili spíš květák s bramborem a lilkem, mrkev a cuketa jsou vcelku košer ;-)

Přidejte komentář