Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘špenát’

Špenát stále roste, dnes jsme byli opět u zubaře, tentokrát nikoli se mnou, ale s Jentl, které chudince natekla pusa až po ucho a bavili jsme se s panem zubařem, jaká je on mediální hvězda našeho blogu, protože o něm píšeme v každém druhém článku :-). Přitakala jsem -ano, jsem buďto doma nebo u zubaře. Zbývajících možností mnoho není :-)). Pravda je, že zuby čtyř dětí něco z toho krajíce ukousnou, ale stále jsem to hlavně já, kdo si tuto část těla tak pečlivě opečovává :-)). Dokoupila jsem další semínka kedluben, první už pomalu narůstají a narůstají a špenát v jídelníčku za chvilku vystřídají právě kedlubny a květák.  Máme tady stále Elišku na výpomoc, což je prima, protože když člověk dělá oběd, má pocit, že mu nic neutíká venku a navíc je postaráno o tříletého milovníka Huga, který se stal Eliščinou stráží a zrovna nedávno, dívajíc se na ní pravil “ zakázal jsem si dívat na prsách- ale jenom na těch malejch“:-)). Některé z nás provází různé životní směřování už odmalička :-))  A pak také s Eliškou šlapeme- šlapeme úspěšně- už máme sedm sudů. Šlapeme trávu do sudů na senáž, protože velké senážové balíky jsou příliš drahé, mají na sobě strašně igelitu a tak jsme si kdysi pořídili ekologičtější variantu- koupili prázdné sudy kam šlapeme trávu jako zelí a v zimě pak mají naše Marie šťavnatou píci jako příkrm a my více mléka. Je to trochu dřina – je to takový „nature gym“ nebo “ fitcentrum na kopci“. Vůbec často přemýšlím, proč v těch posilovnách už dávno všechny ty přístroje nenapojili na nějaký zdroj. Alespoň světla třeba :-)) Read the rest of this entry »

Špenát patří k zelenině, která je tak podvědomě neoblíbená a přitom uvařená jídla ze špenátu nemusí být vůbec, ale vůbec špatná- naopak.  A navíc např. dnešní jídlo, je i velmi rychlé a jednoduché, nenáročné na suroviny. Náročné pouze na špenát. :-)

Potřebné suroviny jsou pouze brambory, mléko a máslo na kaši – množství brambor podle počtu strávníků. Na špenát pro 3 dospělé a 4 malé porce pro děti: náruč špenátu :-), 1 velká cibule, 2 veliké červené papriky, sůl, červená paprika.

Nejprve uvařit oloupané, omyté a nakrájené brambory v osolené vodě. . Uvařené pak rozmixovat s mlékem a máslem na bramborovou kaši. Na  2 kg brambor dávám cca 200 ml mléka a 80 ml přepuštěného musla. Mezitím, co se vaří brambory omýt špenát i se stonkem – samotné listy se stonkem. Já sama dělám na pekáči na plotně, ale lze použít větší hrnec. Na oleji osmahnout cibulku nakrájenou na proužk do světle hněda, přidat nakrájenou červenou papriku na kousky a potom vloži špenát. Přikrýt. Po cca 10 minutách zamíchat krásně dušený špenát, který pustil šťávu. Osolit, okořenit červenou paprikou, promíchat a je to. Read the rest of this entry »

Znáte Bok choy? Já ho neznala. Dostali jsme od americké tetičky semínka a radu, že je to vynikající. Na semínkovém pytlíku to je evidentně „čínské zelí“, ale na druhý pohled je to trochu jiné čínské zelí. Není kompaktní, listy nemá vyloženě uzavřené, je více otevřené a listy jsou více kapustovité, jsou tmavě zelené. Zato řepíky jsou křehké, tlusté a bílé.

A tak jsem shlédla druhou stranu pytlíku, kde je celá mapa USA a hledala ideální výsev. Čínské zelí se v Čechách vysévá až 15. července, tak jsem zjišťovala, jak to mají za velkou louží. Zcela jinak. Každý stát to měl jinak, ale všechny hezky v dubnu. Trochu mě překvapilo, že stejná mapka, se stejnými čísly byla na všech pytlících, co jsme dostali, ne na všech bok choyích, ale na veškeré zelenině. Možná nějaká americká mičurinovina, ale což…. riskla jsem Oregon, to je tak náš kopec :-)) a vysadila tedy v dubnu.

Bok choy je všude. Ve skleníku vyrostlo jako první, přesazeno ven a do fóliáků, na hnůj, na kompost – prostě všude. A taky k obědu, k večeři, zase k obědu a naštěstí- pravda je 15. červenec a většina začíná kvést ! Bylo to na to, hned jak to udělalo definitivní stav, dát fotku do přebytků a poskytnout dál, což jsem neudělala, protože jsem hamoun a chtěla jsem mít zdravou rodinu hezky při jaru…. No, takže díky tomu, že jsem si chytře schovala semínka, jdu na druhou várku :-)) a mezitím, než to vysadím, tak sem dám včerejší a dnešní oběd. Read the rest of this entry »

Dnešní jídlo by se mohlo jmenovat – vypletý oběd ! :). Špenát v řádku už pěkně narůstá a bylo třeba mu odlehčit o mezišpenát, ale člověku je ho líto vyhodit, když už je tak  hezky střední, tak z toho byl velmi příjemný oběd. Navíc přijela Eliška, která mi chce pomoct od dalšího plevele a navíc už je kefíru 3litry denně a nikdo nechce to zrno, už tomu začínám říkat houba :-), co se množí a mě je jí líto, tak jí zkusím usušit – jde to? No a tak jsme si udělali kefírovo- pudinkovou zmrzlinu- z uvařeného vychlazeného pudinku a ochuceného rozmixovaného kefíru. Dobrota veliká – vřele doporučuji !

Ale zpět k obědu. Není složitý, naopak, velmi velmi jednoduchý. Je na něj třeba i dost málo surovin – brambory, 100g másla, čerstvý špenát- množství dle vaší chutě, od velké obejmuté dlaně až po náruč :-), vejce podle počtu osob, sůl, majonézu, balsamikový ocet – 1 lžíci, kefír asi 100g.

Postup jasný – oloupat a omýt brambory a nakrájet je na plátky asi 3/4 cm tlusté, vložit do osolené vody a uvařit. Po uvaření vodu slít a vložit cca 70g másla na asi 1kg brambor. Jemně promíchat, aby se brambory zbytečně neroztříštily a přiklopit. Read the rest of this entry »

Po koláčích a sladkostech je potřeba se trochu umírnit a zařadit nějaké zdravé, ne moc vzhledné, ale přesto celkem chutné jídlo. Pipky snáší ostošest – většinou s nadcházejícími Velikonocemi stabilně stávkují, ale letos- letos prostě mráz nemráz, tma netma, letos jim to šlape holkám. A tak toho využívám a snažím se dělat jídla nikoli vajecprostá, ale vejcíplná! Včera to byla rychlá tvarohová buchta v trojitém provedení a k mé radosti byla ještě dnes na snídani :-).  Dnešní večeře je trochu do barevna, červená mrkev, zelený hrášek a s trochou turmeriku byla rýže červeno-zeleno- žlutá. Příloha jí pak dodala patřičnou tmavě zelenou, která svou vizáží vyloženě sváděla myslet si, že to musí být zdravé jídlo :-)

Na barvnou rýži jsou třeba dva hrnky rýže celozrnné, 4+1/2 hrnků vody, trochu soli, trochu oleje, lžíce turmeriku a asi 300g mrkve a asi 250g hrášku.Black caraway – lžíce. Na špenátovou omeletu pak dva mražené špenáty, sůl, osm vajec,  250 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250g tvarohu, 2 stroužky česneku a jedna větší cibule.Na posypání balkánský sýr.

Nejprve je třeba vložit do hrnce olej, vložit rýži, chvíli restovat, pak posypat turmerikem,černým kmínem,  zamíchat, osolit a přilít vodu. 2,5 x více vody než je objem rýže.Zároveň s vodou přisypávám zeleninu- mrkev na kostičky, hrášek celý- nepůlený :-) a zamíchám.  Rýži uvařit do měkka. Read the rest of this entry »


veg
Bramborové noky jsou alternativou k bramborovým knedlíkům. Těsto na ně může být
bramborové špalíčky
malinky řidší, než na knedlíky a mohou být bud hladké, nebo jemně rýhované vidličkou. Udělala jsem pár rýhovaných, ale mé dnešní odhodlání – vzít každý ten malý kousek a narýhovat ho vidličkou vzala velmi brzy za své, takže nakonec jen hezky hladké noky. A podle hesla „mírná nerovnost, oku lahodí“, není špalíček, jako špalíček :-))
Suroviny potřebné na noky : brambory – množství těsta dost nabyde přidanou moukou, proto zhruba jen polovinu brambor, které se vaří normálně jako příkrm, na zhruba 1 kg brambor 2 vejce, mouku – tolik, aby vzniklo hezké, nelepivé těsto, sůl.
Na špenát: dva špenátové protlaky, 2 vejce, sůl,50 ml smetany a 3 lžíce mouky.
Na cuketu: 2 cibule, 1/4 cukety, paprika sladká, sůl, pepř, nové koření,olej Read the rest of this entry »

Jsem trochu zásadně na štíru s rozhodováním, co si vybrat. A protože poslední dobou čtu dost
špenátové placky
často, jak člověk musí dělat něco „jen pro sebe“ :-)), že to je důležité, že rodina musí stranou, tak se tím rozhodně snažím řídit :-)) Ovšem problém je, že mám dost nenáročnou rodinu, řekla bych, že jsem tady asi nejnáročnější já a například střecha v původní podobě, chodba s -14stupni v zimě, nezametitelná podlaha v místnosti, to jsou všechno věci, které se dělají v podstatě jen kvůli mě :-)), protože nikomu jinému nevadily, takže bohužel blog, který si dělám taky pro sebe soupeří se střechou, která se dělá taky kvůli mě a se zahradou, kterou dělám taky kvůli sobě, protože pan domácí má životní beznárokovou filosofii, totiž,že by nikdo neměl mít na druhého nároky, jen na sebe a tudíž po mě nic nechce. A to zcela bez ironie. Zahradu děláš, protože tě to baví. Pokud si v tom nedokážeš nic najít, tak to nedělej :-)) Už asi 15 let si něco hledám v mytí nádobí,  dokonce jsem doma udělala i dost zásadní workshop dětem, na téma „láska ke špinavému nádobí“ a zatím bohužel je ta moje láska k němu stále nejdominantnější !  No,tak protože tedy většinu věcí tady dělám jen pro sebe a mám z toho tu zásadní vnitřní nadýchanou svobodu, někdy zjistím, že prostě existuje něco jako čas, jenž je  neúprosný a který jednoduše nezastavím a něco z toho všeho musí stranou.
A taky mi do toho občas vlezou nějaké povinnosti, které nejsou tak zábavné a dělám je i pro ostatní, ale je mi to hloupý se nezapojit :-)) a tak prostě přes léto trochu šulím tento blog.
Říkám si ale, když to děláš pro sebe, je lépe ze sebe, než z jakési vnitřně nařízené povinnosti. Pak by to asi nemělo smysl.
Včera jsem začala opalovat stará okna, aby byla hezká, nová do té nové chalupy – že si je natřu. Bohužel mi u jednoho prasklo sklo, protože jsem trochu neuřídila teplotu. Pak přišlo dítko jedno, že chce taky, tak nadšená, že spolupracuje, půjčila jsem mu horkovzdušnou pistoli a on opaloval. Vehementně. Až bylo během chvilky dřevo dost tmavé :-)). Dohodli jsme se, že tedy raději ne a pak šel kolem pan domácí. Kouká na to tmavé dřevo a já mám nutkavou potřebu začít vysvětlovat, že to jsem ale nedělala já, že to dělal Kvído. “ No tak to mi je úplně jasný“, on na to, „protože to nemá prasklý sklo ! “ :-)) Tož takovou já mám doma psychickou a citovou podporu :-))))
tak jsem si řekla, když vy na mě takto – už od večera tu leží pánev s výborným špenátem, který je smíchaný s orestovanou kedlubnou a cibulkou. Nikdo se ho ani nedotkl. Já vám dám !!!
Tak jsem tam přimíchala mouku a vejce a trochu soli a pepře, až to mělo konzistenci bramborákového těsta a dala to na rozpálený olej osmažit. Je to výborné !!!
„Ještě jsou ty placky?“ ozývalo se pak z naší improvizované ložnice ( to totiž měl být kurník, ale už je to tak daleko od domu, že tam liška vedle toho kradla slepice, tak jsme je přemístili blíž domu, pan domácí budoucí kurník trochu zvedl a dole, kde měly být slepic – to je půlka objektu, tam je kuchyně, kde měl být pes, tam je stůl a nahoře je ložnice.
Když tady byl kamarád z Prahy na pomoc se střechou, rozhlédl se  a říkal “ to tak konečně budete moct jezdit na víkend na chatu ! „)
Takže pokud chcete upotřebit špenát a nikdo ho nejí, tak jednoznačně do placek.
Suroviny: 2 špenátové protlaky, 2 vejce, 1větší cibule, 1větší kedlubna,sůl, pepř, mohou být 3 lžíce kysané smetany.
špenát
Nejprve tedy osmažit na kostičky nakrájenou cibulku, pak na ní nechat restovat kedlubnu a vše bez přilévání oleje a s mícháním tak dlouho, až je cibulka i kedlubna tmavá – ne spálená ! :-)
Pak přidat špenát , nemusí být rozmrzlý, osolit a opepřit podle chuti a vše míchat a míchat, lze přidat i tři lžíce kysané smetany. Do vychladlého pak mouku a dvě vejce. Tolik mouky, aby těsto mělo  konzistenci bramborákového těsta a poté už jen osmažit na oleji. Lze posypat sýrem nebo podávat jen tak.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | 9. července 2010 v 19:23 | Reagovat

Nádobí jsem začala umývat ráda ve chvíli, kdy mi v nemocnici řekli, že ochrnu. Všechno dnes dělám ráda, protože stále ještě můžu :-) :-) :-)

2 Klára Klára | E-mail | Web | 9. července 2010 v 19:50 | Reagovat

[1]: :-) ano, chápu to, já taky dělám většinu věcí ráda, mám obrovské štěstí, že můžeme dělat to, co jsme si vybrali a jak si to přejeme. Jenom někdy si nad těmi svými „mandalami“ trochu postesknu, někdy nejsem na výši a nemám nadhled, ale upřímně musím říci, že zatím vše, co jsem v životě považovala za hodně špatný okamžik, byl zpětně krok, za který jsem vděčná a tak to asi je dobře. :-)


veg
Když jsou sena, tak se pracuje a moc se nejí ! Jí se po práci a je třeba uvařit něco
špenátové těstoviny
rychlého a lehkého, protože, když se dělají sena, je většinou dost vedro. Nebo pak něco sladkého proti depresi – to když náhodou vedro přestane být a vše zmokne. „Však má správné seno jednou zmoknout“, říká lidové přísloví. Někdy se to přísloví i znenadání změní na „dvakrát zmoknout“ a někdy se  z přísloví stane – však nakonec, co bysme neudělali senáž !!! Ale letošní rok tak zatím nevypadá.
Dnes ani nebyly ambice na jakékoli domácí těstoviny, prostě ty, co máme koupené ve skříni se rozhodně hodily a když jsem zahásila, že budou výborné těstoviny se špenátem – strhla se docela slovní přestřelka.  No přestřelka – prostě zaznělo tu pětkrát – “ já špenát nerad -a ! „, takže navíc ještě malá dodělávka – těstoviny s klasickými rajčaty na olivovém oleji,cibulce, česneku a čerstvém oreganu.
Suroviny: těstoviny 500g, sůl, špenát mražený,1 vejce,  100ml smetany, 5 rajčat, 2 cibule, 3 stroužky česneku,olej, 5 asi 15cm snítek čerstvé dobromysli, oregano molido neboli dobromysl obecná neboli sušené oregano buď mleté, nebo nemleté.Olivový olej.
Nejprve dávám vařit do hrnce vodu, aby byla vroucí dříve,než si udělám zbytek. Do vroucí, dobře osolené vody – u těstovin netřeba se nikdy bát soli, vsypu balíček těstovin – dnes vrtule.
Mezitím dám na rozpálený olej osmahnout nakrájenou cibulku na proužky spolu s jemnými plátky česneku. Po orestování přidám na osminky nakrájená rajčata. Osolím a přidám sušené oregano a čerstvou dobromysl, nasekanou na drobno. Po chvíli dušení rajčata vařečkou ještě trochu pomačkám, nechám ještě chvilku prohřát a odstavím.
Do druhého hrnce vložím špenátový protlak, nechám rozehřát do horka, osolím, přidám vejce, rozmíchám řádně a přiliji smetanu. Nechám prohřát a mohu podávat spolu s těstovinami. Nejprve nandavám na talíř rajčata, do nich pak těstoviny a zdobím listy dobromysli. Stejně tak nejprve špenát, těstoviny a ozdoba opět ze špenátu.
Takto připravené špenátové těstoviny zdají se chudé na suroviny, ale při správně zvolené dávce soli je špenát se smetanou naprosto dostačující. To samé platí o rajčatech s česnekem a cibulí.
Jako tip doporučuji vřele sehnat jakéhokoli nemajetného kamaráda, který jezdí sbírat na zimu do  Španělska olivy a přiveze domácí olivový olej od olivového farmáře – to je skutečná lahůdka!! Díky Filipe ! Mám pocit, že na těstoviny s takovým olejem je skoro škoda cokoli dávat :-)))

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 8. června 2010 v 23:15 | Reagovat

Pro mne skvělá volba na lehký letní oběd, či večeři! Souhlasím s poznámkou o kamarádech. K nám takhle na podzim doplul nádherný losos z Aljašky. 8-) :-P

2 Veska Veska | 9. června 2010 v 8:49 | Reagovat

Kamarádi se určitě neztratí :-D

veg
Dnešní den jsem chtěla zkusit nový postup dělání těsta na bramborové noky. Brambory
noky
se při něm nevaří, ale pečou v soli v troubě. Byla jsem zvědavá, zda zaznamenám nějaký rozdíl a ano, s těstem se příjemně pracuje a chutná víc bramborově. Akorát podle kuchařek je dobré dát na kg brambor  kolem 130g mouky a pokud jsem dělala s celozrnnou pšeničnou, nestačilo mi 250g, aby těsto bylo tvárné a nelepilo se. Takže zase žádná přesná míra – vše na citu :-))
suroviny: 1 kg brambor, 1 kg soli, cibule, 2 špenáty, asi 6 cm pórku, 250g pšeničné mouky celozrnné přesáté, 4 žloutky, 4 bílky, asi 4 lžíce smetany, stroužek česneku.
Brambory omyjeme  – neoloupané a naskládáme do pekáče. Prosypeme 1 kg soli a dáme péci do trouby na 200 st. C. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky, osmahneme na oleji, přidáme dva mražené špenáty – rozmražené, do špenátu zamícháme 4 bílky, protože do bramborového těsta budeme potřebovat 4 žloutky, trochu soli a přivedeme do horka. Hustý špenát s cibulí a bílky nakonec rozředíme asi 4 lžícemi smetany.
Upečené brambory pomocí vidličky a nože oloupeme, vložíme do mísy na 4 žloutky, mírně přisolíme, přisypeme mouku, jeden stroužek utřeného česneku a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí na ruce. Z těsta vyválíme  tenké válečky, dáme je na prkénko a nožem odkrajujeme malé kousíčky do vroucí, osolené vody. Po cca 15 min. vyjmeme jeden nok a ochutnáme, zda je už hotový. Pokud ano, tak slijeme, připravíme na talíř, obložíme špenátem a posypeme pórkem, který jsme nakrájeli na kolečka a zprudka osmažili na oleji.
Problém nastane, když je doma zásoba tvarohu, o které vědí děti a nese se na stůl špenát. To se pak ze všech stran ozývá revolta a většina chce vyměnit špenát za tvaroh. Děti si tedy daly noky s tvarohem a cukrem. Jen po pár soustech začalo jedno kousat pomaleji a pomaleji – a pak se vyjádřilo, že bramborové noky, ve kterých je utřený česnek nejsou s cukrem a tvarohem zase až tak moc dobrý. :-)))