Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Po koláčích a sladkostech je potřeba se trochu umírnit a zařadit nějaké zdravé, ne moc vzhledné, ale přesto celkem chutné jídlo. Pipky snáší ostošest – většinou s nadcházejícími Velikonocemi stabilně stávkují, ale letos- letos prostě mráz nemráz, tma netma, letos jim to šlape holkám. A tak toho využívám a snažím se dělat jídla nikoli vajecprostá, ale vejcíplná! Včera to byla rychlá tvarohová buchta v trojitém provedení a k mé radosti byla ještě dnes na snídani :-).  Dnešní večeře je trochu do barevna, červená mrkev, zelený hrášek a s trochou turmeriku byla rýže červeno-zeleno- žlutá. Příloha jí pak dodala patřičnou tmavě zelenou, která svou vizáží vyloženě sváděla myslet si, že to musí být zdravé jídlo :-)

Na barvnou rýži jsou třeba dva hrnky rýže celozrnné, 4+1/2 hrnků vody, trochu soli, trochu oleje, lžíce turmeriku a asi 300g mrkve a asi 250g hrášku.Black caraway – lžíce. Na špenátovou omeletu pak dva mražené špenáty, sůl, osm vajec,  250 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250g tvarohu, 2 stroužky česneku a jedna větší cibule.Na posypání balkánský sýr.

Nejprve je třeba vložit do hrnce olej, vložit rýži, chvíli restovat, pak posypat turmerikem,černým kmínem,  zamíchat, osolit a přilít vodu. 2,5 x více vody než je objem rýže.Zároveň s vodou přisypávám zeleninu- mrkev na kostičky, hrášek celý- nepůlený :-) a zamíchám.  Rýži uvařit do měkka.

Omeletu je třeba připravit tak, že se v míse rozmíchá špenát s vejci, moukou- mouky lze dosypat více, podle špenátu a řídkosti těsta, solí, tvarohem, česnekem a nakrájenou cibulkou na kostičky. Vše se vlije do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a dá se péci na 180-200 st. C. Upečené je zhruba za půl hodiny. Hotové krájím na čtverce, rýži pak posypávám balkánským sýrem.

3 Odpovědi to “Špenátovo-tvarohový nákyp s barevnou rýží”

  • dadaz:

    v jakém stavu je ten hrášek? sušeny, mrazený, naložený – čerstvý ted doma fakt nemám:-)

  • ufa:

    Já bych si dala ten nákyp i jen samotný, k černému čaji s mlíkem…:-) místo bramboráku, to já mám ráda…nevím proč.:-) tak o víkendu si udělám nákypek…a v létě zkusím z čerstvého špenátu…

Přidejte komentář