Posts Tagged ‘bramborové noky’
Dnešní den jsem chtěla zkusit nový postup dělání těsta na bramborové noky. Brambory
se při něm nevaří, ale pečou v soli v troubě. Byla jsem zvědavá, zda zaznamenám nějaký rozdíl a ano, s těstem se příjemně pracuje a chutná víc bramborově. Akorát podle kuchařek je dobré dát na kg brambor kolem 130g mouky a pokud jsem dělala s celozrnnou pšeničnou, nestačilo mi 250g, aby těsto bylo tvárné a nelepilo se. Takže zase žádná přesná míra – vše na citu :-))
suroviny: 1 kg brambor, 1 kg soli, cibule, 2 špenáty, asi 6 cm pórku, 250g pšeničné mouky celozrnné přesáté, 4 žloutky, 4 bílky, asi 4 lžíce smetany, stroužek česneku.
Brambory omyjeme – neoloupané a naskládáme do pekáče. Prosypeme 1 kg soli a dáme péci do trouby na 200 st. C. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky, osmahneme na oleji, přidáme dva mražené špenáty – rozmražené, do špenátu zamícháme 4 bílky, protože do bramborového těsta budeme potřebovat 4 žloutky, trochu soli a přivedeme do horka. Hustý špenát s cibulí a bílky nakonec rozředíme asi 4 lžícemi smetany.
Upečené brambory pomocí vidličky a nože oloupeme, vložíme do mísy na 4 žloutky, mírně přisolíme, přisypeme mouku, jeden stroužek utřeného česneku a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí na ruce. Z těsta vyválíme tenké válečky, dáme je na prkénko a nožem odkrajujeme malé kousíčky do vroucí, osolené vody. Po cca 15 min. vyjmeme jeden nok a ochutnáme, zda je už hotový. Pokud ano, tak slijeme, připravíme na talíř, obložíme špenátem a posypeme pórkem, který jsme nakrájeli na kolečka a zprudka osmažili na oleji.
Problém nastane, když je doma zásoba tvarohu, o které vědí děti a nese se na stůl špenát. To se pak ze všech stran ozývá revolta a většina chce vyměnit špenát za tvaroh. Děti si tedy daly noky s tvarohem a cukrem. Jen po pár soustech začalo jedno kousat pomaleji a pomaleji – a pak se vyjádřilo, že bramborové noky, ve kterých je utřený česnek nejsou s cukrem a tvarohem zase až tak moc dobrý. :-)))