Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Znáte Bok choy? Já ho neznala. Dostali jsme od americké tetičky semínka a radu, že je to vynikající. Na semínkovém pytlíku to je evidentně „čínské zelí“, ale na druhý pohled je to trochu jiné čínské zelí. Není kompaktní, listy nemá vyloženě uzavřené, je více otevřené a listy jsou více kapustovité, jsou tmavě zelené. Zato řepíky jsou křehké, tlusté a bílé.

A tak jsem shlédla druhou stranu pytlíku, kde je celá mapa USA a hledala ideální výsev. Čínské zelí se v Čechách vysévá až 15. července, tak jsem zjišťovala, jak to mají za velkou louží. Zcela jinak. Každý stát to měl jinak, ale všechny hezky v dubnu. Trochu mě překvapilo, že stejná mapka, se stejnými čísly byla na všech pytlících, co jsme dostali, ne na všech bok choyích, ale na veškeré zelenině. Možná nějaká americká mičurinovina, ale což…. riskla jsem Oregon, to je tak náš kopec :-)) a vysadila tedy v dubnu.

Bok choy je všude. Ve skleníku vyrostlo jako první, přesazeno ven a do fóliáků, na hnůj, na kompost – prostě všude. A taky k obědu, k večeři, zase k obědu a naštěstí- pravda je 15. červenec a většina začíná kvést ! Bylo to na to, hned jak to udělalo definitivní stav, dát fotku do přebytků a poskytnout dál, což jsem neudělala, protože jsem hamoun a chtěla jsem mít zdravou rodinu hezky při jaru…. No, takže díky tomu, že jsem si chytře schovala semínka, jdu na druhou várku :-)) a mezitím, než to vysadím, tak sem dám včerejší a dnešní oběd.

Ale nejprve ještě, jaký je to zázrak…zhruba 56 g bok choy má pouze 10 kalorií, neobsahuje tuk a cholesterol a je výborným zdrojem vápníku – takže ideální zelenina pro osteoporotiky s mírnou nadváhou :-). Obsahuje také trochu sodíku a mnohem více vitamínů C a A.

Čtyři  lupeny na stole

Jak jednoduché, jak prosté…. sesbírat špenát, bok choy, zelený salát a červený trhací…. dále připravit brambory, dva stroužky česneku, 5 lžíc másla. Na holandskou omáčku pak 3 žloutky, 175 g másla přepuštěného, 45ml vody, sůl, pepř a citronovou šťáv. Na salát pak hlávku zeleného salátu, 10 listů červeného salátu, 0,5litru kefíru, sůl, pepř, dvě lžíce octa a tři lžíce cukru.

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a dáme vařit v osolené vodě. Hotové brambory promícháme s dvěma lžícemi másla- dvě lžíce na cca 1,5 kg brambor.

Mezitím si omyjeme listy bok choy a špenátu, oboje dáme do vroucí osolené vody s lžící másla a přiklopíme. Vaříme asi 8 minut. Na kamna si připravíme velkou pánev nebo plech s vyšším okrajem a rozpustíme v něm 3 lžíce másla. Přidáme na kolečka nakrájený česnek a nakonec vložíme okapaný bok choy spolu se špenátem. Jemně asi minutu mícháme na horké pánvi a sejmeme.

A na řadě je holandská omáčka

Když se řekne holandská omáčka, většině lidí se vybaví chřest, ale je výborná stejně tak na jiné zelenině- rozhodně na špenátu  s bok choyem :-). Není nijak složitá… stačí si do misky ve vodní lázni tedy do misky, která leží v hrnci s horkou vodou,  vyklepnout tři žloutky a zalít je vlažnou vodou …45 ml a metlou metlovat tak dlouho, dokud omáčka nezmění barvu na světle žlutou, dokud nebude pěkně napěněná a pak…. pak se do toho za stálého míchání či metlování pomalu vmíchává přepuštěné teplé máslo. A míchat a míchat. Pak už jen přisolit, připepřit a ochutit trochou citronové šťávy.

Nakonec nezbytný zelený salát,

protože ho nikdo nechce, jen Tereza, co jezdí každý den kolem a já jí ho nosím k silnici. Ale…. rýsuje se docela akutně zase zubař, tak třeba nějaký ještě udám, ovšem do té doby nový slogan— není dobrého oběda bez salátu !!:-))

Jednoduše omýt oba druhy salátu, vložit do mísy, přilít kefír, osolit, opepřit, přilít ocet a přisypat cukr. Žádná věda a je to tam! A jdu plejt !!!:-)

15 Odpovědi to “Bok choy a špenát s holandskou omáčkou”

  • Lenka:

    Diky za fajn recept. Bok choy mam rada. Nasla jsem autenticky recept, treba budete chtit vyzkouset .o] je to fakt dobrota a kdyz pridate vic chilli jako v Thajsku :o) http://krevetka.eu/?p=212

  • Mirabelka:

    Právě jsem to dojedla a bylo to výborné!!!!! Omáčka se mi povedla. Byla jsem „prvnička“, ale nic to není.

  • Mirabelka:

    Božínku, to vypadá nádherně, že si to zítra uvařím s listovým špenátem a přidám mladé kedlubnové listy. To Pak-choy by šlo naložit jako kimči, že? Občas ho v zimě dělám z klasického čínského zelí a je to fakt síla pro milovníky česneku a čili.

  • Lutzlutz:

    Bok choy nebo taky Pak choy jsme jedli v asii – v SIngapuru a ve Vietnamu ho, stejne jako vsechno zelene, strkaji uplne do vseho (ve Vietnamu snedi UPLNE vsechno, co je zelene) a jak uz tu nekdo psal, je vinikajici v rychlovkach, ale desne desne desne moc je dobre v polevkach – na dno misky se daji nudle a maso a sparena srdicka pak choy a prelije se vyvarem…mnamnamnam :)

  • luckydina:

    Dobrý den, právě proto se u nás vysévá až v červenci, že z jarních výsevů žene do květu. Já bok choy propadla před lety a je to moje nejoblíbenější čínské zelí. Na saláty jsou chutnější odrůdy, ale je vynikající v asijských jídlech, do polévky, nudlí i smažené rýže.Obrat vnější listy a vnitřní srdíčka vcelku zapéct, jsou vynikající.Máte nádherné články o vaření a závidím americkou tetičku se semínky, ale to pletí nezávidím.

    • Díky moc za hezký komentář :-), tetička je prima, navíc se vždy trefí do vkusu a do toho, co je třeba,prostě taková správná americká tetička :-))). Pletí…… no, je to trochu na hlavu, ale letos je to hezký, letos se to nějak zvládá :-))

  • danadufkova:

    Můžu mít dotaz, jak bok choy chutná? U nás jedeme ve všem zeleném jak králíci a tento druh jsem zatím neznala. Jinak-ta omáčka vypadá mňamózně :-)

    • Dano, třeba v tomto jídle nebo prostě v kombinaci se špenátem, je špenát jednoznačně aromatičtější, má více chuti. Bok choy je potřeba více osolit než např. špenát. Je křehké, ale chuťově ne až tak extra výrazné. Chystám se na salát,tak vám napíšu, jak dopadl ten, ale už tu LUckydina psala, že na salát není nic moc. K rýži, v omáčce mě moc chutná a chutná mi také velmi studené, když jídlo zbyde- nemusí být zcela teplé.

  • ufa:

    Teda ta poslední věta…:-D to jedno písmenko by se dalo lehce přehlédnout…:-D :-D My teda bez salátu už nejedem…máme ho k obědu pokaždé. Spíš víkendy teda, přes týden jsem v práci. Dnes byl dokonce i k večeři.:-) hold je salátová sezona:-)

  • Kláro, opravdu „dvě lžíce na cca 15 kg brambor.“??? Jejda, to je jak pro armádu :)

Přidejte komentář