Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dnešní jídlo by se mohlo jmenovat – vypletý oběd ! :). Špenát v řádku už pěkně narůstá a bylo třeba mu odlehčit o mezišpenát, ale člověku je ho líto vyhodit, když už je tak  hezky střední, tak z toho byl velmi příjemný oběd. Navíc přijela Eliška, která mi chce pomoct od dalšího plevele a navíc už je kefíru 3litry denně a nikdo nechce to zrno, už tomu začínám říkat houba :-), co se množí a mě je jí líto, tak jí zkusím usušit – jde to? No a tak jsme si udělali kefírovo- pudinkovou zmrzlinu- z uvařeného vychlazeného pudinku a ochuceného rozmixovaného kefíru. Dobrota veliká – vřele doporučuji !

Ale zpět k obědu. Není složitý, naopak, velmi velmi jednoduchý. Je na něj třeba i dost málo surovin – brambory, 100g másla, čerstvý špenát- množství dle vaší chutě, od velké obejmuté dlaně až po náruč :-), vejce podle počtu osob, sůl, majonézu, balsamikový ocet – 1 lžíci, kefír asi 100g.

Postup jasný – oloupat a omýt brambory a nakrájet je na plátky asi 3/4 cm tlusté, vložit do osolené vody a uvařit. Po uvaření vodu slít a vložit cca 70g másla na asi 1kg brambor. Jemně promíchat, aby se brambory zbytečně neroztříštily a přiklopit.

Následuje vložení špenátu do vroucí osolené vody se zbytkem másla, tedy asi s 30 g, vaříme cca 5 minut a potom necháme ještě asi 10 minut přiklopené. Ideální je dělat zároveň s bramborami.

Mezitím je třeba položit na plotnu pánev s vodou naplněnou do 3/4 a přivést vodu k varu. Vodu osolíme a přilijeme do ní lžíci balsamikového octa. Vejce jedno po druhém vyklepneme jemně do mističky a opět jemně vložíme do vroucí vody.Už nesolíme, osolená voda stačí. Jsou hotové do pár minut.

Když je vše hotové, nandáme na talíř brambory, doprostřed brambor špenát, navrch vejce a vše zalijeme kefírovou omáčkou, kterou přpravíme tak, že si uděláme domácí  majonézu do které přimícháme trochu citrónu a asi deci čerstvého kefíru. Vše jemně promícháme- je to řidší omáčka než majonéza, ale vynikající !

Jídlo je příjemně vyvážené – jemně ochucené brambory s máslem, lehký špenát a vejce dělané bez tuku a omáčka, která je sice z majonézy, ale doplněná kefírem, který jí opět zjemní a trochu ozdraví :-). Vřele doporučuji na nějaký lehký den horkého dne.

13 komentářů to “Máslové brambory se ztracenými vejci a čerstvým špenátem”

  • Helena:

    Protože nebyl kefír, dala do domácí majonézy dcera domácí bílý jogurt a taky báječné. Lehoučké, lze doplnit zelenou cibulkou, petrželkou a kam se hrabou dresinky Helmans:-)

  • Hanka:

    Díky za inspiraci co s hromadou špenátu. Právě jsme dojedli a byla to bašta.

  • Všichni milí poptávači kefírového zrna :-)), poté, co se strhla e-mailová smršť – jedno zrno právě jede spolu s Eliškou stopem do Prahy :-), tak jsem vytvořila vlákno ve fóru https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=58.0#postid-543 pro ty, kdo by si houbu rádi koupili. Pevně doufám, že se jim ozve i měkdo jiný po rebublice. Já sama se budu snažit pokrýt co nejvíce pohledávek :-)))

  • Katka:

    Júúú tak toto vyzerá tak úchvatne, že neodolám a v sobotu navarím. Ja by som tiež rada kúpila to zrno. U nás som ho zháňala už niekoľko rokov a nič. Ešte ako mladé dievča si pamätám, že ho babička pestovala, ona zbožňovala kefír snáď ku všetkému. Najviac mi chutili varené zemiaky s troškou na masle opraženou cibuľkou a pol litrom kefíru. no mňamka. Takže Klárka ak by to nebol problém, mohli by sme urobiť pokus s poštou. Ja si myslím, že to prežije, po skúsenostiach s mojou kombuchou, ktorá vyše roka stála v tom istom čaji a nebola tam žiadna pleseň, zato plný pohár novej kombuchy…verím na zázraky týchto Božích darov.

  • Anonym:

    houbu mi jedna dobrá duše poslala v plastový šroubovací lahvičce poštou, zalitou mlíkem, přežila parádně. nebo se dá snad dát do mražáku (a následně úspěšně rozmrazit) nebo třeba i sníst (k tomu jsem se teda zatím neodhodlala)

    • ver:

      a anonymní jsem nechtěně ;-) koukám sem už chvíli, komentuju poprvé, v obojím zřejmě budu pokračovat

      • VEroniko díky, taky jsem přemýšlela, že bych posala, podle mě by v tom neměl být vůbec problém. Jinak díky za společnost- to těší:-))

  • SarkaCGY:

    Kláro, já mám takový hlad, když to vidím! … Já bych zrno moc ráda, ale jsme od Vás daleko a nevím, nevím, jestli by přežilo poštu?

    • Šárko, nejste někde u PraHy? tam by to nebyl problém, už toto pondělí. Pojedou sem rodiče.

      • Šárka:

        Kláro, to by bylo super. Nejsme sice z Prahy, ale jezdíme tam pracovně jednou týdně na odpoledne. A měli bychom jet právě v pondělí odpoledne. Pokud bychom tedy rodiče moc neomezovali.

        • Šárko, změnil se jim den,protože nejsou závislí jen sami na sobě, takže to bohužel nebude pondělí, ale je t zbytečně komplikované, já to pošlu, až půjdu na poštu. Napiš mi prosím svůj mail na my@conovehonakopci.cz, odepíšu a domluvíme se.

  • Tedy Kláro, to vypadá vážně luxusně. V jednoduchosti je krása a věřím, že i chuť!

Přidejte komentář