Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dnešní jídlo by se mohlo jmenovat – vypletý oběd ! :). Špenát v řádku už pěkně narůstá a bylo třeba mu odlehčit o mezišpenát, ale člověku je ho líto vyhodit, když už je tak  hezky střední, tak z toho byl velmi příjemný oběd. Navíc přijela Eliška, která mi chce pomoct od dalšího plevele a navíc už je kefíru 3litry denně a nikdo nechce to zrno, už tomu začínám říkat houba :-), co se množí a mě je jí líto, tak jí zkusím usušit – jde to? No a tak jsme si udělali kefírovo- pudinkovou zmrzlinu- z uvařeného vychlazeného pudinku a ochuceného rozmixovaného kefíru. Dobrota veliká – vřele doporučuji !

Ale zpět k obědu. Není složitý, naopak, velmi velmi jednoduchý. Je na něj třeba i dost málo surovin – brambory, 100g másla, čerstvý špenát- množství dle vaší chutě, od velké obejmuté dlaně až po náruč :-), vejce podle počtu osob, sůl, majonézu, balsamikový ocet – 1 lžíci, kefír asi 100g.

Postup jasný – oloupat a omýt brambory a nakrájet je na plátky asi 3/4 cm tlusté, vložit do osolené vody a uvařit. Po uvaření vodu slít a vložit cca 70g másla na asi 1kg brambor. Jemně promíchat, aby se brambory zbytečně neroztříštily a přiklopit.

Následuje vložení špenátu do vroucí osolené vody se zbytkem másla, tedy asi s 30 g, vaříme cca 5 minut a potom necháme ještě asi 10 minut přiklopené. Ideální je dělat zároveň s bramborami.

Mezitím je třeba položit na plotnu pánev s vodou naplněnou do 3/4 a přivést vodu k varu. Vodu osolíme a přilijeme do ní lžíci balsamikového octa. Vejce jedno po druhém vyklepneme jemně do mističky a opět jemně vložíme do vroucí vody.Už nesolíme, osolená voda stačí. Jsou hotové do pár minut.

Když je vše hotové, nandáme na talíř brambory, doprostřed brambor špenát, navrch vejce a vše zalijeme kefírovou omáčkou, kterou přpravíme tak, že si uděláme domácí  majonézu do které přimícháme trochu citrónu a asi deci čerstvého kefíru. Vše jemně promícháme- je to řidší omáčka než majonéza, ale vynikající !

Jídlo je příjemně vyvážené – jemně ochucené brambory s máslem, lehký špenát a vejce dělané bez tuku a omáčka, která je sice z majonézy, ale doplněná kefírem, který jí opět zjemní a trochu ozdraví :-). Vřele doporučuji na nějaký lehký den horkého dne.

Sdílej článek...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

13 komentářů to “Máslové brambory se ztracenými vejci a čerstvým špenátem”

  • Helena:

    Protože nebyl kefír, dala do domácí majonézy dcera domácí bílý jogurt a taky báječné. Lehoučké, lze doplnit zelenou cibulkou, petrželkou a kam se hrabou dresinky Helmans:-)

  • Hanka:

    Díky za inspiraci co s hromadou špenátu. Právě jsme dojedli a byla to bašta.

  • Všichni milí poptávači kefírového zrna :-)), poté, co se strhla e-mailová smršť – jedno zrno právě jede spolu s Eliškou stopem do Prahy :-), tak jsem vytvořila vlákno ve fóru http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=58.0#postid-543 pro ty, kdo by si houbu rádi koupili. Pevně doufám, že se jim ozve i měkdo jiný po rebublice. Já sama se budu snažit pokrýt co nejvíce pohledávek :-)))

  • Katka:

    Júúú tak toto vyzerá tak úchvatne, že neodolám a v sobotu navarím. Ja by som tiež rada kúpila to zrno. U nás som ho zháňala už niekoľko rokov a nič. Ešte ako mladé dievča si pamätám, že ho babička pestovala, ona zbožňovala kefír snáď ku všetkému. Najviac mi chutili varené zemiaky s troškou na masle opraženou cibuľkou a pol litrom kefíru. no mňamka. Takže Klárka ak by to nebol problém, mohli by sme urobiť pokus s poštou. Ja si myslím, že to prežije, po skúsenostiach s mojou kombuchou, ktorá vyše roka stála v tom istom čaji a nebola tam žiadna pleseň, zato plný pohár novej kombuchy…verím na zázraky týchto Božích darov.

  • Anonym:

    houbu mi jedna dobrá duše poslala v plastový šroubovací lahvičce poštou, zalitou mlíkem, přežila parádně. nebo se dá snad dát do mražáku (a následně úspěšně rozmrazit) nebo třeba i sníst (k tomu jsem se teda zatím neodhodlala)

    • ver:

      a anonymní jsem nechtěně ;-) koukám sem už chvíli, komentuju poprvé, v obojím zřejmě budu pokračovat

      • VEroniko díky, taky jsem přemýšlela, že bych posala, podle mě by v tom neměl být vůbec problém. Jinak díky za společnost- to těší:-))

  • SarkaCGY:

    Kláro, já mám takový hlad, když to vidím! … Já bych zrno moc ráda, ale jsme od Vás daleko a nevím, nevím, jestli by přežilo poštu?

    • Šárko, nejste někde u PraHy? tam by to nebyl problém, už toto pondělí. Pojedou sem rodiče.

      • Šárka:

        Kláro, to by bylo super. Nejsme sice z Prahy, ale jezdíme tam pracovně jednou týdně na odpoledne. A měli bychom jet právě v pondělí odpoledne. Pokud bychom tedy rodiče moc neomezovali.

        • Šárko, změnil se jim den,protože nejsou závislí jen sami na sobě, takže to bohužel nebude pondělí, ale je t zbytečně komplikované, já to pošlu, až půjdu na poštu. Napiš mi prosím svůj mail na my@conovehonakopci.cz, odepíšu a domluvíme se.

  • Tedy Kláro, to vypadá vážně luxusně. V jednoduchosti je krása a věřím, že i chuť!

Přidejte komentář