Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Nejprve jsem chtěla odpovědět do komentáře na dotaz, ale pak jsem zjistila, že je ta odpově’d tak rozsáhlá, že bych jí raději napsala do samotného článku. Předně patří špenát mezi naše nejrozšířenější zeleniny, ale většina lidí ho zná jako zmrzlou zelenou kostku, která po rozmrazení vypadá jako rozšmelcovaná zelená kaše plná vody. Ale kdo ochutná čerstvý špenát, dušený jen ve vlastní šťávě s trochou másla a se solí, případně s česnekem, nebude mu špenátový protlak pak připadat až tak jako ideální špenátová krmě.

Špenát je rostlina, která obsahuje množství nejdůležitějších vitamínů, mnoho minerálních látek, mimo jiné i jód, vápník a železo, ovšem obsahuje i kyselinu šťavelovou a to je malá stopka pro lidi s onemocněním ledvin.

Podle vševěda je špenát svým obsahem železa a solí sodných , zejména po stránce výživy krve nejdůležitější zeleninou -zvlášť pro chudokrevné. Jeho minerální součástky jsou však ve vodě rozpustné, což je sice příznivé pro jejich využití v těle, ale nepříznivé, dostane-li se do ruky kuchařky nevědomé a neopatrné.Špenát při zdlouhavém ohřívání bez vody pouští vodu, které je tolik, že se v ní může na měkko uvařit. Proto po pečlivém přebrání se vypere a pouze s tou vodou, která na něm uvízla, postaví se na mírně teplé místo a tam nechá za častého míchání státi tak dlouho, až vystojí se na něm tolik vody, aby k jeho uvaření postačila. Pak se uvařený prolisuje sítem i znovu přistaví na plotnu a vaří tak dlouho, až nebude náležité měkkosti a hustoty. Špenát takto vařený je třikrát výživnější, než když se vaří ve vodě přidané, zvlášť když se ani nehledí na množství této vody. Zbude-li po vaření nějaká voda, hodí se dobře k přípravě polévky.

Špenát se konzervuje buď jako mražený, nebo jako sterilovaný po dobu dvou hodin či se může sušit.

A k mému špenátu. Špenátů je několik druhů. Nejčastěji pěstovaný u nás je klasický, který má kulaté hladké semeno. Ten však má tu nevýhodu, že se musí vysévat jen velmi brzy na jaře či na podzim, protože za dlouhého dne vybíhá velmi rychle do květu. Jeho nevýhodou je tedy poměrně malá výtěžnost díky krátké době pěstování, protože pak vykvete.  Špenát, který pěstuji já, který má naprosto stejnou chuť má semeno nehladké, s ostny. Je to přímo odrůda Giant Noble a je to špenát naprosto stejné chuti jako špenát předešlý, ovšem má velmi tučné listy- oproti předešlému tmavé barvy a listy má veliké. Jeho výhodou je, že ještě na začátku června je krásný, vzrostlý, nevykvetlý a neustále narůstá, protože se mu utrhávají jen veliké listy. Pokud bych si měla mezi těmito dvěma špenáty vybrat, jednoznačně vítězí druhý.

Pěstování klasického špenátu je velmi jednoduché- záhy zjara se naseje do řádků, ideální je také jako značkovací rostlina, nebo biozahrada nabízí výbornou možnost, špenát naset vždy o půl řádku jinak, než je budoucí řádek zeleniny, čímž jsou vymezené řádky zeleniny. Špenát pokryje půdu mezi řádky, tím se  zamezí většímu možství plevelu a pak se sklidí a plečkou podřízne. To je podle nás výborná taktika. Sklízí se spolu se salátem a ředvičkami jako první zelenina.

Špenát giant noble pak pěstuji tak, že si ostnaté semínko v pařeništi či skleníku předsévám a když vzejde, přepichuji ho přímo do řádku cca 30cm od sebe. Vyroste velmi hezky a udělá krásnou růžici, kterou postupně neustále utrháváme a necháváme základní rostlinu.Giant noble – moje semena jsou organická- bio  semena , je to odrůda, která vyhrála v roce 1933 nejlepší špenátovou americkou odrůdu. Má vyrůst do výšky jednoho metru !, což se mi zatím nepodařilo, protože ho stále otrhávám. Listy jsou k otrhání po 45 dnech od zasazení.

a ještě pár špenátových receptů


Přesné složení špenátu podle wikipedie

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 89,7 Na 140 vitamin C 26
bílkoviny g/100 g 2,8 K 500 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,8 Ca 170 vitamin E 1,71
cukry g/100 g 1,5 Mg 54 vitamin B6 0,17
celkový dusík g/100 g 0,45 P 45 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 2,1 Fe 2,1 karoten 3,54
mastné kyseliny g/100 g 0,7 Cu 0,04 thiamin 0,07
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,7 riboflavin 0,09
energie kJ/100 g 103 Mn 0,6 niacin 1,2

17 komentářů to “Špenát”

  • avatar Simendly:

    Používám na špenát mangold. Bylo mi to doporučeno a moc si to pochvaluji. nenáročné pěstování bez vybíhání do květu. letos jsem měla odrůdu GATOR ;-)

  • avatar janka:

    No tak my pěstujeme Misano , teď Emilii a teprve teď začíná jít do květu, dáváme ho do sponu 25×6, docela prales , ale nevysychá to a rostly nám tedy docela lopuchy…:))asi 30 cm délka listu. Jinak já špenát otrhám , opláchnu, dám do takové ruční odstředivky, co jsem dostala na salát a přišlo mi , že je to strašná blbost, ale pak jsem zjistila, že je to skvělé na špenát, tak tam to tedy odstředím , dám do hrnce a během pěti minut za stálého míchání je hotový a skvělý bez vody…

  • No tak my se ženou pěstujeme na zahrádce bazalku, petržel a tenhle rok jsme se rozhodli přidat zelíčko a špenátek a musím říct, že udělat si vlastní zelíčko nebo špenátek je lepší než to koupit. Chutově se to prostě nedá srovnávat. Doporučuji všem kdo mají tu možnost, aby začali s pěstováním vlastní plodin.

  • avatar Marcipanka:

    Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, už viem kde bola chyba – takže budúci rok kúpim správne semená a idem na to.

  • Já pěstuji mezi rajčaty čtyřboč http://www.floranazahrade.cz/200704/neobvykly.htm a ten se dá sklízet až do zámrazu. Je taky dužnatý a vysévá se pod sklo, přepichuje v květnu ven. Dnes jsem ho prvně sklízela. Semínka má rovněž ostnatá tak nevím, jestli to není nějaký příbuzný ;). 4tyřboč novozélandský se u nás dá celkem dobře sehnat. Příští rok zkusím i nějaký ranější pro přímý výsev…

  • avatar Mirabelka:

    Velmi dobrý článek! Náš špenát jde už do květu, ale na podzim vysévám nový – jsme v Polabí, tak to špenda krásně stihne.
    Znáte tzv. Novozélandský špenát? Letos jsem ho cíleně nesela, on je vařený takový jako do černa, ale jedno zapomenuté semínko se mi zatoulalo mezi kytky a už pěkne jede. Z jedné rostliny je ho taky hodně.

  • avatar Veska:

    a špenát si na zimu i zamražuji,buď jako samostatné lupeny a nebo v podobě protlaku,který
    se s koupeným nedá vůbec porovnat …

    • avatar danadufkova:

      Ono se hlavně nedá srovnat to množství, které se navaří z „domácího“ a kupovaného. Jednou ten domácí listový došel a já byla donucena zakoupit mraženou drť. Když jsem potom po odpaření vody zjistila, co mi v hrnci zůstalo, tak jsem rychle vymýšlela náhradní jídlo. Ta vody ve špenátu byla drahá, asi jako by byla z ledovce :-)

  • avatar Jana:

    Tak to dopadne, když si člověk myslí, že mu to spadlo a neokomentovalo, omlouvám se za duplicitu:-))))))))))))))

  • avatar Jana:

    Matador pěstuji, je natolik výnosnější než světlé špenáty, že už jiný nesejeme, dorůstá, taky sklízím jednotlivé listy. Letos si chci nechat dvě rostliny na semeno tak uvidíme jestli budu mít úspěch:-) Rehek je nádherný ptáček, ale umí vyzobat co by mě ani nenapadlo:-)

  • avatar Jana:

    Pěstuji Matador. Od chvíle kdy jsem jej objevila a vyzkoušela už žádný jiný nesejeme :-) Má opravdu velké listy a masité, je z něj neporovnatelně vyšší výtěžnost než ze světlezelených špenátů, které navíc šly do květu už v květnu, Matador jdu sklidit dnes, už začíná vybíhat. A přesně jak píše Klára – mezi řádky špenátu vysévám třeba mrkev a po jeho sklizni má pak dost místa ona. Seji rovnou ven, jsme dost na jihu, takže nepředpěstovávám. Náš kout je ve srážkovém stínu, takže díky za každou rostlinu co vzejde ze semínka, jinak bych to neuzalívala:-)

    Ver – kopřivy jsou perfektní, na chuť je se špenátem míchám. Bršlici jsem jestě nezkusila, vaří se stejně? Že bych rozředila tu šťavelovou kyselinu, já osobně špenát nejím ale žeru, což by mohlo časem možná mít neblahé důsledky pro mé staré ledviny…………..

    Kláro nebudete mít pár ostnatých semínek navíc? Koupila bych, cenu samozřejmně respektuji.

    • avatar ver:

      Jano předpokládám, že stejně ;-) trochu posekám, podleju, dusím, než stonky dostatečně změknou. dávám ji i do polívek, do zeleninových směsí, do zapékaných jídel… je moc dobrá a hlavně je jí pořád všude dost

  • avatar Veska:

    teda ten je nádherný vypadá jako mangold …
    mě nikdy nenapadlo koukat na odrudu,vždycky jsem koupila semínka a něco vyrostlo,
    já raději dávala špenát později než z jara ,ten jarní mi vždy vyrostl a hned vykvetl,takže už vím proč

  • K semínkům- v Čechách jsem podobnou odrůdu našla hlavně jako hybrid. Z nehybridních mi připadá podobná trochu http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?s=&druhid=43&odrudaid=3903 a hlavně i Matador – http://www.jikl.cz/spenat/1045-matador.html, který je k dostání velmi často. Třeba napíše někdo, kdo pěstuje právě matador. Já sama mám zasazený český bio-monores a ten je velmi světlý a velmi rychle vybíhá do květu.

  • avatar Mirka:

    Taky by mě zajímalo, jestli se u nás dají sehnat semínka tohoto zázračného špenátu. Zatím jsem vysévala taky jen ten klasický, letos jsem na něj zapomněla, tak až na podzim.

  • avatar ver:

    obří šlechtic vypadá parádně, ten by možná (na rozdíl od toho klasického, co zatím občas vysejem) dokázal přesvědčit mého muže, že se vyplatí na špenát „pěstovat“ i něco jiného než bršlici a kopřivy ;-) dají se u nás sehnat semínka?

Přidejte komentář