Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘ořechy’

img_1286okMáme za sebou výživný čas a ještě jednou tolik před sebou. Já mám vždy takovou radost, když se do něčeho pustím a pak podruhé, když už to skončí. Zrovna jsem ve fázi nakupování většího než malého množství hořčíku a také hořkých čokolád, sušených meruněk a mandlí. Hořčíku není nikdy dost. To, když se člověk takhle odstěhuje na samotu, aby žil fakt v klidu a pohodě a pak si to někdy zařídí tak, aby se stal stres po určitou dobu jeho hlavním přítelem, nepřála bych si vědět, jaké by to bylo například v běžném procesu. Vlastně se každému docela klaním k zemi, jak to stíhá. Naštěstí děti stárnou a nacházejí si aktivity, které nespadají do mé kompetence. Tak třeba fyzikální kroužek s osvíceným pedagogem. A když jedno dítě přijde domů s něčím, co svítí, protože je to namočené v kyselině citronové a dítě po nás nechce, abychom mu to vysvětlili, naopak, vše to řádně vysvětlí nám a navíc dodá – to je super, že mi to tam popíše tak, že to fakt chápu, nejsem si pak úplně jistá, jestli to považovat jako životní výhru nebo jako částečné selhání. V zájmu zachování psychického zdraví volím výhru. Read the rest of this entry »

Tak jsem se dostala k první fázi reportu ručního lisu na olej. Vegetariáni zbystřete, vegani – zbystřete více, milovníci arašídového másla jakbysmet! A nejen jeho, ale také všech ostatních past, které se dají udělat z ořechů, slunčnice, sezamu.

Ruční lis na olej je záležitost pro gurmány, rozhodně to není lis na to, aby si člověk koupil desetikilový pytel slunečnice a jal se lisovat, aby měl do nádrže praktického zahradního traktůrku nebo do motorovky. Je to lis na to, aby si člověk udělal svou sklenici dobrého, velmi aromatického oleje. Není to zase taková legrace vychytat všehny suroviny, vychytat, jak mají být vlhké, jak suché, jak má být lis teplý, jak studený….. ale pasty….

to je jiná …. pasty jdou celkem samy, mohou je lisovat děti, není to věc fyzicky náročná, vzhledem k výše napsanému, ani psychicky a tak první report od lisu je právě o burákovém máslu a o pastě z ostatních ořechů. Buráky jdou jednoznačně nejlépe. Vlašské ořechy o něco málo hůře, ale stále si je mohou děti  natočit na namázání rohlíku. Stejně tak je to s neloupanými mandlemi. Loupaným bych se v souvislosti s marcipánem a lisem ráda věnovala samostatně. No a sezam a tedy sezamová pasta, na rozdíl od oleje, kde lze udělat sezamový olej nejjednodušeji, je  už o něco fyzicky náročnější. Zatímco burákové máslo netrvá příliš dlouho, sezamová pasta je trochu náročná i na čas. Trvá déle. Read the rest of this entry »


Tady je taková zima, že nejde dělat nic jiného, než odhrabávat sníh, dojit a dělat cukroví !!!
ořechové košíčky
Letos mám poprvé formičky na košíčky, to jsou takové drobné radosti života – malá, papírová krabička za 50 kč, s třiceti malými košíčky. Souhlasím, stačí mi málo k životu :-)) Mám sice ještě jedno o něco větší přání, ale to se těžko balí do krabičky, o tom psát nebudu :-)).  Tak jsem si řekla, že tedy košíčky a byl mi doporučen recept z Apetitonline, který jsem si vzala jako inspiraci. Zaměnila jsem mouku za svou celozrnnou pšeničnou a bohužel, třtinový cukr jsem oželela. -14, silný vítr a 7 km si nechám ráda ujít !!! Navíc nemám ani potřebu ujet na chvíli ven, protože děti dostaly dvě nové houpačky – staré už dodělaly a houpačky jsou pověšeny křížem, což má dvojí efekt, jsou zcela zabavené a po každém nesystematickém létání jsem zabavená i já, takže si nechávám cestu a běžky až na vyprchání první houpačkové euforie. Tudíž obyčejný cukr moučka. Ale i tak byl krém výborný. A protože má pan domácí k sojovýmu lecitinu takový vztah, jaký má, tak ani čokoláda na vaření, ale poleva z kakaa a cukru.
Suroviny na košíčky: 70g moučkového cukru, 50g mletých vlašských ořechů, 120 g másla, 250g celozrnné mouky, 1 vejce, kůra z citronu bez chemie.
Na krém: 185 ml smetany, 75g mletých vlašských ořechů, 75 g cukr moučka, 75g piškotů, 3 lžíce rumu
Na polevu: 75g ztužený tuk, 40g máslo, 50ml mléka,3 lžíce kakaa a moučkový cukr, asi 4  lžíce. Případně mléko na rozředění. Tři kapky oleje.
Na posypání mleté mandle a mleté vlašské ořechy. Read the rest of this entry »

veg
Tato ořechová buchta je ohromně vděčná. Je velmi rychlá, ale zároveň velmi  dobrá a
ořechová buchta
křehká. Množství surovin je na jeden plech s vysokým okrajem. Díky ořechům je buchta sytá, ale přesto — déle jak do snídaně nevydržela :-))
Suroviny: 4 větší vejce, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 2 hrnky strouhaných vlašských ořechů, trochu rumu. Poleva Read the rest of this entry »

veg
Tato bábovka patří mezi trochu náročnější, ale je vynikající.
bbb
Suroviny: na linecké : 300g celozrnná mouka pšeničná přesátá, 200 másla, 100g cukr moučka, 2 žloutky na náplň: 4 žloutky, 8 bílků, 200g vlašských ořechů, 40g piškotů, 160g cukr moučka.Máslo na vymazání formy.
babo
bbbbb
Nejprve uhněteme linecké těsto. Vymažeme bábovkovou formu máslem – velmi pečlivě a 3/4 lineského těsta vložíme do formy a  namočenýma rukama rozložíme po celé formě. 1/4 si necháme na pokrytí, jako čepici. Poté ušleháme tuhý sníh. Mezitím ušleháme žloutky s cukrem a přidáme nastrouhané ořechy a
babooo
strouhané piškoty. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme hmotu do lineckého těsta a přiklopíme plátem lineckého. Okraje, které nám zbyly, tak přehneme doprostřed.Dáme péci asi při 200 st. c, ale hlídáme, aby vršek příliš netmavnul. Velmi rychle chladne – po vychladnutí můžeme nakrájet.ass
bbbbbbbbbbb

Komentáře

1 Veska Veska | 22. června 2010 v 7:06 | Reagovat

Tuhle bábovku jsem nějak zazdila,vypadá úžasně a určitě i tak chutná a ještě ke všemu tento typ neznám ??? takže pro mě výzva :-P

2 Jarka O. Jarka O. | 24. června 2010 v 20:30 | Reagovat

Srdečně zdravím. Před chvílí jsem dopekla Vaši úžasnou bábovku, poprvé jsem si netroufla na celozrnnou mouku, ale příště ji dám. Bábovka je super! Moc děkuju za recept :-)

3 Jarka O. Jarka O. | 24. června 2010 v 20:32 | Reagovat

Nějak jsem to odklepla dřív, než jsem stihla podat důkaz: http://www.toprecepty.cz/recept/13044-linecka-babovka/

4 Klára Klára | E-mail | Web | 24. června 2010 v 21:43 | Reagovat

[2]: Děkuji moc, já prostě tento týden absolutně nic nestíhám , nová střecha znamená i jiné rozložení sil :-))) a první co odpadá  je internet :-)))), tak jsem jen teď rychle nakoukla a jsem moc ráda za milý komentář. Já jí mám také ráda – je taková „delikatesní “ :-)) a přitom ne extra složitá – má oblíbenkyně :-)))

Scroll Up