Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

IMG_1296ok Někdy je nutné odskočit si od gastronomicky lákavých, WHO však nedoporučovaných potravin a dát si nějaký odlehčující čas, aby si následně mohl člověk dopřát zase pár Brillat savarinů. A výhodou je, že je to jídlo celkem rychlé.  Navíc mi dneska ráno volala Helena a tázala se na rozesazování salátů. Jako vážně? Už se seje a sází? Letos nás to nějak zaskočilo a vůbec se mi nechce a kachna hledá místo, kam by si sedla a na nástěnce má na prvním místě pan domácí napsáno – další bedna pro kachnu! Taky se mu nechce. Nástěnku jsme nikdy neměli, ale už byla evidentně potřeba. V obchodě jsme se trochu pohádali o velikost. Pan domácí chtěl o dost větší, než jsme nakonec vzali, já jsem tam byla tentokrát za realistu. To je asi tři měsíce. Pak trvalo nějakou dobu, než jsme si udělali systém, než jsme vymysleli, kam to tam vše rozmístíme a koho bude čí sektor. A pak jsme to slavnostně otevřeli. Od té doby tam ta nástěnka tak hezky visí, sektory jsou srovnané, nikdo v nich nedělá bordel, protože do nich více již nikdo nezasahuje, taková nástěnka je potřeba. To člověk hned ví, co všechno by mohl dělat, kdyby se mu chtělo. A taky jsem zapomněla napsat, že je velmi důležité nějaké strategické místo. Je potřeba ji pověsit někde, kde nehyzdí místnost, není moc vidět, aby se člověk zbytečně nepřepínal kdykoli jde kolem.  A do toho jsem zjistila, že je 23. března, což znamená, že už mám jen necelý týden, než se udělají daně. A už by měl být asi zaset mák a petržel. Já bych tak jela do lázní!

Dnes tedy tip na lehkou večeři

Potřeba je Basmati rýže, 1 pórek, směs různé zeleniny, nakládané žampiony, 1x červenou řepu, olivový olej, slunečnicová semínka, sůl, rozmarýn, růžovou sůl a domácí měkký sýr z Domácího mlékaře str. 126.

Uvaříme basmati rýži. Mezitím je třeba přichystat si horkou vodu do nádoby, ve které budeme napařovat rýži. Já používám plnou a děrovanou gastronádobu. Lze zaměnit za hrnec s pařákem, s kovovým cedníkem, za hrnec na špagety. Do hrnce vysypeme zeleninu – hrách, mrkev, kukuřici, přidáme žampiony a omytý pórek nakrájený na cca 3 cm dlouhé špalíčky. Červenou řepu krouhám na širokém struhadle na tenké plátky. Zeleninu pouze solím a přisypávám rozmarýn. Hrnec přikryjeme a zeleninu necháme dostatečně propařit.

Uvařenou rýži posypeme slunečnicovými semínky a přidáme pár kapek olivového oleje. K zelenině a rýži přidáme nakrájený domácí měkký sýr a to je vše. IMG_1291ok

Přidejte komentář