Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Některé dny jsou jako na potvoru. Ale vše je relativní a zase jsem si vzpomněla na ten báječný příběh od Anthonyho De Mella

o jednom sedlákovi, kterému utekl nádherný hřebec a všichni ho litovali, řkouce – „ to je ale smůla“ a milý sedlák na to  odpovídal „smůla nebo štěstí, kdo ví?“  Hřebec se mu za pár dní však vrátil a přivedl s sebou stádo divokých koní. A vesničané přicházeli se svým „ to je ale štěstí “ a milý sedlák na to  odpovídal „štěstí nebo smůla, kdo ví ?“  Zdatný sedlákův syn začal divoké koně krotit a jeden z koní mu ošklivě zlomil nohu. A přicházeli vesničané to je ale smůla“ a milý sedlák na to své „smůla nebo štěstí, kdo ví?“  O pár dní později projížděli krajinou vojáci a verbovali do války, ale brali jen bojeschopné mladíky a tak byl syn sedláka ušetřen a vesničasné přišli se svým štěstím, na které jim sedlák odpovídal se stoickým klidem „štěstí nebo smůla, kdo ví? “

Včera jsem jela na poštu s knížkami plateb, které se uskutečnily až nyní a už dva km od chalupy se mi nějak zatavily brzdy do ráfku. Kdyby mě v tento moment měli rozdělovat do dvou skupin – pro chytré a pro silné, vyhrála skupina – pro silné. Brzdy jsem od ráfku nějak dostala a dojela dolů téměř bez brzd. To téměř je tam důležité. Jakmile jsem je, už naštěstí, nedaleko pošty použila, kolo mi bouchlo a já byla bez stěžejního dopravního prostředku. Ale protože tu máme kraj cyklistů, kterým jejich stará a nepotřebná kola dělají doma v kolové kůlně nepořádek, odmítají taková kola prodat, neboť by se za prodej styděli, přijde jim vhod, že si tedy po chvilce přemlouvání někdo jejich kolo odveze. A tak jsem se zpátky domů vezla na úplně luxusním specializovi, jehož jedinou vadou bylo příliš tvrdé pánské sedlo a to, že mi ho po přijetí domů okamžitě rozebrali. Není úplně špatné žít v oblasti plné nadupaných sportovců.

Ale zpátky k dýni a sekané z ní.

Každá dýně nemá máslové pevné těsto, některé mají maso moučné, například cukrová dýně nebo hokaido a právě tyto jsou ideální na sekanou.

Potřebujeme  1x dýni s moučnějším masem, 3x cibuli, olej, sůl, pepř, nové koření, česnek, majoránku, strouhanku a mouku celozrnnou pšeničnou dle potřeby a 3x vejce.

Příprava dýňové sekané není zase tak zcela časově nenáročná. Aby byla sekaná dobrá, je třeba nejprve oloupat, nakrájet na kostičky a prudce osmahnout cibuli. Přidáme oloupanou a nakrájenou dýni, osolíme a vložíme do trouby.

Jakmile se dýně rozpadle a je měkká, vložíme ji i s cibulkou do mísy, přidáme majoránku, česnek, nové koření, pepř, vejce, strouhanku a mouku a dobře prohněteme. Strouhanku a mouku přidáváme dle potřeby. Hmota musí být tvárná, ale netéci.

Vytvarujeme šišku, kterou vložíme do velmi dobře vymaštěného pekáče a dáme péci na 180°C do trouby. Občas podlijeme olejem a namažeme také sekanou.

Jakmile je sekaná upečená, vyndáme ji i s pekáčem a necháme vychladnout. Osobně podávám až druhý den, buď studenou nebo pouze ohřívanou.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

5 komentářů to “Dýňová sekaná”

  • avatar Jana:

    Musím přiznat, že víc než recept mě zaujal „minipříběh“ s koňmi. Znám jej totiž jako „starý čínský příběh“, protože jej Číňani cpou do všech učebních materiálů. A teď asi budu pátrat, jestli je to indický příběh, který doputoval do Číny, nebo opačně. Hm, nasadila jste mi brouka do hlavy.

    • Jano, to už je tak moc dlouho, co jsme ho četli, jedno je jisté, je v jedné Mellově knížce jako předmluva nebo doslov. Je úplně možné, že to byl příběh čínský a já to spletla.

  • avatar Marion:

    Tak už se peče. Díky za levný, jednoduchý recept, ale zajímalo by mě kam na ně chodíte?:-)

    • Marion, schovejte si kousek i na druhý den, fakt je to rozdíl. Když se někde inspiruju, píšu na stránkách kde, ale to je spíš otázka pečení sladkého nebo např. minule pečené brambory od Jamieho Olivera. U zeleniny je to spíš tak,že člověk něco začne a to se vyvine v něco jiného. Pokud to zachutná, párkrát udělá, obmění, udělá variaci a pak dá sem na stránku. Sekaná vznikla tak, že jsem použila špatnou dýni na restovanou dýni ke knedlíkům a zelí, kterou máme moc rádi a ta se rozsypala. Nezbylo, než s celou milou dýní něco provést :).
      Jinak mám oblíbené stránky, jsou to většinou zahraniční stránky, už zmíněný J. Oliver, díky Lídě velikou spoustu nových zel. kuchařek z USA, ale málokdy podle nich dokážu udělat celý recept :). Většinou se to zhoupne a recept si začne žít v průběhu tvoření vlastním životem.

  • avatar jani:

    Krása :) Chladne mi dýňový chleba, dýňové loupáky a dýňové housky, včera byly tortilly plněné ostrou směsí paprik a dýně, další hokaido půjde do sekané :) Vypadá to luxusně, skvělý nápad.

Přidejte komentář