Máte rádi kornspitz? Já moc a protože mám taky ráda inspiraci, upečte kornspitz, nafoťte, napište recept, to vše do konce příštího týdne a já tady pak udělám takovou příjemnou galerii listopadových kornspitzů. Ideální bude také barvitě popsat jeho chuť :). A protože jeden skvělý kornspitz, u kterého se můžete inspirovat je u Daniely, která mi kdysi poslala jako dárek knížku „Bread“ (kniha je v angličtině), s tím, že mohu knihu poskytnout dál někomu, komu by se líbila, nastal právě vhodný okamžik. K jednomu kornspitzu, který zašlete do konce příštího týdne anglická kniha „Bread“ poputuje.
Těším se na všechny výtvory, fotky a popisy! Vlastní recepty i fotky lze přidávat rovnou sem pod článek do komentářů.
Juj, já myslela, že mám kornspitz posílat do pátku poštou! A ona stačí fotka!
uááááá, to by byla paráda, fakt :))
Ještě dodávám k mému receptu,že je to původní recept od Iva Trhoňová Pekárnománie.Jsou výborné a peču je velice často Fotografie je moje vlastní
Černé rohlíky (ála kornspitz)
Suroviny:
na omládek:
110 g vlažné vody
1 lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
21 g droždí
Zápara: 30 g pšenice, 30 g žita, 30 g sojových vloček ( a na jejich pozdější namočení 140 g vřelé vody)
Dále:
150 g vody do těsta
2 lžičky oleje
1 lžička drceného kmínu
20 g žitných otrub
20 g lněného semínka
2 rovné lžičky soli
70 g žitné chlebové mouky
320-330 g hladké mouky
Postup:
pšenici a žito semeleme na kávomlýnku na hrubší šrot, vločky pomeleme jen částečně. Směs zalijeme vřelou vodou a necháme nabobtnat.
Suroviny na omládek necháme pekárnou umíchat bez předehřevu, stačí 5-7 minut. Pekárnu vypneme a omládek v ní necháme 45 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, nabobtnaný šrot a bez předehřevu necháme pekárnou vymíchat těsto.
Vymísené těsto nakyne ve vypnuté pekárně asi za hodinu.
Vyndáme ho, na lehce pomoučené ploše ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a ze všech uděláme bulky, které necháme asi 10 minut odpočinout.
Každou bulku vyválíme na ovál, ten srolujeme do rohlíku a následně ještě tlakem dlaně rohlík vyválíme do tenčího průměru. (Při vyvalování můžeme, pokud je třeba, pracovní plochu lehounce podsypnout moukou – tady ale pozor Pokud podsypete hodně, těsto při svinování nebude přirozeně lepit a rohlík se při pečení může rozvinovat.)
Hotový rohlík lehce oválíme v žitné mouce, dvakrát hlouběji a šikmo nařízneme a necháme na plechu kynout. Rozvírající se zářezy sypneme celým kmínem a hrubou solí.
Po nakynutí (30 minut) upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/25 min).
Tak jsem taky napekla.
Recept:
Na omládek 110 g vlažné vody, lžička sladěnky nebo sladovitu, 140 g hladké mouky, 21 g droždí
Dále 30 g pšenice, 30 g žita, 30 g sojových vloček ( a na jejich pozdější namočení 140 g vřelé vody)
150 g vody do těsta, 2 lžičky oleje, lžička drceného kmínu, 20 g žitných otrub, 20 g lněného semínka, 2 rovné lžičky soli, 70 g žitné chlebové mouky, 320-330 g hladké mouky
Zaděláme omládek a necháme kynout asi půl hodiny
mezi tím si umeleme pšenici a žito na šrot, rozdrtíme vločky a spaříme horkou vodou.
Po těch 30 min k omládku přidáme zbytek a zaděláme těsto. Buď dáme kynout do rána v lednici a nebo normálně. Po dokynutí tvoříme rohlíky, mírně obalíme v žitné mouce, nařízneme, posypeme zářezy hrubou solí a kmínem, necháme dokynout a pečeme.
Tak jsem asi první…:) ?
Neumím vložit fotku, proto posílám do emailu.
Recept je jednoduchý a od oka: hrnek hrubě pomleté celozrnné pšeničné mouky, hrnek žitné mouky, hrnek chlebové pšeničné mouky, hrnek kvasu(od večera vykvašeného), sůl, slunečnicová semínka a vše zaděláno syrovátkou z tvarohu.
Nechat vykynout v teple, utvořit malé večky, naříznout, nechat vykynout a posypat semínky(použila jsem dýňové gomasio se lnem a sezamem.)
Přeji hezký den…:)