Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera to přišlo – včera jsem se definitivně rozhodla, že hrozně nutně potřebuju k životu pec. :). Obávám se, že pokud se nenajde někdo, kdo bude potřebovat prostor pro svůj workshop, aby si tam tu pec postavil, že jí mít nebudu. Jenže i tak, to by tvrdě narazilo pravděpodobně na odpor pana domácího k workshopům.( já bych svůj postoj přehodnotila:) Z toho mi vyplývá, že pec může postavit jenom pan domácí. A z toho mi vyplývá, že pec mít nebudu :)) Protože přesto, že je hrozně šikovnej, jel dnes pro koně, ten má v sobě dalšího koně, večer přijede kůň pro děti, za týden jalovice, bude stavět kruhovku, dělá ohrady a tak je logický, že pokud přijdu s tím, že bych si přála pec – budu na místě mrtvá. A Ježíška neslavíme.  Co děláte, když máte nějakou nutkavou potřebu něčeho, co je tak skvělý, že efekt toho je skvělý pro všechny a oni to nedokážou dohlídnout? :-))

No a kromě toho, že chci pec, tak jsem se rozhodla udělat takový malý motivační článek pro všechny, kteří se bojí do toho skočit, vzdali to, neznají a ptají se průběžně na poměry….. prostě duben s chlebem. Za každý komentář, na kterém bude fotka  chleba a pozor, poměry kvasu(kvásek, do kterého už byla přidána žitná mouka a bylo to nakvašeno) či droždí, pšeničné a žitné  mouky a nebo jiné mouky, či semínek:) (voda netřeba, ta je prostě dle potřeby, ale meze se nekladou), ze kterých byl daný chleba upečen – tomu pošlu jako dík mou kopii sešitu s chlebovými recepty. Je to pdf soubor a jsou tam docela zajímavé recepty jak na chleba, tak pečivo tradiční sladké. Jedna samotná kapitola je věnována jen pečení z kvasu.

A budu moc ráda, když tam bude i kolikátý chleba to je. Velmi přibližně. Protože to spoustě lidí dost pomůže. Když někdo  uvidí Víťův chleba, upadne do hluboké deprese, jakmile zjistí, že je pekař,  a že je to 5000 chléb, uklidní se a skočí na to. Naopak, pokud uvidí u mého chleba číslo cca 1400, bude to veliká motivace, že toto tedy zvládne mnohem dříve :-)). A chápeme všichni, že je to číslo přibližné.

Chleba na fotce je tedy z 700g řidšího kvasu s žitnou celozrnnou moukou po nakvašení, dále 500g celozrnné pšeničné mouky přesáté a 200 g mouky žitné celozrnné přesáté, 1+1/2 pol. lžíce soli, a 4 lžíce kmínu. Voda cca 250 ml. Je to cca 1400 domácí chleba.

Návodů netřeba – tento článek nebo tato stránka je postupů plná. Jde fakt jen o poměry. Fotku lze vkládat buď podle tohoto návodu nebo může napsat  komentář s poměry a fotku poslat mailem na my@conovehonakopci.cz a já jí do komentáře dovložím.

Za duben s domácím chlebem!

 

86 komentářů to “Chlebová motivační na duben”

  • Jana:

    http://nd06.jxs.cz/822/899/906b6aa421_92508058_v1.jpg?1365848958

    chleba v příloze je pečen minulý týden a je cca dvacátý J

  • Lucilda:

    Konecne! Asi na sesty pokus ho mam. Nespadly, nepraskly, krasny vonavy kvaskovy osatkovy psenicno-zitny chleba. Diky Klaro vam a vasemu blogu. Ziju momentalne v USA a nebyt vas (a taky pana Cuketky a vsech neznamych domacich pekaru v mnoha diskuzich pod vasimi clanky), asi bych to nedala. Ale pokorila jsem americkou mouku a svou neznalost a jsem konecne o krok dal. Diky a preji krasny den

  • A jsme u druhé souhrnné fotky, je to veliké množství domácích chlebů, je to chlebová paráda a přesto, že se článek jmenuje „chlebová motivační na duben“, rozhodně pokračuje i nadále.

  • Lalaith:

    Tak po dlouhé době jsem prolustrovala zdejší stránky, v rámci prokrastinace při učení na zářijové státnice, několikrát se pokusila vyrobit domácí kvásek… nikdy se nepodařilo (buď mu byla zima nebo teplo a prostě se zkazil). Tak jsem se naštvala a kvásek koupila, nechala nakvasit s žitem přes noc, uchovávám v lednici a hotovo… :) Jsme doma dva, takže peču chleby malé.
    Recept: kvásek (mám ho ve skleničce o objemu 300g, není úplně plná) dám do mísy spolu se 300 gramy žitné mouky, nechám přes noc, ráno přidám necelou lžíci soli a kmín od oka (drcený i v celku), 300g pšeničné hladké mouky. Pak už jen míchání a hnětení, kynutí, bochníčkování a kynutí v ošatce. Máme vhodnou ošatku na jabka, tak už má dvě funkce. Ještě bych potřebovala vychytat konzistenci těsta a stáčení bochíků, ale to snad přijde (už jen péct a péct :)

    Každopádně za tyto stránky moc děkuju, už jsem použila spoustu receptů, něco jsem dělala i s dětma ve skautu – naprosté nadšení z vlastních rohlíků podle zdejšího receptu! Díky Vašim stránkám a podrobným návodům se dozajista mnoha lidem zjednodušilo pečení chleba úplně maximálně.
    A sešly se tu fakt krásné chleby!
    Můj třetí kváskový chleba:
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/558196_310577395706812_236824653_n.jpg
    https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/255290_310578549040030_1994146668_n.jpg

  • Dana:

    http://nd05.jxs.cz/981/184/c78aecb8c3_87716612_o2.jpg?1344460156

    Našla jsem odvahu a posílám Vám svou fotku kváskového chleba se semínky, je to asi devátý pokus.

  • Monika:

    Ahoj Nika,
    ja to robím tak isto že najprv si pozriem mail a potom conovehonakopci tak keď tak sme dve s podobnou úchylkou, kváskovo pečiem len krátko, ale neviem sa toho nabažiť=natešiť sa! Je to super pocit a ešte k tomu nemusím zhánať droždie takto to mám vždy doma chce to len správne načasovať a je to poruke vždy! A najväčším „poďakovaním“ mi je keď 2,5ročný syn Metod ma ráno budí, že: mamička chebíka daťťť……….

  • Viky:

    Konečně. :-) Asi 20. kváskový chléb a vypadá, jak má. žádné praskliny, žádné ementálové díry, žádný brousek. Ještě to vychytat s celozrnnými moukami. :-)

    3 polévkové lžíce kvásku
    300 g žitné chlebové mouky (Penam)
    vlažné vody tolik, aby po smíchání kvásku bylo těsto jako na husté lívance
    400 g hladké pšeničné mouky + cca 50 g při podsypávání
    sůl, kmín

    Kvásek s žitnou moukou kysali postevní na pečící elektrické troubě asi 3,5 hodiny, chléb pak 2 + 1,5 hodiny. Sázen na horký plech, pečen na 250 °C s vodou v hrnku pod plechem asi 10 min, posléze na 180°C asi hodinu, dokud po poklepání nezvučel a kůrka nebyla upečena k mé spokojenosti.

    • Monika:

      Ahoj Viky, ahoj všetci „kvaskáry“ Viky chlieb vyzerá super, ja ešte len s kváskovaním začínam, ale je to super musím sa pochváliť už druhý chlieb bol požívatelný hahaha. Ako čítam tvoj recept je dosť podobný čo sa gramáže týka tomu môjmu len kvásku som dala viac, ale skúsim podľa teba nakoľko chlebík bol tak trochu „kyslastý“ /asi veľa kvásku?!/ Ešte sa spýtam: prvé kysnutie teda kvások s ražnou múkou a vodou mi kysne cca 3hod., potom pridám zvyšnú múku soľ, rasca a tak a to mi kysne z večera do rána, potom dám do formy alebo ošatky a to mi kysne tak doobeda – pečiem od 12:30hod /nám začína vtedy lacnejšia tarifa elektriny/. Je to podľa teba ok? Nejako sa mi to tak javí, že je to nakysnuté akurát, ale dám si poradiť!! Alebo to kysne podľa teba veľa?
      vďaka za radu prajem hodne dobrých chlebov všetkým Monika

  • Nika:

    Dobrý den,
    teď jsem strávila asi dvacet minut přemýšlením a „brouzdáním“ na Vašich stránkách abych zjistila , kam že mám svůj dotaz dáti. :-)(Mimo jiné jsem se jen tak podívala na recept na konzumní chleba , který jsem ještě nečetla , ačkoliv na stránky chodím už od začátku roku a nevím, jestli si nepěstuji nějakou „úchylku „, když můj postup po ranním zapnutí počítače je vždy, mail a conovehonakopci.. Jako ke starým známým na denní návštěvu..:-). No , psycholog by mě možná rozebral. V každém případě se ale v pečení chleba zlepšuji a zmíněný recept na konzumní chleba mě trochu uklidnil, že i pečení paní Kláry mělo jistý vývoj.:-) )
    Nyní dotaz.Vzhledem k tomu, že (prozatím :-) ) nevlastním mlýnek na obilí, kupuji mouku balenou. Začala jsem a prozatím skončila na chlebové mouce z „Bio Harmonie“. Odbočky k moukám jiným nedopadly vždy nejlépe. Máte někdo dobrou zkušenost s moukami “ jiných značek“. Zní to tak divně.Vzhledem k tomu, že peču dost často ( 3 krát týdně). Čtyři děti a manžel vlastně sní bochník na posezení, bych možná koupila větší množství mouky najednou. Jakou máte kdo zkušenost se zásobením se moukou. No, to zní už superdivně, ale snad budu pochopena :-). Zdravím.

    • Klara:

      Také peču z žitné, špaldové a chlebové z Bioharmonie. Mají i pětikilové balení, nevím, jestli je cenově výhodné, ale pokud se peče často, myslím, že se není třeba bát zkažení nebo znehodnocení.
      Zkoušela jsem mouky podle toho, co měli v obchodech, které máme u domu, ale nakonec je používám jen když není čas jít do zdravé výživy. Častěji se mi stalo, že jsou hodně „hrubé“, nebo spíše hladká s velkou příměsí čehosi hrubého (omlouvám se za nedostatek terminologie). Chleba je z nich těžký, konzistencí má blíže k šrotovým? chlebům. Tyto mouky jsem pak přesívala a to, co mi zbylo v sítu používala na podsypání bochníku. Chleba pečený z žitné a špaldové celozrnné bioharmonie má velmi blízko ke klasickému českému chlebu, je celkem nadýchaný, i když je 100% celozrnný.

    • Klara:

      Také peču z žitné, špaldové a chlebové z Bioharmonie. Mají i pětikilové balení, nevím, jestli je cenově výhodné, ale pokud se peče často, myslím, že se není třeba bát zkažení nebo znehodnocení.
      Zkoušela jsem mouky podle toho, co měli v obchodech, které máme u domu, ale nakonec je používám jen když není čas jít do zdravé výživy. Častěji se mi stalo, že jsou hodně „hrubé“, nebo spíše hladká s velkou příměsí čehosi hrubého (omlouvám se za nedostatek terminologie). Chleba je z nich těžký, konzistencí má blíže k šrotovým? chlebům. Tyto mouky jsem pak přesívala a to, co mi zbylo v sítu používala na podsypání bochníku. Chleba pečený z žitné a špaldové celozrnné bioharmonie má velmi blízko ke klasickému českému chlebu, je celkem nadýchaný, i když je 100% celozrnný.
      Ještě upozorňuju, že chlebová není celorznná, ale bílá mouka.

    • halka:

      Chlebová mouka žitná a pšeničná se dá koupit po 5 kg v mlýně Borovy. http://prokopmlyn.cz/ cena asi 10 Kč/kg. Tam ji kupuji já. Pokud to máte daleko, občas jezdím do Prahy..

      • Nika:

        Dobrý den,
        děkuji moc za odpovědi, sama jich, jak je zřejmé z data mé odpovědi nejsem moc schopná…
        Ano, mám stejnou zkušenost.Většina balení mouky jiné než z Harmonie byla spíše „šrotovitá“. Takže jsem se vyptala u nás ve zdravoobchodě, objednala pětikilové balení a dotáhla na kočárku deset kg mouky (žitná a pšeničná), málem urvala spodní koš a teď už pytlíky trůní ve spíži. :-)Pro informaci cenově to vyšlo stejně jako při nákupu deseti pytlíků, takže nic.
        Jinak můj muž se nad zakoupeným množstvím podivil. Po mém vylíčení,(ušetřit si častou cestu do obchodu a toho, že nejsem nějak schopna se dopídit, kde zakoupit ve větším množství mouku chlebovou z naší oblasti) během pár chvil našel na internetu nabídky místních mlýnů… Tak budou zase pokusy..:-)

  • marcela.cl:

    Zdravím všechny, tento víkend se nám chlebík konečně trochu povedl.Použila jsem 2000g kvásku, 600 g žitné mouky,
    2600g pšeničné polohrubé mouky, 1,5 l vlažné vody, 150g soli, trochu kmínu. Z tohoto množství jsme pekli 5 chlebů. Konečně trochu vyběhly do výšky, jinak se nám dařily spíše placky.

  • Vendula:

    Dobrý den, děkuji za úžasné stránky a rady!
    Můj chleba (moc nevážím, spíš tak od oka): žitný kvas asi 250g, žitná mouka celozrnná, žitná chlebová, pšeničná chlebová – celkem 500g mouky, voda,chlebové koření (koriandr, kmín, černucha), sůl, slunečnice
    Jedná se asi o desátý kváskový chleba (dříve jsem pekla z droždí), první z ošatky (předtím pouze z formy)
    http://nd05.jxs.cz/848/953/7a4747ea28_85278336_v1.jpg?1335707882
    http://nd05.jxs.cz/179/912/0d50653e6e_85278346_v1.jpg?1335707908

  • rokytka:

    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/85232592 je to zhruba 60. chleba, zatím jsem stále ještě ve fázi pokusu a omylu. Došla mi pšenice, takže tento je jen žitný: 250g žitné mouky, 250g teplé vody, kvásek z lednice – ráno dám do tepla a po příchodu z práce odeberu část kvásku napříště, přidám dalších 250g žitné mouky, sůl, kmín a 125g vody. Těsto je dost řídké, dám jej do formy a do tepla a asi po 2-3 hodinách upeču. Zkoušela jsem i pevnější těsto a stáčet, ale chleba mi vždy popraskal a krajíc se tak rozpadal na jednohubky. Takže až natrénuji chléb ve formě, zkusím to znovu :-)

  • hanaka:

    Tak já se taky ještě jednou pochlubím :-) Kvásek opravdu nejspíš zraje, zručnost se prohlubuje, takže rada péct a péct je přesná. Na fotce bochník z Velikonoc, cca 8. kousek a zatím rozhodně nejlepší. Přikládám to hlavně teplu, jestli si ještě vzpomínáte, tak ten víkend pře Velikonocema byla ukrutná zima, tak jsme od rána hodně topili. Na kynutí to bylo znát, kvásek prostě potřebuje teplo!
    http://nd05.jxs.cz/411/833/e85b3d6f23_85232499_v1.jpg?1335513670
    http://nd05.jxs.cz/040/802/295a499cfc_85232600_v1.jpg?1335514085
    Takže díky Kláře, Víťovi a všem ostatním za rady a kváskovému pečení zdar!

  • Renata:

    http://nd05.jxs.cz/503/861/66e05803c3_85231790_v1.jpg?1335501222 Moc zdravím na kopec – posílám jednu ještě velikonoční fotku chleba, protože do konce dubna už lepší neupeču a taky bych moooc chtěla ty recepty od Vás ;-)). Peču chleba od konce ledna tak 1x týdně a „od oka“, ze začátku do formy, teď už mám 2 kulaté ošatky. Ještě je co vychytávat – stáčení, pečení… ale chleba, kterému doma říkají „tfůj chleba“ (jakože je můj – né kupovaný) vždycky zbaštíme. Pravda někdy je kůrka tvrdší a bochníček nižší, ale moje pokusy budou pokračovat a doufám, že to bude lepší a lepší…

  • quidoja:

    Ahoj,
    tak mi to nedalo se také podělit byť to obyčejně nebývá mým zvykem :)… Váš web mne hodně motivuje a dává spoustu potřebných informací a snad tedy i můj příspěvěk někomu pomůže. 850g kvasu s celozrnné žitné mouky po nakvašení, 900g pšeničné hladké přesáté, 150g pšeničné celozrnné hladké přesáté, 2 lžíce soli, 15g kmínu. Kvásek jsem musel dělat znovu ze starého mi vznikla pálenka či líh a už nekynul :))) Jedná se asi o 6-tý chléb. Každopádně nebojte se toho nic to není. První byl sice jako kámen, ale chuťově dobrý a pak už to bylo jen lepší. Ještě jednou díky za inspiraci

    http://nd05.jxs.cz/760/799/27b4bd9b83_85163743_v1.jpg?1335195331
    http://nd05.jxs.cz/379/979/7680004e15_85163746_v1.jpg?1335195335
    http://nd05.jxs.cz/604/772/a2fbcec2b3_85163747_v1.jpg?1335195340
    http://nd05.jxs.cz/841/431/bc38b5d332_85163752_v1.jpg?1335195343

  • vita:

    Ahojte,
    dnes jsem mel chut delat blbiny, tak jsem zkousel na chleba psat:)moc to ale nejde…recept na tohle testo…700g kvasek z celozrnny zitny mouky s polevkovou lzici medu, 300g celozrnna psenicna, 12g soli, polevkova lzice kminu, 100g mouky z dynovych seminek, 100g srotu z dynovych seminek a 50g slunecnice…tot vse zdravim….http://nd05.jxs.cz/972/615/4bd0cced4d_85049130_o2.jpg?1334844407

  • Emtu:

    První bezlepkový kváskový
    150g bezlepkové mouky směs Jizerka + voda na řidší těsto (cca 200ml), nechala jsem dva dny stát v pokojové teplotě bez dalšího živení, pak jsem ho šupla na dva dny do lednice, po dvou dnech vytáhla, všechen dala do domácí pekárny spolu s 350 g bezlepkové mouky směs Jizerka, trocha soli, trocha kmínu, zas trocha vody (cca150ml). Pekárna vyhnětla mírně lepkavé těsto, nechala jsem hodinu kynout v pekárně, pak jsem vytvarovala váleček, šupla ho pro jistotu do formy (jevil se velmi, velmi hutně) a dala na vlažný radiator na cca 2,5 hodiny. Pak do trouby vyhřáté na 200st pekla cca 40min a čekala jsem, že to bude jak šutr a že to nenabyde. K mému překvapení je to pěkný chlebík, kyprý a vlhký, (možná, že jen na pár hodin a pak z něj bude kámen, ale stejně :-) Nejsem celiatik, byl to jen pokus pro malého synovce co má krom alergie na lepek alergii taky na droždí, soudím, že ne zcela neúspěšný. Dva krajíčky jsem ochutnala a skoro bych si šla přikrojit :-) Zdravím na kopec a doufám, že jsem splnila podmínky fajné soutěže :-)

    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#85023767

    • Jé, to je fajn nápad a povedl se pěkně! taky jsme to zkoušela:) Ale spíš víc bagetový typ z pohankové mouky.. dobré to bylo, a navíc jde rozmíchat líp než ty škrobové směsi, jen ještě musím vykoumat, jak to funguje z chemického hlediska, abych byla spokojená a věděla, co a jak zlepšovat!

      • Emtu:

        @farfalla:
        Díky, hned jak jsem ho dopekla, valila jsem koupit pohankovou mouku, ze které to jde prý také pěkně (to jsem vygooglila), takže příští pokus bude z pohankové :-)

  • Posílám náš první pecen přezdívaný žába. Upečený včera z poloviční dávky receptu http://conovehonakopci.cz/?p=3150&cpage=1#comment-9921 . Naše dílo najdete zde http://www.magrata.cz/2012/04/kvaskovy-chleba.html

  • Přeji pěkný den a rád bych se připojil a „pochlubil“ se svým kváskovým chlebem. Kvásek 100g,žitná mouka 900g,voda 700g,2-3 lžíce sluneč.semínek,1 rovná lžíce kmínu,1 vrchovatá lžíce soli a trošku mletého koriandru.
    Peču asi 8 měsíců pravidelně a jen odhadem by to mohlo být kolem 100 kusů. Z počátku jsem pekl v dortové formě, ale nyní jsem přešel na cihlovou formu, protože se mi vejdou do trouby čtyři na jedno pečení a chléb se i lépe krájí. Ať se všem daří. Jirka

    http://www.fotokostky.cz/fotokostky/25-Kvaskovy-domaci-chleb-foto

  • Dobrý den Kláro, před pár dny mě nadchnul tento návod na stavbu pizza pece za 20 dolarů http://small-scale.net/yearofmud/2009/09/12/outdoor-cob-pizza-oven/ , to by pro pány domácí nemusela být zas takova fuška což? Pokud u někoho z naší komunity vznikne, určitě nasdílím zkušenosti. Náš první kváskový chleba dle vašeho recepisu se právě dopéká, takže zanedlouho přidám příspěvek chlebového typu.

  • jitka:

    pro všechny chlebachtivé a váhy nemilující můj postup:
    Kvásek rozmíchám v asi v 0,8 až 1l vody (neměřím je to jedna a necelá půlka zavařovací sklenice ve které skladuji kvásek) s žitnou moukou na hustší těstíčko. Nechám vzejít dle teploty okolí 3 až 5 hod až je kvásek krásně zvedlý a nahoře praská, oddělím cca 3 lžíce do sklenice na příští pečení a uschovám do ledničky.
    Přidám chlebovou pšeničnou mouku, sůl (4 lžičky), kmín a na vále vypracuju nelepivé, ale ne tuhé těsto. Dvě ošatky (75Og a 1 200g) vyložím plátýnkem (stačí kapesník) pomoučím a pokmínuju. Těsto rozdělím do ošatek a nechám nakynout až nahoře praská 1-2hod podle teploty.
    Vytopím troubu na 300 a na pomoučený plech vyklopím, naříznu a s miskou vody hned dám do trouby.Ihned stáhnu na 250 a po 15 minutách na 220. Po 20-25 minutách troubu vypnu a nechám chleba dojít – snažím se nasimulovat jak postupně vychládá tradiční pec.

    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84913947
    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84913958

    • jitka:

      jejda, ještě jsem zapoměla, chleba peču necelý rok, poslední dobou obden. První pokusy ovšem skončily jako rekvizita pro skupinu historického šermu mé dcery neboť byly přesnou replikou středověké placky a díky své tvrdosti i velmi trvanlivé.
      Přesné váhy neznám proto, že mouku kupuji přímo ve mlýně v 5kg pytlích a při pokusu o vážení jsem hoďku stírala mouku z celé kuchyně a to mě hrubě nebavilo, takže jdu cestou nejmenšího odporu a nevážím.

  • sidzi:

    Tak ještě můj chleba:
    http://nd05.jxs.cz/128/991/8c54d3b2d6_84903393_t1.jpg?1334322911
    Je to odhadem sedmý kousek a první pokus o bochník (ostatní byly z formy).
    Přesná množství surovin ale neznám, nevážím a neměřím, dělám to vždy od oka. Několik lžic kvásku večer rozmíchám s vlažnou vodou a žitnou moukou (cca hrneček), ráno přidám další vlažnou vodu a cca půl kila žitné mouky a zamíchám v řidší těsto. Po několika hodinách přisypu další mouku (žitnou a špaldovou – snad taky celkem cca půl kila), koření (2 lžíce soli, 2 lžíce kmínu, lžičku koriandru), trochu vody. Tužší těsto nechám kynout v misce vyložené pomoučenou utěrkou.
    Tenhle chleba byl jenom uhnětený, ten další už jsem zkoušela stáčet a bochník hned vypadá lépe, i když zespoda trochu prasknul, asi jsem ho měla ještě chvíli nechat kynout. Ani jsem ho pak nestihla vyfotit…
    Lenka

  • bobina:

    Aj,aj,aj…že já si to tu nepřečetla dřív! stačilo by včera. to jsem totiž pekla svůj UŽ čtvrtý kváskový chleba :-) a celkově to byl chleba šestý :-) ovšem teď už je nakrájený a z velké části snědený. tak holt pošlu foto a popis až příště.

  • Bumelák poslal hezký recept na chleba, ale protože to není úplně přesně to, o co jde v tomto článku a zároveň je škoda o něj přijít, posílám pdf a celý mail dávám do fóra „pečení chleba a pečiva“. http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=73.0#postid-848

  • Tereza:

    Děkuji, Kláro, za recepty! Zatím jsem je vytiskla a prohlídla, pečení příjde na řadu zítra..přeji pěkný večer na kopci!

  • Bara:

    Děkuji za tyhle stránky, díky nim vznikl můj první kváskový chléb z mého prvního kvásku. Sice prasknul, ale jinak mňamka, ještě mám co trénovat, ale krájet a hlavně jíst se to víc než jen dá. Dělala jsem ho z polovičního množství podle návodu Kváskový bochník – přesné váhy, přesný čas. Ale tedy dá to fušku udělat kvásek a pak z něho chleba v tomhle počasí topno-netopném, takže kynutí trvalo 5hodin plus ještě další 1,5hodiny ve formě. Najednou jsem zjistila, že potřebuji nějakou dobrou formu, do ošatkového nevím kdy se odvážím, když mi i ten formový prasknul. Nevím čím to je, ale zatím se mi vše podle kopcových receptů vydařilo ( i prasklý chléb považuji za vydařený ), dřív se mi i ten obyčejný perník zdrcnul, teď pořád jen peču, protože se to už dá jíst a co upeču v poledne na snídani, tak na snídani už není :-). Tak snad další pokusy budou už jen lepší a lepší.
    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84830065
    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84830242

  • Makrela:

    Dobrý den,
    chci poděkovat za Vaše krásné a pohodyplné stránky a zároveň musím přiznat, že jste mě vážně namotivovala. Chleba peču více či méně úspěšně již několik let, ale od kvásku jsem brzy utekla, protože mi to prostě nešlo a nebylo kde se zeptat. Tak po delší době moje dva asi třetí pokusy – ten nakrojený je podle Vašeho receptu na chléb (jen asi třetinová dávka) – vše z celozrnné mouky,je pečený v pekárně, kynul 6 hodin. Chleba v celku je pokus o „šumavu“, 300g kvásku, 300 gramů pšeničnožitné mouky chlebové, 250 ml vody, sůl a kmín, nakonec trochu (asi 80g) pšeničné bílé, protože těsto bylo řídké a chlebovou mouku jsem již neměla, kynul 3,5 hodiny a vypadá dobře.Ten jsem pekla podle Vašeho návodu v troubě. Chleba chutnal, ale v této velikonoční mlsnotě dávala rodina přednost jiným dobrotám (máme stejně jako vy čtvero ručiček a nožiček), mazance i beránek zmizely mžiknutím oka.

  • Tak dávám jeden další, protože je hrozně dobrej :-) . Je to z 1kg kvas, 650g celozrnná pšenice, 400g žitná mouka, 1/2 litr naklíčená pšenice 24 hodin, 3 lžíce lněné semínko, , 2 lžíce soli, 6 lžic kmín, 2 lžíce pšeničného sladu. A toto množství je na dvě akorátní šišky.

    http://nd05.jxs.cz/719/913/7e25ca2e23_84789715_v1.jpg?1333907648
    http://nd05.jxs.cz/322/538/4c02a88a03_84789703_v1.jpg?1333907633

  • Krásný chleby se zatí sešly, paráda …. děkuji a těším se na další :) (pokud tam nějaký chybí, není to naschvál :)

  • Maruška:

    Ahoj Kláro,
    musím Ti poděkovat. Protože tvůj kvásek je nejméně polovina úspěchu! Dnes jsem zkoušela ten chleba a na to, že je to první pokus, jsem spokojená. Vypadá docela dobře a chutná taky dobře. Bála jsem se aby nebyl moc kyselý (ten kvas se mi zdál dost kyselý), ale byl dobrý. Mohl by být ještě trochu nadýchanější, ale to snad přijde. K tvému kvásku jsem přidala 700g celozrnné žitné mouky a nechala do rána. Po odebrání kvásku jsem přidala ještě 1000g celozrnné pšeničné a asi 200g hl. bílé mouky. Možná bylo těsto dost husté. Těsto i bochníky bydleli celou dobu v horní koupelně (nejteplejší místnost) u stropu na plynovém kotli. kynulo to docela pomalu, nevím, zda jsem to měla nechat ještě déle. Od 10h do 13 v míse a pak 1. bochník do 15h a druhý bochník asi do 16.15h. Každý bochník vážil po upečení asi 1a1/4 kg.. První už je bohužel snědený, těšíme se na zítra na ten druhý vyšší.
    Mám z toho radost a děkuju Ti za podporu, že jsem se do toho dala, už jsem o tom přemýšlela dlouho. Taky jsem dnes zkusila majonézu podle tvého návodu, taky jsem se na to dlouho chystala – povedla se – úžasné! Než nakynul chleba tak jsem stihla ještě 2 větší a 2 malé beránky. Zítra přijdou na řadu mazance, ty peču každý rok.
    Zdravím všechny, mějte se hezky a krásné velikonoce!

    http://nd05.jxs.cz/432/549/f4b6c0f902_84690193_v1.jpg?1333622046
    http://nd05.jxs.cz/067/521/2ee9e229d9_84690197_v1.jpg?1333622064

  • Vkládám fotky Peťky variace na Klářin konzumní chléb se, spoustou semínek(slunečnice, sezam, lněné semínko a malinkato kmínu) Ovšem upečený v popelu! :-)
    http://www.maranathastud.cz/fotogalerie/chleba/

  • Markéta:

    Hezký den,
    děkuji za bohaté inspirativní stránky. Objevila jsem se tu nedávno při zkoumání na internetu, co nasadit z jara na pole s čím, aby se to později nepobilo, permakultura v plenkách. No a místo abych sázela, dala jsem se do pečení. Kváskový celožitný chleba peču už 2 roky. Když jsem spočítala, kolik chlebových cihliček jsem už napekla, vyšlo mi něco kolem stovky. Na kvásku je však fajn, že i po letech umí překvapit a jak jsem nyní zjistila, dá se s ním krásně experimentovat. Nedám na něj dopustit, a proto ispirovaná Klárou, zadělala jsem na bábovku … výýýborná. Doma hraje prim mák, přidala jsem tedy asi půl hrníčku máku.
    A z radosti z toho, jak lidé doma pečují o kvásek a pečou, se také připojuji se svým receptem na celožitný chleba: nemám doma váhu, používám hrnek o objemu 330 ml – 2 hrnky hladké žitné mouky, 1,5-2 hrnky kvásku z polohrubé žitné mouky, lžička soli, 2 lžičky kmínu a asi lžička koriandru (čerstvě namleté, pro změnu někdy dávám i římský kmín), lněné semínko. A jak je už zvykem, vody podle potřeby.
    Doufám, že nás pekařů z kvásku bude přibývat. Krásné jaro vám přeju!
    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84685684
    http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84685664

  • liiba:

    Ahoj Kláro, váhy nemajíc, zadělávám těsto podle návodu z vašich stránek: večer dva hrnky žitné mouky, vody od oka, řídké těsto. Ráno odeberu kvásek, přidám čtyři hrnky pšeničné hladké, vody od oka, tuhé těsto. Sůl, kmín, koriandr, lněné semínko, špetka fenyklu. Na fotce (kterou posílám mailem) je asi dvacátý chléb od doby, co jsem si to u vás nastudovala a co to má vizáž i konzistenci chleba :-)
    http://nd05.jxs.cz/638/700/c9f5c154ec_84688861_v1.jpg?1333619360

  • Tytka:

    Zdravím,
    porad´te, když se kouknete na můj komentář zde s receptem, tak tam je vidět můj ideální chleba, ze kterého mám radost. Ale dvakrát se mi zase pro změnu stalo (te´d je v troubě), že se mi krásně nafoukl, vypadá hodně podobně jako na té fotce, jen se při tom nafukování nafoukl tak,že z jedné strany(nejdál ode dvířek ) u dna prasknul a vytekl kus chleba spodem chleba a uvnitř byla od horní kůrky bublina!Včera jsem myslela, že to je nedokynutím, dnes jsem nechala déle a přesto stejné, nebo možná o vlas lepší. Utahuju hodně, dá se to taky přehnat?, nemám tím chlebem víc plácnout na plech aby tak nevyletěl. Nebo čím by to mohlo být, nevíte? Kláro, Vít´o?Díky!!!

  • Tereza:

    Kláro, poslala jsem fotečky raději mějlem. Snažila jsem se ostřit jako ostříž, ale nevím, nevím…asi blbý foťák:-)Chleba dělám většinou od oka, takže zhruba: aktivní kvásek z půl kila mouky a vody podle potřeby, pak přidávám zhruba 200g pšeničné celozrnné mouky a postupně dosypávám mouku hladkou až do potřebné hustoty. Pak samozřejmě sůl, kmín, lněné a sezamové semínko, někdy oregáno, prostě podle chuti. Chleba dělám trošku řidší do formy, kterou mi vyrobila známá, a co se mi nevleze, tak dávám do zapékací misky. Na bochánek pořád nemám odvahu, protože sice peču asi dva a půl roku, ale rok jsem tápala a zkoušela a dělala různé placky bez bublin tak, jako Kristule (prostě dokud jsem nenarazila na vás!)…takže teď jsem ráda, že se daří a chutná a je co jíst:-)Mějte se

    http://nd05.jxs.cz/933/671/e8ec7a6fad_84689116_v1.jpg?1333619984

  • Teda vážení, parádnický !!!! takových chlebů, to je bezva a to určitě ještě není konec. díky moc a prosím, kdyby někomu nedošlo to pdf. ozvěte se, není to úmysl, chyba může nastat mezi hlavou a klávesnicí :-)

  • jani:

    Zdravím na kopec :)
    prosím prosím taky chci chlebovou kuchařku v pdf :)
    Chleba: 300g kvásku plus 600ml vody a 360g žitné mouky, prokvašené cca 4hod, pak sůl, kmín a cca 450g pšeničné celozrnné.
    Který chleba v pořadí to je, to netuším, ale dřív jsem pekla jen ve formě, až Klářiny návody a fotky mě nakoply k pokusům s ošatkou – díky :) Odhadem… asi třicátý? Nevím :) Ale víc než padesát jich nebylo :)
    a teď… jak na ty fotky, uf..
    http://nd05.jxs.cz/115/432/c7f41ef930_84654439_v1.jpg?1333464291

  • hanaka:

    Díky za odkaz na receptíky, už se na to těším :-)
    Já jsem dřív pekla z droždí a nedá se to srovnat jak chuťově, tak teda i co se týče práce, kváskový je náročnější. Na fotce v pořadí můj 5. kváskový chleba. recept dělám podle Kláry, zadělám kvásek s 1/2kg žitné mouky a pak cca 1/4 kg celozrnné pšeničné a zbytek žitná, u chleba na fotce je ždibec hladké, spíš na pomoučení válu+semínka slunečnice a dýně, jindy zas kmín.
    Tento chleba zatím chuťově nejvydařenější, ale praskl podél – byl málo vykynutý. Máme doma chladno a tak musím nechat kvásek přes noc, pak odeberu do ledničky, zbytek viz recept, dám umíchat většinou do pekárny, naposledy jsem si to ale dala ručně. Pak nechám trošku vykynout – v pekárně je to ale lepší, kolem poledne vyválím bochan a ideálně večer kolem 6-7h peču. Jak peču dřív, je to brzo. Jsou to i moje první experimenty z ošatkou, chleba z droždí jsem vždy pekla jako bochník přímo na plechu.
    Tak a teď foto: http://conovehonakopci-komentare.galerie.cz/#84647658
    http://nd05.jxs.cz/448/292/6a2f20bc7c_84647697_v1.jpg?1333442657

  • 400-500g žitného kvasu (tak třetina zavařovací sklenice kvásku, 400g žitné mouky a trochu teplé vody) a s přisýpáním tak 900g hladké mouky., hrstičku kmínu a lžíci a půl soli,
    kvas jsem si připravila před spaním a dala do lednice, ráno se šel nastartovat do tepla ke kamnům tak na 2 hod, když byl pěkně „nabublaný“ přidala jsem ho k 800g mouky a poustila do poctivého propracovávání- a to je důležité opravdu půl hodiny se těstu věnovat a hnětat a hnětat- peču přesně podle Kláry, jen ještě přidávám hrneček v vodou, kterou tak v půli pečení chléb potírám.Kváskový je to můj 4. chléb jako takový asi 13., nepodarky byly asi dva :-) http://zivotvnasadam.blog.cz/

  • Ivastepan:

    Ahoj,tak já taky přidám náš dnešní chleba.Jen ty poměry budou hodně +/- .Půl kg špaldové hladké,3/4 kg pšeničné hladké,300ml aktivovaného kvásku,sůl,slunečnicová semínka a voda 400ml.Je to můj ošatkový asi čtvrtý pokus.Chleba peču rok,do teď jsem to jistila formou na biskupský chlebíček.Takže moc dík za nakopnutí,a to nejen u chleba

    http://nd05.jxs.cz/558/884/5b86fdaa28_84644342_o2.jpg?1333398123
    http://nd05.jxs.cz/656/425/c4efe720ea_84644343_o2.jpg?1333398125

  • zememeric:

    http://zememeric1.rajce.idnes.cz/chleba/ – tohle je náš chleba. Je v pořadí asi tak 15, a poprvé je z “ dokrmovaného “ kvásku, z našeho vlastního, který už jen přiživujem vodou a moukou. Dnes večer z něj bylo i kyselo a olizovala se celá rodina. Chleba je asi z 700 g muky, asi 500 g žitné a 200 g pšeničné tmavé chlebové, kvásku bylo tak 300 ml, přidávali jsme dvě lžičky gulášového koření a to stejné množství majoránky, prvotní výrobu těsta zvládala domácí pekárna, pak asi dvě hodiny kynul u krbovek. Sůl používáme bylinkovou, je to namýchaná směs mořské soli a bylinek, myslím že to dělá firma druid.

    • zememeric:

      vody je asi 200 ml, solné směsi asi 2 lžičky, ale příště dáme tak 3 – 4, je v tom hodně bylinek

  • georgiana:

    Parádní, skvěle jste se nám trefili do pečení! Právě jsem odeslala náš příspěvek do diskuse – pro jistotu mailem.
    poměry: 350g žitného kvásku, 350g žitné mouky, 1/2l vody, potom 1/2kg pšeničné mouky, 15g kmínu a 25g soli.
    http://nd05.jxs.cz/937/883/de5bb68b97_84644467_v1.jpg?1333398467
    http://nd05.jxs.cz/710/240/614202056c_84644460_v1.jpg?1333398442

  • Dolomiti:

    Tak jsem koukal na fb, že pec už máte vyřešenou, tak jste v poho nee?! :-D

  • Přeji hezký večer,

    tak po delší době opět komentář…..jak krásně nás motivujete…..
    chleba z kvásku jsem začala péct poprvé loni, první byly dalamánky, ty se vyvedly, další byl chlaba na plechu…sem nevěděla, že se roztéká, tudíž spíše chlebová placka, ale velmi chutná, pak byl párkrát chleba nepoživatelný jako hrouda tvrdý :-DD, dlouho jsem měla s kváskovým pečením pauzu, až letos se mi začal opět dařit, a poměry??….jo tak to se mě ptáte moc….asi tak 3 – 4 dcl kvásku z žitné mouky, pak dodávám trocha vody, sůl, slad, a tak nějak kolik se mi odsype mouku celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou a tak třetinu z toho množství bílou hladkou…..fotku mám snad v počítači, pošlu meilíkem, jo a dělám v pekárně povětšinou….

    děkuji za Vaše příspěvky o vaření i pečení, jsou pro mě neustále přínosem….s pozdravením pherenis
    http://nd05.jxs.cz/034/549/61f4a07291_84654723_v1.jpg?1333464924

  • Katka:

    Jdu na to, syn loví baterky z autíčka, abych to mohla vyfotit a poměry mám vychytané:-) Pošlu to raději meilem…
    http://nd05.jxs.cz/558/008/3225918a29_84644795_v1.jpg?1333399176
    http://nd05.jxs.cz/978/012/e7136ff19c_84644792_v1.jpg?1333399171

    Nejdřív k tvému blogu o chlebu. Já jsem stále velmi nadšená pečením domácího, kváskového, tradičního, českého, křupavého, voňavého… Užívám si nezávislost na super, hyper a dalších marketech a MOC mě mrzí, že jiní a jiné nejsou do pečení chleba taky tak hr… L
    Takže tady je poslední a to velmi vydařený chleba, v pořadí teprve asi 20. kváskový, i když před tím už jsem tři měsíce pekla z droždí J . Myslím, že se mi hned tak nepovede vyfotit celý, vždycky se do něj s chutí pustíme. Peču obden a to z 200-250g kvásku z lednice (kolik tam zrovna je), přidám 300g žitné chlebové mouky a 650ml vlažné vody. Dám na noc na teplo. Ráno odeberu zase 200-250g kvasu do lednice na příště a přidám 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 800g hladké pšeničné mouky a 30-50g otrub (jaké jsou po ruce). Hnětu robotem a vody už jen přicmrndnu, zpravidla kolem 50ml. Výsledek váží asi 1700g, sní se za dva dny L
    Každé pečení je dobrodružství i zábava, nikdy nevím jak to vykyne, jak to dopadne, protože třeba vypne topení, když jsem pryč atpod. Ale je to prostě velmi uspokojující činnost a navíc nemusíme do obchodu, snad je to i levnější než kupovaný a než všechny předpřipravené směsi na „zaručeně nejlepší domácí chléb“.
    Díky i tobě Kláro za povzbuzování!!!

  • Kikus:

    Kláro, velmi děkuji za tento článek a odezvy spolusnažitelů :-) Přidávám své zatím zoufalé pokusy. Foto zcela prvního – o kterém mám ale pocit, že se povedl zatím nejlépe – a pak posledního, v pořadí pátého. Další přibyde pozítří.
    Nadšeně jsem navštívili blízký mlýn, protože jsem chtěla mít mouku přímo od zdroje. Až později jsem zjistila, že jsem pořídila žitnou a pšeničnou grahamovou, čili víra obtížnosti pečení se pro začátečníka jako jsem já vyšplhala do závratných výšin. Nicméně jsem se s tím chtěla poprat, ale je to moc velké sousto hned na začátek. Ten šestý chleba už bude odlehčený hladkou moukou, max „originál“ chlebovou, ten graham zařadím až budu mít větší jistotu.
    Moje gramáže jsou velmi přibližně
    550 g kvásku (poté, co přes noc už nakvasil s přidanou žitnou moukou)
    asi 500 – 600 g pšeničné (podle toho, kolik zapracuji ještě při tvorbě bochníku)
    asi 1 polévková lžíce soli
    hrstka kmínu

    Těsto hněte domácí pekárna, tam částečně probíhá i první kynutí, nebo vyjmu nádobku a vložím do hrnce s teplou vodou a zabalím do deky – máme doma velmi chladno (stejně tak se tvoří i čerstvý kvásek přes noc) :-) Bochníček kyne v cedníku vystlaném utěrkou. Peču na plechu v elektrické troubě.

    http://nd05.jxs.cz/012/105/e1b24024b8_84644472_v1.jpg?1333398476
    http://nd05.jxs.cz/807/108/130f147863_84644488_v1.jpg?1333398493
    http://nd05.jxs.cz/316/105/7953a464eb_84644760_v1.jpg?1333399012

  • stematanka:

    Tak já peču zatím podle vašeho receptu –
    Kvasný chléb se sezamem a lněným semínkem. Poměry jsou: žitná mouka celozrnná 1000g, pšeničná mouka hladká 1000g, 400g kvasu, 50g soli, 70 g směsi semínek, 30g kmínu, 1350 ml vody. Peču asi rok skoro každý týden tuto dávku a jsou z ní 3 bochníky.
    Toto jsou fotky posledních chlebů, které jsem se snažila vykoulet podle Víťova návodu. Na poslední fotce je pro porovnání chleba, který jsem minule uválela jen krátce. Bochníky se mi v troubě vždycky roztékaly a neudržely tvar, tak jsem měla radost, že tyto jsou vyšší.
    http://nd05.jxs.cz/459/139/548745ac64_84638096_v1.jpg?1333386515
    http://nd05.jxs.cz/466/492/b034a57610_84638098_v1.jpg?1333386516
    http://nd05.jxs.cz/431/202/975c315a26_84638100_v1.jpg?1333386517

  • amazonka01:

    Tak já přidám NEkváskový (ještě jsem se pořád neodhodlala, no :))
    450g žitné chlebové, 550g pšeničné chlebové, 500ml piva, 100ml vody, pol. lžíce oleje, 5lžiček soli, 4lžičky mletého kmínu, 3/4 kostky droždí. Tohle je varianta se slunečnicovými a lněnými semínky, do těsta je předpražím, na posyp bez úpravy. Pořadí chlebů netuším, peču tak zhruba 2 denně už pár let. 15min v rozpálené troubě na 250°C, a pak dopéci při 175°C do zvoniva.

    http://files.ovcin.webnode.cz/200001525-19fad1af07/slunecnic.%20chleb.jpg?rnd=7256604092154777

  • ok tak já mám supermotivační foto.Poslední chleba v řadě je dnešní (asi šedesátý,jen mi mrcha furt praská) no a ty před ním jsou průběžné podarky a nepodarky,doufám, že je zkrmím aspoň slepicím až za měsíc budou :-).

    Jinak chleba dělám z 600g kvásku (300g žitné chlebové mouky z mlýnu Perner,300ml vody), 300g pšeničné chlebové mouky,1 vrchovaté lžičky soli,2 lžiček kmínu

    http://img7.rajce.idnes.cz/d0703/6/6091/6091587_5473304fb004e1dff3186a64643896b1/images/IMG_0523.jpg

    • Všechny chleby a komentáře super, ale vaše foto je naprosto, naprosto dokonalý!!!!:-)

    • Jste frajerka a podle mě je na chlebech zcela evidentní stoupající tendence kvality!!! Já pekla chleby první rok a většina lidí, když je ochutnala, tak si myslela, no, tak to fakt nedělej. Pan domácí to poctivě jedl a pak najednou to nějak samo. On tvrdí – cena za vytrvalost :-)).

      • Maminka teď o víkendu pekla svůj první chleba („kůrka jako beton, ale ta Chuť“ prý) Než pekla, dlouze a několikrát jsme na to téma diskutovali a těsně před výkonem se mě s nadějí ptá: a tobě se hned ten první povedl? Kroutila jsem se jako had, přece jí neřeknu, že celý popraskal a kůrka se nedala ukrojit. A taky jsem jí nemohla říct, to o té ceně za vytrvalost :D. Podle mě by pečení chleba mělo být součástí meditací – soustředění, vytrvalost a tak podobně. Prostě pečení chleba tříbí charakter ať to nakonec dopadne jak dopadne a basta!
        Já teď bojuju se sázením na obrácený, rozpálený plech. Všechno jde skvěle, chléb nakyne, já ho vyklopím na jeden pomoučněný plech, nakrojím a pak se orosím, protože vím, že ten nádherný, kulatý zázrak zase celý zdeformuju, jak ho budu cpát do trouby. A dělám to zase a znovu, každý týden třikrát a budu to dělat dokud to prostě neudělá cvak a chleba skoro sám neodcupitá se upéct :).

        • hanaka:

          @LuckaF: Jéé tak to je opravdu hóódně motivační téma, díky za to Kláro! Já pekla z droždí už pár let, ale co jsem začla experimentovat s kváskem, tak to pořád není úpně ono. První chleba prasklej, pak krásnej na pohled, zachovalý tvar, ale vevnitř totálně zdrclý a mazlavý a prostě na vyhození. Pak se povedl jeden úplně úžasnej, na pohled celkem dobrý, uvnitř taky – ALE – v dokonalém soustředění na vypracování těsta jsem zapomněla dát sůl i kmín… a bez soli,bez soli to opravdu není ono. Včerejší chleba chuťově asi nejlepší, ale zase praskl podél, no, jak to u nás nekyne půl dne, tak je to prostě málo. Večer ještě vyfotím a zítra dám fotku. A moc se mi líbí, jak píše Lucka – pečení chleba tříbí charakter :-) Já se zase včera tak soustředila, že mi úplně došla ta pointa, proč se matka v pohádce 7 krkavců u zadělávání chleba tak rozčílila :-)
          Takže pečení chleba zdar a snad jednou všechny zde přítomné/ní budeme odměněni cenou za vytrvalost :-)
          A je hrozně fajn vědět, že na poprvé se to nepodaří nejen mně :-)

  • Jsou to dva po sobě jdoucí chleby, mám za sebou sedm let pečení v automatické pekárně a teď tak cca rok pečení v troubě (takže něco kolem osmdesáti kvašených, troubových chlebů). 450g žitného kvasu, 600 pšeničné mouky (podle mouky musím cca 50g ještě přidat), 1,5 lžíce soli, 1,5 lžíce kmínu, 0,5 lžíce anýzu a 0,5 lžíce fenyklu – finální chleba má +- 2 kila
    http://tiky22.rajce.idnes.cz/Chleb_a_pecivo/#chleba000.jpg
    http://tiky22.rajce.idnes.cz/Chleb_a_pecivo/#chlhv1.jpg

  • Tytka:

    Tak tedy:
    lžíci aktivního kvasu+ 150g jemně mleté celozrnné žitné mouky doma leté a přesáté a 210ml vody,nechat přes noc a ráno přidat zbytek, tj. 125ml vody, 300g hl. mouky pšeničné typ vymílání T650, 12g soli a lžička kmínu. Chleba je na fotce nejnovější, odhaduju tak 120 -150 „model“ tohoto receptu.

    http://nd05.jxs.cz/660/402/13303cbba3_84627583_v1.jpg?1333361085

  • vita:

    Hmmm na to pdf bych se rad juknul…a jenom aby ti co zacinaj s chlebikem nepropadali beznadeji…my jsme Klarko delali 5000 chlebu denne….takze to cislo by bylo asi hodne divoky….a mimochodem ten kulatej je prvotridni…poklona:)

    • @vita: huráááá, jasně, pošlu vám to. díky mám radost velikou. Jo a mimochodem, doma už nikdo nechce jinak, než s více žitem. Většinou přidávám na 700g kvasu po vykv. 400g celozrnný pšeničný a 300g žitný- to je ten kulatej. Ty šišky mají méně žita. Dnes jdu dělat jogurt, tak zkusím, jak jste psal, že přítelkyni chutná zadělávanej jogurtem. Hezký den.

  • chlebu jsem upekla už tak 10.
    vždy peču takto
    16 polévkových lžic kvásku
    650 g žitné chlebové mouky
    4 dcl vody
    3 lžíce oleje
    3 lžičky soli
    semínka, ovesné vločky (od oka), kmín

    Peču ve vymazané chlebové formě. 10 minut na 250°C, pak 50 min na 200°C. Během pečení po cca 15 minutách povrch chleba potírám vodou.
    )
    Obrázek viz odkaz ;-)

    http://zdravejist.blogspot.com/2012/03/kvaskovy-chleb.html

  • certik:

    Pivní chléb
    200g hladké mouky, 180g žitné mouky, 120g celoz.pšeničné mouky, 250ml piva (nejlépe černého), 100ml vlažné vody, 1/4 čerstvého droždí, 2 lžičky soli, 2,5 lžičky drceného kmínu a dále semínka, oříšky, cibule, česnek, olivy, podle toho co každému chutná. Těsto se výborně zadělává. Tento je jeden z prvních (a i teď po roce ho dělám skoro stejně vydařený, jen ne tolik obalený v mouce), kynutý v proutěné ošatce.

    http://certicek.rajce.idnes.cz/co_se_deje_posledni_dobou/#P3312156.jpg

  • 187g kvásku, 243g žitné mouky, 305g hl. mouky pšeničné + 40g na propracování (plus mínus), 310g vlažné vody, 15g soli a lžíce drceného kmínu, lžička mletého koriandru a pár zrnek roztlučeného fenyklu. Někdy přidávám i pár lžic ovesných vloček, ale to trochu uberu mouky. Je to vlastně třetinový recept na kváskový chléb s přesným časem a postupem. A chleba je to asi patnáctý.. většina předtím byly nepodarky..:D

    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/294814_1931969109914_1562877019_31660929_508539547_n.jpg

Přidejte komentář