Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

VGN
Ne každý den se vše zadaří :-). Prostě jsem udělala naprosto elementární chybu –
chleba
nezatáhla jsem záklapku do komína, takže oheň hořel do kamen a ne do trouby a ač tam bylo 200 st. , chleba je bílý a ne krásně vypečený, ale je upečený a přesto je chutný a barvu je nutné si domyslet :-))
Mám dovolenou !!! Tedy myslela jsem si, že mám! Po deseti letech se stalo, že doma nezůstalo ani jedno dítko – babičky si je odvezli na čtyři dny všechny najednou a já tu smutím, ale zároveň jsem si říkala – bude volno, nebude se vařit!  Jenže pan domácí vycítil možnost, jak po deseti letech získat celý koláč jen pro sebe a můj názor na volno vůbec nesdílí :-)) Takže dnes jeden recept pro mě – pšenično-žitný chleba s naklíčeným obilím a jeden pro něj – ale to až v dalším receptu – je tam moc fotek :-)) A taky je tu strašný ticho :-)
suroviny
suroviny: žitný kvas- zhruba 380ml, pšenice stejně jako žita,Zhruba půl kg a půl kg,  půl hrnku naklíčené pšenice, půl hrnku naklíčeného ovsa, půl hrnku ovesných vloček, půl hrnku pšeničných vloček. Sůl, kmín, voda.
Uděláme chléb naprosto stejně, jako podle
tohoto receptu na chleba – jediný rozdíl je v tom, že spolu s pšeničnou moukou přisypeme do těsta i naklíčené obilí a ovesné a pšeničné vločky. Chléb potřeme vodou jak v momentě, kdy necháváme dokynout na pekáči – to ho i nařízneme několikrát podélně, tak i těsně před vsazením do trouby.
chleba
A ještě recept na nakličování obilí. Používám na naklíčení keramické klíčící misky – to jsou misky, ve kterých jsou ve dně malé dírky. Jsou to tři malé misky nad sebou. Do každé misky se vloží obilí – v tomto případě jen do dvou – pšenice a oves, prolije se vodou. Spodní miska je již bez dírek, zadržuje vodu z horních misek a udržuje obilí ve stavu vlhka. Nahoru pak přijde víčko.  Obilí je potřeba minimálně jedenkrát deně kompletně propláchnout vodou a opět přiklopit. Za tři dny je naklíčené.

Komentáře

1 Veska Veska | 18. června 2010 v 10:25 | Reagovat

Tvůj chleba vypadá naprosto dokonale,takže upečeno máš užívej volna :-)

2 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 23:41 | Reagovat

Chleba je krásný, zdravý a k nakousnutí! Já chleba ještě nikdy nepekla. Asi jsem neměla odvahu, pekla jsem spíše dalamánky nebo nějaké malé pečivo. Ale to už je hooodně dlouho. Jednou ale začít musím!
Přeji hezký odpočinkový víkend! :-)

5 komentářů to “Pšenično-žitný chléb s naklíčeným obilím”

  • Dan:

    Ahoj kláro,

    nejsem si jestli si dostala moji odpověď ohledně nakličovacích misek. Nepřipojil jsem ji pod patřičné vlákno, tak ji zopakuji:

    Bylo by super kdyby mi tvoje kamarádka mohla udělat sadu těch misek.

    Pokud jsi to již četla, tak se omlouvám že obtěžuji. :)

  • Dan:

    To zní dobře. Jak je to semínky vojtěšky? Nespláchnou se pryč při proplachování?

  • Dan:

    Ahoj Kláro,

    mám na tebe jeden, pro mne velmi důležitý dotaz. Je možno někde koupit ty keramické klíčící misky? Já používám již delší dobu plastové a plast není zrovna to pravé ořechové.

    Děkuji.

    Zdraví Dan

Přidejte komentář