Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Dělám ráda chleba, různý chleba. Dnes je to čistě žitný chléb se lněným semínkem a žitno-
chleba
pšeničný chleba se sezamem a slunečnicovým semínkem. Příprava chleba je stejná jako zde
chelba
Tady je podrobný návod na čistě žitný chléb.
Připravíme si na žitný chleba pouze žitnou mouku, množství dle potřeby, cca 1.5 2 kg . Sůl a kvas cca. 300g kvasu, lněné semínko- asi 100 g.Nejprve si večer dáme do mísy kvas a žitnou mouku, cca polovinu množství určené na celý chléb a zalijeme vlažnou  vodou. Musí být z kvasu těsto asi konzistence lívancového těsta. Přikryjeme a necháme do rána. Lze také zadělat ráno a dát kvas na teplo – na radiátor např. a také stihneme chléb upéci v jednom dni. Začneme např. v 5 hodin ráno :-)
Nyní, druhý den ráno, v druhém případě pak kolem sedmé hodiny,  odendáme utěrku a kvas by měl mít bublinky – všude. Odebereme si část kvasu do sklenice na příště – na to nesmíme zapomenout. Poté přidáme žitnou mouku,
žitný chleba

druhou polovinu a sůl – cca 2 polévkové lžíce. Můžeme a nemusíme přidat kmín. Pak nasypeme lněné semínko – ale necháme si trošku semínka na posypání již vykynutého chleba. Pak těsto řádně !!! zaděláme s postupným přiléváním vody. Těsto musí být vláčné, nelepit se na ruce, ale oproti pšeničným těstům bude těžké. Musíme opatrně pracovat s vodou a zároveň se nebát případně přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš zřídne.
chleba
Když máme pěkné těsto, vložíme ho do vymoučněné mísy
chleba
a necháme kynout. Kynutí trvá cca 1-3 hodiny, podle toho, jaký je den, jak moc je v místnosti teplo atd. Když je těsto nakynuté, tzn. že zvětší objem alespoň o polovinu, rozválíme těsto na bochníky – na šišku či bochník. Šišku dávám rovnou na plech, bochník pak do ošatky. Necháme ještě alespoň půl hodiny na teple kynout. Poté Vložíme bochník z ošatky na plech – vymazaný a vysypaný moukou a potřeme mokrými prsty lněným semínkem, víceméně ho do chleba zatřeme pomocí vody.
Poté už chleba dáváme do velmi vyhřáté trouby, min. 250st.  Dáváme na něj pozor a asi po 15 minutách stáhneme teplotu na cca 200st. a pomalu dopékáme. Za cca 45-60 minut je chléb hotový.
chldeba
Pokud se stane, že praskne podélně kolem dokola, nebyl ještě dostatečně vykynutý nebo byla příliš málo vyhřátá trouba a chléb v ní měl tendenci dokynout. Celožitný chleba je velmi vláčný a vydrží velmi dlouho. Na obrázku jsou vyfocené krajíce celožitného chleba – z bochníku a žitno-pšeničného chleba půl na půl z formy. Rozdíl je viditelný i na první pohled v barvě střídky.
Na pšenično-žitný chléb pak stejné množství žita jako pšenice, kvas, sůl, sezam a slunečnickové semínko. Žitný chleba je pouze kynutý, jako samostatný bochník a šiška, pšenično-žitný pak pečený ve formě.
K chlebu nakládaný sýr. Na sýr je potřeba
sýr
syr
krájený sýr , balíček oliv, jedna cibule, 3 stroužky česneku, 5 sušených feferonek, 10 kuliček pepře barevného, 3 nové koření, slunečnicový olej.
Nejprve vložíme do sklenice balíček oliv zbavených nálevu, na olivy poskládáme kostičky sýru, na sýr cibuli na kolečka a čësnek na plátky. Po stranách vložíme feferonku. Nasypeme koření a vše zalijeme olejem. Necháme týden v chladu uzrát.

Click here....

Komentáře

1 dadaz dadaz | 15. května 2010 v 8:48 | Reagovat

ten zitný chleba je nádherný a v te osatce – to je jak u babicky…hmm, ja z nej mam vzdycky placku, ale s krasne popraskanou kurkou, a krupavá neni jen kurka, ale celá placka je k neukousnuti :-D

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 15. května 2010 v 11:50 | Reagovat

:-)

3 Evik Evik | E-mail | 27. srpna 2010 v 14:09 | Reagovat

Jsem z Všeho blogu unešené! Co recept, to bomba! A nejen recepty, zkrátka Váš způsob života je mým zatím nezrealizovným snem. Nechtěla byste přidat nějaké články o tom, jak žijete, jak jste se k tomu dostali, zda bylo těžké přivyknout si (pokud tedy jste z města) a vůbec jak Vaše rodinka válčí ;-)

4 Klára Klára | E-mail | Web | 12. září 2010 v 21:19 | Reagovat

děkuji, moc se omlouvám za takové zpoždění, ale situace je žalostná :-))) hodně práce, učení dětí do toho začalo a vaření pro hodně lidí, takže blog rozhodně neházím za hlavu, ale musel na chvíli ustoupit. Děkuji za hezký komentář, budu se snažit psát dál – těším se na zimu. Ano – z velkoměsta :-)))

Nový komentář

3 Odpovědi to “Žitný a pčenično-žitný kváskový chléb s nakládaným sýrem”

  • Radka:

    Tak nakonec jsem to vzdala s tím, že to holt bude lepivé a vůbec jsem se do fáze „těsto se nelepí na ruce“ nedostala, ale i tak je chleba vynikající, takže moc děkuju a smekám :-). My jsme nadšení! Jen tak dál.

  • Radka:

    Promiňte, hloupá otázka, ale jak docílit toho, aby se těsto při hnětení nelepilo na prsty? Dávala jsem mouku i vodu podle návodu, ono ale bylo pořád jak lepidlo. Máme teď těsto úplně všude. Na míchání vařečkou nemám patřičnou sílu. Moc díky :-)

    • Tak to bohužel není rady :-). Na lepivé těsto je třeba veliká vařečka, chytit jí proti sobě nebo palcem dolů a hníst. Když je těsto trochu vyhnětené, už můžeme přendat na vál a propracovat rukama. Pokud ho hned přemoučníte, aby se nelepilo na ruce, nikdy to nebude krásné, vláčné těsto. Vždy bude tužší, než by mělo být.

Přidejte komentář