Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Pavla poslala další recept – pro neznalé – recept pochází z Uruquaye a je důležité brát tedy tuto reálii v potaz. Ovšem po přečtení mailu nemějte reakci jako pan domácí. „To snad není možný, hned se stěhuju tam, kde současně zrají mandarinky a šípky !“ :) A prosím inspirujte se od Pavly – která plně naplňuje ducha této stránky – recept s příběhem.  Je to prima a díky!

Šípková marmeláda od Pavly

Vyzrálé šípky umyjeme, zbavíme stopek a bubáků. Lze rozkrojit napůl a vyčistit také od semínek a chloupků – usnadní pozdější pasírování, bohužel zabere to mnoho času a lidé citlivější pleti či s alergiemi mohou pociťovat svěění a osypat se – můj případ.

Já tedy výše zmíněné provozuji  jak kdy – první zkušební várku – asi z 200 g šípků – jsem umyla, očistila od stopek a bubáků a takto připravené jsem je povařila asi půl hodiny – tak, aby šípky byly ponořené pod vodou.  Jak dlouho vařit lze také odhadnout pohledem – voda se začíná červenat a šípky praskat.

Várku druhou jsem se pokusila očistit i od chloupků a semínek …. ozvala se alergie a tak jsem zbytek pouze rozkrojila napůl – tato varianta je pro mne asi nejlepší. Někdo po uvaření celých šípků umele na mlýnku na maso nebo malinko rozmixuje – usnadní to pasírování.

 

Samotné pasírování

Samotné pasírování – já dělala po částech, naběračku do cedníku a pasírovala, dokud to šlo – odkapával protlak – zbytek jsem ještě nevyhazovala a dala zpět do hrnce. Po prvním pasírování jsem ony „zbytky“ ještě jednou malinko zalila vodou – vznikla velmi hástá kaše. Přivedla jsem k varu a znovu propasírovala. Lze opakovat ještě jednou, záleží, jak dobře pasírujeme. V cedníku by měly zbýt semínka a zbytky slupek.

Časté dotazy na webových stránkách jsou, „Co se stane s těmi chloupky?“ Část jich zbyde v cedníku, část pronikne do protlaku, část se rozvaří. Někomu to nevadí, jiného škrábou v krku. Nejlepší cestou pro mne je, že propasírovanou hmotu ještě jednou procedím velmi jemným cedníkem. Výsledný protlak je krásně červené barvy, pudinkové konzistence.

 

Cukr

Množství cukru – záleží na vaší chuti a zralosti šípku. Od poměru 1:1 – hmotnost protlaku a stejné množství cukru až po 1:4 Na kilo protlaku 250 g cukru. Já začínám na tomto poměru.  Do protlaku vsypu cukr a na mírném ohni vařím – jakmile je cukr rozpuštěný – asi 5 minut – ochutnám a pokud stačí, nechám tak, pokud se zdá kyselé, dosladím.

Celkový čas na uvaření marmelády je krátký,  15 – 20 minut – zkouška na talířku. Výhoda je, že velmi pěkně houstne.

 

Uvařené dám do nařátých, vysterilizovaných sklenic a obrátím dnem vzhůru. Do marmelády lze podle chuti přidat také hřebíček, cukr bílý nahradit cukrem hnědým, třtinovým. Liší se názory, zda marmeládu po dokončení sterilovat. Já nesteriluji, ale uchovávám po vychladnutí v ledničce – pro jistotu. Ovšem suchá spíž nebo sklep s chladnou teplotou by měl být také v pořádku.

Práce s přípravou je otrocká a náročná na čas, spousty nádobí, hezky červeného….. ale výsledná chuť stojí za to! A pozor, já si na ní vypěstovala závislost. Marmeláda je výborná na pečivo, také na slepování cukroví, malinko řidší lze použít ke slazení čaje, dobře chutná i s jogurtem. Anebo jen tak, lžičou rovnou do pusy (závisláci).

A pokud vám v okolí běhá divočák, je to základní produkt na výrobu výborné šípkové omáčky – s omluvou Kláře, že se na tomto webu nepublikují návody na masové pokrmy. Jsem na tom stejně – šípkovou omáčku sice ano, ale divočáka pouze vyfotit!  nebo raději nefotit a hledat nejbližší strom, či utíkat, a to rychle. Nám tady sice divoká prasata nepobíhají, ale já chodím koukat sousedovi na jezírko, tam žijí nutrie, divoké kachny a občas – nevím, co je to za ptáka, ale vypadá jako bílý plameňák. Na orly jsem si skoro zvykla, nemůžu se na ně vynadívat – teda pokud zrovna nekrouží nad našimi kuřaty – no klasika a liška se odstěhovala k sousedovi.

 

A zapomněla bych – slíbila jsem svojí zubařce, že jí ještě zkusím nasbírat nějaké šípky – smutně se na mne koukala když jsem se jí snažila vysvětlit, že co bylo použitelné, skončilo v marmeládě….

A cestou na šípky a jako příslib na příští hroznovou marmeládu

a ještě

 

 

 

 

11 komentářů to “Šípková marmeláda – vaše recepty”

  • Mirek:

    Díky za nápad! Dneska ráno jsem se synem nasbíral asi 3kg šípků. Ty tvrdší jsem omyl a už se suší, ty měkčí jsem podle návodu umyl,odstopkoval a uříznul jim bubáky. Dále jsem je rozvařil a propasíroval. Bylo to asi 1,5 kg hmoty, kterou jsem osladil a už mám naplněné skleničky. Těším se tedy na zimní víkendy a chleba se šípkovou marmeládou a na večery. Dám si šípkový čaj (usušené šípky vždycky rozemelu tyčovým mixérem, a protřepu v dóze. Seshora pak seberu chloupky, které se vyhrabou nahoru. Naplním na eBay zakoupené čajové sáčky (každý asi dvěma lžičkami rozemletých šípků) a přidám na jeden hrníček lžíci medu…mňam.

  • Dobry den, kdybych sipky rovnou odstavnila, zbavim je tim taky chloupku?

  • Anežka:

    K výrobě marmelády jsem se chystala již delší dobu. Včera jsem se pustila do výroby dle Vašeho receptu.Vše jsem dělala podle rady, ale marmeláda mi nezhoustala. Poraďte, co s tím. Děkuji Anežka

  • Libor:

    Šipkovou marmošku jsem chtěl dělat loni, ale vyšlo to až letos. Na jedné ruce jsem měl silnější rukavici, a to jsem si přitahoval větve. Na druhé jsem mělslabší pro lepší cit. Byl z toho košík šípků. Jako každý, jsem je zkusil nejdřive půlit a čistit. Nakonec jsem kenom odstřihl bubáky, a dal vařit vcelku. Potom jsem to rozmixoval a pasíroval. Zbytek jsem ješte jednou zalil vodou, a dal na chvíli vařit. A znova pasírovat. Je asi lepší když výsledná hmota jepřed pasírováním řidší. Potom to jde lépe pasírovat. Následně to potom můžete zahustit delším varem,ale tím se ztratí spoustu vitamínů. Já ty chloupky ještě cítím v krku, a tak to jdu zkusit přepasírovat přes plátno. Zahustit to samozřejmě můžete Gelfixem( vyrábí se z kůry citrusových plodů, takže žádná chemie) nebo želîrovacím cukrem a nebo štávou z citrónů.

  • zdeněk:

    Moc děkuju za inspiraci.Všude je plno šípků a jedna babička mi poradila, že chodí na šípky až už jsou po mrazu nebo měkké. Tak jsem to tak udělal. Nasbíral jsem asi kilo a půl šípků, které jsem už nechtěně při trhání rozmačkával. Všude je jich plno. A pak jsem to jen trochu opláchl vodou, tak jak jsem to přinesl a 20 minut vařil. Vařečkou jsem to ještě při vaření mačkal. Potom jsem to přes drátěné velké, ale husté, sítko procedil a vařečkou tomu ještě pomohl. Takže semínka a velké slupky zůstaly. Ty chloupky tam skoro vůbec necítím. Přidal jsem asi jednu čtvrtinu cukru, jak někdo z vás radil, aby si to každý osladil podle své chuti. Vyšla mi z toho jedna menší sklenice. Zavařovat to nebudu a už se těším, až si to dám na chleba s máslem. Je to totiž moje první marmeláda v životě.

  • Ila:

    Ahoj a díky za inspiraci. Také já jsem propadla šípkovému šílenství… po několika sbíráních a vyrábění sirupu, jsem se dnes vrhla na marmeládu. A je to fakt dřina :-), ale stojí za to. Díky za recept.

  • Nechvátalová Věra:

    Ahojky všem-dnes jsem byla na šípkách a chtěla
    jsem je usušit.Když ale čtu tento recept-vyzkou-
    ším.Láká mě.Přeji dobrou chuť všem závislákům na
    dobrém jídle!Vera

  • Dahlia:

    Úžasný recept, nejprve jsem každý šípek poctivě rozpůlila a vydlabala, když mě začalo svědět a píchat celé tělo tak jsem jen jen zbytek šípků očistila od stopky a bubáku. Povařila, rozmixovala a 2x propasírovala přes hodně jemné síto. Do propasírované dřeně jsem přidala šťávu z jednoho citronu a do každé skleničky na dno dala jeden hřebíček. Marmeládu jsem ochutnala a je skvělá.

  • Milena:

    sladit s ní čaj, to mne ještě nikdy nenapadlo :-) Ale jinak šípkovou také miluji. Vnitřky nevydlabávám, chloupky ve výsledné marmeládě (dvakrát pasíruji) sice cítím, ale nikdo,z ostatních, kteří tu marmeládu ochutnali je necítil – tak si myslím, že já si je vsugerovala, jelikož – narozdíl od ostatních jsem věděla, že jsem ty vnitřky šípků nevybírala :-)

  • diana:

    Moc hezké. Pamatuju, jak jsem kdysi před lety taky vařila šípkovou marmeládu. Tenkrát jsem každý šípek poctivě rozpůlila a vydlabala… práce to byla hororová, jak pro Popelku (čí spíš „varaha malých dětí“), neměla jsem toho moc a pamatuju, že dokončit úkol mě udržela jen má těžká tvrdohlavost. Hodně jsem tehdy přemýšlela nad životem našich babiček a prababiček,jak se říkalo, že ony vlastně když seděly a dělaly nějakou takovou podobnou „drbárnu“, tak to vlastně odpočívaly. Přiznávám, tohle si pamatuju dost jasně, jak jsem jinak postupovala, to už ne. A vím taky, že chuť byla báječná. Jen jsem to nezopakovala, protože prostě jak říkám… děs běs… No ale paní Pavla mi dala chuť (a taky fakt už uplynulo dost vody), tak to asi tento rok zas zkusím. Rozpůlím, propasíruju a případně znova propasíruju… jo!!!. No vidá, vždyť já se už úplně těším! Tak díky moc a pozdravuju na kopec i za moře!

  • Díky za uveřejněný recept. Ze šípků jsem ještě marmeládu nezkoušela, chutnala jsem na návštěvě u babičky. Chutnala jak kečup. Musím se zeptat na její recept co do ní přidává a provnat s tímto. Nechci kečupovou.

Přidejte komentář