Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘marmeláda’

IMG_0456Měli jsme třešně. Asi dva dny. Pak přilítly ty potvory, hrozně potvor a během cca hodiny je v ten nejlepší okamžik kompletně snědly. Mají evidentně nějaké radary na dokonalou zralost třešní. Tudíž třešně už nejsou. To je zajímavý, každý den je pozoruju, jak si sedají na vysoký, ohnutý květ  pórku, ale do toho nezobou. Kopr jim taky nejede, a že ho máme opravdu mnoho.

Také jsem se rozhodla, že nutně potřebuju síťovku. Mé workoholické období ale neskončilo úplně dobře a byla jsem schopna tak silné sebereflexe, že jsem si zakázala jí začít dělat, respektive snést z půdy háček a vracet se asi tak o třicet let zpátky a vylovit v paměti, co je to dlouhý a krátký sloupek. Vyřešila jsem to šalamounsky, napsala jsem Ivě, že mě to musí naučit. Až zjistí, jaké jsem dřevo, třeba jí raděj rovnou udělá sama. Taky nutně potřebuju bavlněné sáčky a tak už tu mám provokativně asi 14 dní rozložený šicí stroj.  Ale „se“ ještě nerorazilo a sáčky neušilo. Read the rest of this entry »

Určitě znáte situaci, kdy člověk neodhadne množství pěstované plodiny a na jaře, když už by mělo být všeho tak akorát, tak buď chybí, nebo zásadně přebývá. Letos jsem ve fázi zásadního přebytku. A protože cibule již dlouho nevydrží, bude následovat pár článků – přesně tři, o tom, jakým způsobem cibuli uchovat na delší čas.

Dnešní, první recept je na dvě cibulové marmelády. Pokud jste nikdy neslyšeli o tom, že marmeláda může být právě cibulová, věřte tomu, že může. A navíc – pokud nepohrdnete přidaným pektinem, může vás marmeláda překvapit a to velmi výrazně. Read the rest of this entry »

Pavla poslala další recept – pro neznalé – recept pochází z Uruquaye a je důležité brát tedy tuto reálii v potaz. Ovšem po přečtení mailu nemějte reakci jako pan domácí. „To snad není možný, hned se stěhuju tam, kde současně zrají mandarinky a šípky !“ :) A prosím inspirujte se od Pavly – která plně naplňuje ducha této stránky – recept s příběhem.  Je to prima a díky!

Šípková marmeláda od Pavly

Vyzrálé šípky umyjeme, zbavíme stopek a bubáků. Lze rozkrojit napůl a vyčistit také od semínek a chloupků – usnadní pozdější pasírování, bohužel zabere to mnoho času a lidé citlivější pleti či s alergiemi mohou pociťovat svěění a osypat se – můj případ. Read the rest of this entry »

Zavařování….. to je pro mě v červnu rozhodně synonymum pro „marmelády“. Marmelády nebo
jahody
džemy. Kdysi padl u nás doma limit na počet marmelád, taková marmeládová jednoletka, a to 180 ks. Jedna sklenička na dva dny. Je to upřímně počet zcela dostačující :-))) a již dlouhou dobu se nezvyšoval :-).Vždy to začínají jahody, následují borůvky společně s třešněmi, pak rybíz a maliny, angrešt,meruňky. Broskve velm zřídka.
Nejvíce využívaným ovocem na marmelády je bezesporu rybíz. Nejen, že ho je hodně, ale navíc má v sobě přirozený pektin a není třeba ho dlouho vařit, aby zhoustl, protože Read the rest of this entry »