Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Určitě znáte situaci, kdy člověk neodhadne množství pěstované plodiny a na jaře, když už by mělo být všeho tak akorát, tak buď chybí, nebo zásadně přebývá. Letos jsem ve fázi zásadního přebytku. A protože cibule již dlouho nevydrží, bude následovat pár článků – přesně tři, o tom, jakým způsobem cibuli uchovat na delší čas.

Dnešní, první recept je na dvě cibulové marmelády. Pokud jste nikdy neslyšeli o tom, že marmeláda může být právě cibulová, věřte tomu, že může. A navíc – pokud nepohrdnete přidaným pektinem, může vás marmeláda překvapit a to velmi výrazně.

Marmeláda více cibulová, pikantnější a ostřejší

Tento recept je na marmeládu, která je velmi výrazná. Její výhodou je, že obsahuje méně cukru, žádn přidaný pektin a je velmi cibulově aromatická. Je vhodná nejen k užití jako marmeláda v pravém slova smyslu, ale také jako přídavek do různých zeleninových pokrmů. Jídlo zásadně zvýrazní a zahustí.

Na tuto marmeládu je třeba 1 kilo cibule, 380 g cukru, 100 ml octa, 500 ml vody, 1 olévková lžíce soli.

Nejprve oloupeme a umyjeme cibuli.

Cibuli nakrájíme na kostičky, nemusí být úplně drobné a vložíme do hrnce.

Přidáme sůl  a vodu a cibuli rozvaříme zcela do měkka.

Když je cibule rozměklá, rozmixujeme jí zcela do hladka. Přiáme ocet a cukr a znovu vaříme – již ne příliš dlouho. Cibule krásně houstne.

Směs nalijeme do připravených, čistých, vyvařených skleničkách. Lépe je volit menší velikost. Zavíčkujeme a dáme sterilovat na 80°C po dobu 20 minut.  Marmeláda je řidší než recept číslo dvě, ale je stále natolik hustá, že jí lze namazat například na opečený toast.

Marmeláda s přidaným pektinem

Tato marmeláda je velmi jemná. Překvapí každého, kdo očekává cibulovou chuť. Je přítomná, ale v takové míře, že kdo neví, že je marmeláda z cibule, ihned by nehádal. Je pevnější a hodí se proto lépe na mazání. Mimochodem, je to oblíbená marmeláda našeho pětiletého Huga.

Na tuto marmeládu je třeba 1 kg cukru, 900 g cibule, šťávu ze dvou citronů, koření: hřebíček, skořice, badyán, 1 pektogel, 1 litr vody, 1 lžíce soli.

Cibuli oloupeme a umyjeme. Nakrájíme na kostičky do hrnce a prosolíme. Necháme asi hodinu ustát a pak teprve vložíme na kamna. Zalijeme vodou, přidáme koření v mulu nebo v čajovém sítku  a cibuli rozvaříme. Po rozvaření doměkka vyjmeme sítko nebo mul s kořením a hmotu rozmixujeme.

Přidáme citronovou šťávu a opět vložíme na kamna. Jakmile začne hmota vřít, přidáme asi 100 g cukru, ve kterém jsme rozmíchali pektogel a rychle přivedeme k varu. Nakonec přisypeme zbytek cukru a opět přivedeme hmotu k varu.

Povaříme asi jednu minutu a nalijeme do vyvařených skleniček. Skleničky zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po deseti minutách opět otočíme nazpět a uložíme v chladu.

8 komentářů to “Cibulová marmeláda”

Přidejte komentář