Určitě znáte situaci, kdy člověk neodhadne množství pěstované plodiny a na jaře, když už by mělo být všeho tak akorát, tak buď chybí, nebo zásadně přebývá. Letos jsem ve fázi zásadního přebytku. A protože cibule již dlouho nevydrží, bude následovat pár článků – přesně tři, o tom, jakým způsobem cibuli uchovat na delší čas.
Dnešní, první recept je na dvě cibulové marmelády. Pokud jste nikdy neslyšeli o tom, že marmeláda může být právě cibulová, věřte tomu, že může. A navíc – pokud nepohrdnete přidaným pektinem, může vás marmeláda překvapit a to velmi výrazně.
Marmeláda více cibulová, pikantnější a ostřejší
Tento recept je na marmeládu, která je velmi výrazná. Její výhodou je, že obsahuje méně cukru, žádn přidaný pektin a je velmi cibulově aromatická. Je vhodná nejen k užití jako marmeláda v pravém slova smyslu, ale také jako přídavek do různých zeleninových pokrmů. Jídlo zásadně zvýrazní a zahustí.
Na tuto marmeládu je třeba 1 kilo cibule, 380 g cukru, 100 ml octa, 500 ml vody, 1 olévková lžíce soli.
Nejprve oloupeme a umyjeme cibuli.
Cibuli nakrájíme na kostičky, nemusí být úplně drobné a vložíme do hrnce.
Přidáme sůl a vodu a cibuli rozvaříme zcela do měkka.
Když je cibule rozměklá, rozmixujeme jí zcela do hladka. Přiáme ocet a cukr a znovu vaříme – již ne příliš dlouho. Cibule krásně houstne.
Směs nalijeme do připravených, čistých, vyvařených skleničkách. Lépe je volit menší velikost. Zavíčkujeme a dáme sterilovat na 80°C po dobu 20 minut. Marmeláda je řidší než recept číslo dvě, ale je stále natolik hustá, že jí lze namazat například na opečený toast.
Marmeláda s přidaným pektinem
Tato marmeláda je velmi jemná. Překvapí každého, kdo očekává cibulovou chuť. Je přítomná, ale v takové míře, že kdo neví, že je marmeláda z cibule, ihned by nehádal. Je pevnější a hodí se proto lépe na mazání. Mimochodem, je to oblíbená marmeláda našeho pětiletého Huga.
Na tuto marmeládu je třeba 1 kg cukru, 900 g cibule, šťávu ze dvou citronů, koření: hřebíček, skořice, badyán, 1 pektogel, 1 litr vody, 1 lžíce soli.
Cibuli oloupeme a umyjeme. Nakrájíme na kostičky do hrnce a prosolíme. Necháme asi hodinu ustát a pak teprve vložíme na kamna. Zalijeme vodou, přidáme koření v mulu nebo v čajovém sítku a cibuli rozvaříme. Po rozvaření doměkka vyjmeme sítko nebo mul s kořením a hmotu rozmixujeme.
Přidáme citronovou šťávu a opět vložíme na kamna. Jakmile začne hmota vřít, přidáme asi 100 g cukru, ve kterém jsme rozmíchali pektogel a rychle přivedeme k varu. Nakonec přisypeme zbytek cukru a opět přivedeme hmotu k varu.
Povaříme asi jednu minutu a nalijeme do vyvařených skleniček. Skleničky zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po deseti minutách opět otočíme nazpět a uložíme v chladu.
Tak ocet nebo olej?
Ocet, omlouvám se a děkuji.
Zajímavé, něco jsem už o této marmeládě slyšela, ale recept nikde neviděla. Vyzkouším to hned po meduz pampelišek!
Když se syn vrátil z Anglie popisoval mi něco nasládlého jako džem z cibule. Tak jsem to zkusila z červené, bez Pektogelu a bylo to prý “ to ono“. Pak jsem ji vařila ještě několikrát ze svojí žluté a s Pektinem, naštěstí vášeň vyšuměla do ztracena – my doma jsme si na tu chuť nezvykli. Ale cibuli pravidelně po sklizni sušíme, je to asi jediná bezodpadová metoda, v polévce nabobtná do původního stavu, při smažení hnědne ihned.
Jaky obem ma ta prvni marmelada hotova? Ptam se kvuli mnozstvy sklenic ktere budu potrebovat…
Tak to jsem fakt ještě nikdy nedělala:-)))
Ajka
taky dělám karameizovanou cibuli, je fakt dobrá, místo hořčice anebo jen tak, i jako dárek překvapí.
Já mám moc ráda marmeládu tohoto typu.. Cukru v ní není tolik, ale cibule sama pěkně zesládne (burgeru si nevšímej).. http://coco-choc.blog.cz/1206/cheeseburger-s-karamelizovanou-cibulkou
Jen mě vždycky nemile překvapí, jak se to zmenší, je fakt bezva. K sýrům, pečené zelenině, bramborám, masu i jen tak na chleba/topinku.