Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

A přihází na řadu druhý recept uskladnění nadbytečné cibule. Jde o naložení cibule pro okamžité a zároveň i dlouhodobější použití. Čím je cibule rozleželejší, tím je lepší. Pan domácí i Eliška, oba zcela nezávisle na sobě, si libovali, že to chutná přesně jako utopenci. Ten salám je tam prý zcela podružný :). Dnes si Eliška naložila na sázení stromků, aby to zajedla – musí zabrat, jet až do noci, aby se k nám v sobotu stihla vrátit  připravená a nastoupená sníst další cibule a přesazovat košťáloviny – a plít jahody a jahody a jahody. Letos  pan domácí pořídil sítě na ptáky, tak snad celá ta práce nebude pro špačka.

Na tento recept je třeba tolik cibule, aby ideálně zaplnilo vybranou nádobu. Nejlépe keramickou nádobu.

Cibuli oloupeme, rozřízneme v půli a nakrájíme na půlkolečka.

Cibulí vyplníme celou nádobu. Přidáme do stran nádoby sušené feferonky, přidáme hrst sušeného šípku, hrst rozinek,

hrst směsi barevného pepře,  bobkový list a pár kuliček nového koření.

Vše jemně promícháme, abychom kolečka cibule co nejméně poškodili. Nyní nádobu zalijeme z jedné třetiny octem a zbytek dolijeme slunečnicovým olejem. Cibule musí být ponořená.

Přiklopíme a necháme zrát nejprve pár dní v pokojové teplotě. Posléze můžeme uložit v chladu.

11 komentářů to “Nakládaná cibule”

  • avatar Hanka:

    Mícháte s cibulí těsně před podáváním? Zatím jsem nezkoušela, mám ji nyní naloženou a přemýšlím, zda se ten ocet s olejem smíchá, také jsem dala sůl, bez soli to nejde jak říkala Maruška.

  • avatar Hana:

    Děkuji za úžasnej receptík, já jsem tu cibuli namíchala se zelenou paprikou ( spíš taková ta bílá, tlustostěnná ), a veliký úspěch! Všem to moc chutná, a také to asi dlouho nevydrží, protože se to dá jíst skoro ke všemu. Tak jsme si řekli, že tohle budeme dělat místo kysaného zelí,jelikož je to lepší.:-)

  • avatar diana:

    Tak jsem vyzkoušela tu cibuli a moc chválím. I já byla chválena.
    Velký úspěch! Cibuli jsem naopak míchala tak, aby se rozpadla, protože mým cílem bylo „zelí“, místo feferonek jsem dala chilli papričky a experimentálně (celého šípku nemaje) jsem tam přisypala i pytlík drceného šípkového čaje. Dál jsem i solila (sůl jsem v receptu přehlídla nebo tam není) a přidala i pár stroužků česneku, které mi zezelenaly, ale prej to nevadí a snědlo se to a žijem. Jedli jsme to jen tak, na chleba s ředkvičkama, s tvarohem, do salátu z ředkviček a okurky a tak, a musela jsem muži slíbit, že hned udělám další. A kapary z pampelišek, tam je to podobné. To by mě určitě samotnou nenapadlo, je to tak prosté a snadné a tak dobré. Tak moc děkuju za ten váš čas, který těm stránkám tady dáváte, inspirujete a pomáhá to. Ať se vám daří.

  • Chodit sem v noci? Pěkná blbost. Do rána to nevydržím. Už teď se mi sbíhají sliny.

  • avatar jan:

    Dobrý večer,chci se jen zeptat,asi máte dost práce na poli a zahradě.Kolik máte vlastně hektarů polí a luk,co obděláváte?Nikde jsem se nedočetl,ale podle toho,jak vždy píšete,tak asi hodně.A jakou máte mechanizaci,aby jste si ulehčili práci,vždyt děti máte ještě malé.

    • Zdravím Jane, no, ono to je jedno, kolik toho děláte, důležitý je, co máte v hlavě. Když máte v hlavě, že vás to štve, bude to štvát, když je v hlavě, že je to jedno, je to jedno. A moc se nepředřeme – dodržujeme si svoje a na pravidla okolního světa moc nehledíme. Takovej svobodnej způsob života, pak to jde.

  • Máte vyzkoušeno, jak dlouho je možné takhle naloženou cibuli skladovat? Asi tak dlouho, jako zmiňované utopence? Nebo déle? Nebo výrazně déle?

  • avatar Jindra:

    Půjde to i bez šípku prosím, ten nemám.

Přidejte komentář