Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Samozřejmě to není poslední cheesecake, nýbrž první na této stránce, ale je to poslední recept tohoto roku. Podání online české pošty v sobě skrývá i jedno pozitivum, které jsem si uvědomila až nyní. Zásilky stačí dát do tašky a kdokoli přijede, může je na poštu bez fronty odvést. Což jsem v módu předsilvestrovských návštěv poslední dva dny hojně využívala. Ale dnes nikdo nedorazil a já tam tedy musela. První čtvrtinu cesty jsem děkovala Bohu za Honzu Landu a následně Honzovi za jeho kolo. Není nad to zdědit sjezdový speciál. On Honza tušil, že takový kolo bude pro mě úplně ideální. Hlavně když je na zemi led a na ledu sníh a na sněhu uprostřed silnice posyp a proti mě sypač a na boku škarpa. Bantamy se fakt hoděj.  Nemáme tedy dluh, zásilky jsou rozeslány a já na cestě zpátky byla obdarována na třech strategických místech výborným čajem.  To se hodilo, protože kromě kola je také dobré mít dobré rukavice a ty mi Honza nedal. Asi, že rukavice obvykle nebývají součástí kola.   No a poslední čajový dýchánek nebylo vůbec nic pro mě. Pochytila jsem tam strašnou depresi. Všude neskutečně uklizeno, na stole cukroví, rozkrojený citrón hezky v uzavíratelné mističce a hostitelka mladá, štíhlá, hezká a upravená – dítě vychované. Ještě že je zítra prvního a můžu načnout novoroční předsevzetí :).  Všem tedy krásný Nový Rok, žádné rachejtle pro zvířata a nějaká splnitelná předsevzetí, něco takovýho třeba, jako mám já. :)

Tak ale už k cheesecaku. Jediná rada – nezapomeňte na hořkou mandli, případně na její esenci. Je prostě zásadní! A jedna poznámka – cheescake nebude po upečení vypadat jako ten na fotce, bude žlutý. Tu strukturovanou světle hnědou navrchu udělá až karamel. Suroviny, které jsou v receptu uvedeny jsou vypočítány na plech, nikoli na malou kulatou formu, pokud tedy chcete použít dortovou formu, určitě dělit 2 – 2,5x.

Na koláč je třeba:

1500 g jemného tučného smetanového sýru nebo lučiny, 400 g cukru krystal, 6 vajec, citronová kůra, vanilka, hořkomandlový extrakt, zbylé vánoční cukroví – nejlépe máslové nebo linecké 400 g, 100 g mandlí, 100 g másla. Trochu cukru a másla na karamel. Pečící papír a stěrka.

Nejprve rozdrtíme vánoční cukroví ke kterému přidáme rozpuštěné máslo (nepřidáváme již žádný cukr). Tuto hmotu, která není vyloženě kompaktní udusáme na plechu, vyloženém pečícím papírem. Pěstí ještě jednou řádně po celé ploše udusáme a vložíme na hodinku do chladu.

Mezitím si vyšleháme lučinu nebo krémový sýr, přidáme cukr, vanilkový cukr, hořkomandlovou esenci, vejce a citrónovou kůru. Hmotu stěrkou natřeme na vychladlý základ na plechu a dáme péci do trouby, kterou jsme vyhřáli na 140 °C. Pokud používáme kamna na dřevo, v okamžiku vložení plechu do trouby zavřeme kompletně celá kamna, aby za 10 min klesla teplota na cca 120 °C a za dalších 10 min na 110 °C. U elektrického sporáku je to jednoduché – po 10 min pečení stáhneme teplotu trouby na 110 °C. Na této teplotě pak udržujeme troubu další hodinu. Koláč tedy pečeme celkem 70  min.

Po upečení nechávám chladnout v místnosti a po cca 2 h přendavám do chladu.  Těsně před vložením koláče do chladu si připravuji rychlý karamel na pocákání povrchu. Stačí rozpustit trochu cukru. Jakmile je úplně rozpuštěný, přimíchám trochu másla a tekutou hmotou pocákávám povrch. Pokud je koláč ještě trochu teplý, karamel se jemně rozlije a udělá na povrchu mapu Pokud nikoli, zůstávají pouze nitky.

3 Odpovědi to “Poslední cheesecake”

  • kupicek.mar:

    Všem „sýrařům“ hodně podařených „výrobků“, ale především zdraví, protože bez toho by to nešlo! Markéta

  • katka1:

    Kláro „uklizeno, mladá, štíhlá, hezká…,vychované dítě“. To si asi nebyla u nás ? :-))
    Tak ještě jednou pohodový rok bez depresí :-)
    Katka

    • hanakol:

      A není lepší neuklizeno ale útulno, ne zas tak úplně mladá, ale zralá a moudrá? A ne jedno vychované dítě, to dokáže každej, ale vychovat tři( u nás) , či dokonce čtyři ( nakopci) aby se do konce puberty vzájemně nepozabíjeli, to je teprv kumšt :)) Všem přeji krásný a šťastný nový rok, ať se vám daří ve výchově i chovu :)) Hana

Přidejte komentář