Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Na stránku přibyla nová rubrika –historické rady do domácnosti, jejíž nové příspěvky se neobjevují jako článek, nýbrž pouze v dané rubrice a vždy poslední vlevo dole na liště v galerii. Kdo máte v zásobě historické rady, sem s nimi, budu ráda.

Také přibyla stránka Domácí mlékař v praxi, všimli jste si? Pokud ano, je to výzva i pro vás. Pokud vyrobíte jakýkoli mléčný výrobek podle knihy, nafoťte a pošlete fotku na my@conovehonakopci.cz, uveřejníme ho v Mlékaři v praxi.

A teď už fakt ke koláčům. Včera byl první den, který se vrátil svým průběhem jakž takž do normálu. Cestu na poštu za mě vzaly děti a tak byl čas oddat se něčemu příjemnému, například pečení koláčů.  Jedná se o zcela klasické koláčky, které lze plnit čímkoli, dnešní verze je však specifická právě náplní. Jsou plněné nejen makovou nádivkou, ale také pečenými jablky. Zkuste to, změna je občas příjemná.

Na koláče potřebujeme: 800g celozrnné pšeničné mouky, 250 g polohrubé a 100g hladké mouky, 40 g droždí, 4 žloutky, 130 g másla, 230 g moučkového cukru, 1/2 l mléka, trochu citronové kůry, trochu vanilk, máslo na potření plechu a koláčů. Na nádivku je třeba umletý mák, cukr, skořice, vanilka, citronová kůra a mléko. Na jablka – jablka, cukr, skořice, rozinky, trochu vody.

Nejdříve si vložíme do mísy mouku, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme půl lžičky cukru a zalijeme mlékem; promícháme a necháme asi 15 min vzkypět kvásek. Následně přihněteme cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, vanilku, citronovou kůru a vyhněteme do hladkého těsta, které necháme v klidu kynout. Těsto kyne cca 1 hod.

Mezi tím, co kyne těsto, oloupeme a vyjádříme si jablka, nakrájené na osminky je vložíme do pekáčku vytřeného máslem, posypeme cukrem, citronovou kůrou, vanilkou, rozinkami a skořicí a dáme péci na 180 °C. Asi po 20 min přilijeme do pekáčku trochu vody, ale skutečně málo. Na větší pekáč cca 150 ml. Jablka promícháme a dále pečeme.

Nyní přichází čas na nádivku. Do katrůlku vložíme mák, cukr – dle chuti, vanilku, skořici a citronovou kůru a zalijeme mlékem. Tolik mléka, abychom mák nepřelili, aby hmota nebyla příliš řídká. Vše přivedeme k varu. Necháme provařit a vychladnout. Na tyto koláče se do nádivky nepoužívá vejce.

Vykynuté těsto přemístíme na pracovní desku, odtrháváme malé kousky, které si v ruce rozmáčkneme na placku, naplníme mákem, zabalíme, položíme na plech, v koláčku uděláme důlek a naplníme pečenými jablky.

Vše dáme péci a po 15 min pečení potřeme koláčky máslem.

 

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

2 Odpovědi to “Koláče s mákem a jablky”

  • kupicek.mar:

    Mám dotaz trochu z jiného soudku. Byla jsem teď na horách a všimla jsem si tam těch fleků na javorech, jako tady na fotce u koláčů. Nevíte někdo, co způsobuje tyto fleky? vypadá to jako postříkané asfaltem. Je to nějaká houba, plíseň, rez?

    • piskle:

      Je to svraštělka javorová…http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_skvrnitost_list%C5%AF_javoru

      Náhodou jsem také hledala když mi chlapi na chatě začali kácet všechny javory v okolí s vysvětlením, že jsou stejně něčím napadené. Podle všeho jen kosmetická vada, dokonce mne zaujala informace, že se vyskytuje pouze v oblastech s čistým ovzduším, protože ta chata je v Krušných horách na dohled uhelných dolů :-)

      Další zajímavá informace je „Tato nemoc bývá spojována s úplnou degenerací svalových vláken (Equine atypical myopathy, EAM) a následnou smrtí u koní.“ :-(

Přidejte komentář