Pomalu se zase blíží podzim, otelení obou krav, takže výroba tvarohu, jogurtů a sýrů, od kterých bylo teď cca měsíc volno. Někdy stačí odpočinout si od něčeho čtyři týdny a hned je do toho zase chuť. A tak během těšení se na tvarohové buchty a koláče dnes jen úplně obyčejné muffiny z celozrnné mouky. V současné chvíli disponujeme bio pšeničí za 3,50 od nedalekého zemědělce, která je velmi drobná, spíše škrobová, obsahuje méně lepku a letos už nebude, protože letošní chytla sněť, takže se snažím učit s tímto novým druhem pšenice, který jsme ještě neměli, aby za měsíc, až dojde, mohla jsem se vrhnout opět na jiný.
Suroviny potřebné na 18 muffinů: 183 g cukru krupice , 145 g oleje, 9 g prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g celozrnné přesáté pšeničné mouky, 70 g máku, sladkomandlová esence.
Nejprve utřeme vejce a cukr do pěny. Jakmile máme pěnu, sundáme mísu z robota a přilijeme olej, mouku s práškem do pečiva a mák, esenci sladké mandle a jemně vařečkou promícháme. Těsto nalijeme do vymazaných formiček na muffiny a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme cca 30 min.
Pokud necháme plech s těstech stát 10 min na lince před tím, než ho vložíme do trouby, budou muffiny vyšší, než pokud vložíme ihned do trouby.
Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.
Škrobová pšenice? To je u nás docela vzácnost. Okolo nás jí nepěstuje nikdo . Za ty peníze bych jí asi schovala zvířatům :)