Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Už více lidí tady vzneslo dotaz na svačiny. Naposledy Katka psala o článek na přání, totiž svačinový speciál.  Svačiny – synonymum školy. Ale jak jsem nyní zjistila, nejen školy. Zrovna předevčírem jsem se od známé dozvěděla, že žena, která ráno připravuje 5 svačin (včetně manžela), v okamžiku kdy večer nepřijde manžel domů, autonehody, nevěry a jiná dobrodružství jsou tatam, nepřijdou na mysl. Předběhne je myšlenka – zítra odpadá jedna svačina! A hned na to mi volala sestra, že přišel manžel a zmínil se, že kolegům připravují manželky do práce svačinu. Ta manželovi bleskově odpověděla, že to je prima, a že má kolegy pozdravovat.

Je to zajímavá zkušenost, takové školní svačiny, zvláště, pokud to nemá být houska nebo rohlík se salámem. A protože to trápí více lidí, rozhodně svačináři uvítají vaše tipy s fotkou. Buďte inspiroací pro ostatní. Prostě ráno, až budete připravovat svačiny, v době, kdy jste již dvě hodiny vzbuzení, do růžova vyspaní, vedle sebe vonící bylinkový čaj či kávu a na talířku snídani dle racionálních zásad, jste upravení, učesaní a zpíváte si do hezkého dne, kromě té libé práce – totiž přípravy svačiny, vzít telefon a ještě svačinu cvaknout nebude vůbec žádný problém. Fotek může být samozřejmě více, totiž za více dní a prosím, stihtěte to brzy, počítám že většina to za cca 3 neděle hodí svým dítkům na hlavu, že jsou dostatečně velká a schopná, aby si svou svačinu udělaly sami.

Já sama budu kromě té jedné svačiny přidávat nikoli denně, ale jednou za čas zaktualizuji článek, až bude nasvačinováno.

Pokud se vám nepovede vložit krátký popis a fotku do komentáře, stačí poslat na email my@conovehonakopci.cz nebo na zeď našich fb stránek. Také je možné svačiny sledovat v albu právě na fb.

Pár pravidel, které se týkají svačin a usnadní člověku život

  1.  Naučit dítě dělat racionální svačiny svépomocí! – to je nejdůležitější pravidlo.
  2.  Pořídit si krabičky, svačiny se pak stávají mnohem jednoduššími a lze jich vyrobit mnohem více. Protože krabičky zabírají dost místa, je vhodné pořídit si jich více různých velikostí (nemusí být samo nové, mnoho potravin se nyní prodává v obalu ideální velikosti na svačinu). Nám se  nejvíce osvědčily krabičky, které  se používají např. také na kešky. Jsou voděodolné (paní v železářství zkusila nalít vodu :), prodávají se v různým barvách a různých velikostech i výškách.

    zdroj: http://www.cwgland.cz/?134,krabicka-na-kes

  3.  Zároveň ušít malý látkový obal na lžičku a malou vidličku, čímž se opět velmi zvětšuje spektrum připravovaných svačin.
  4.  Ušít si pár látkových ubrousků ze zbytku látky místo používání ubrousků papírových – enviromentálně příznivější.
  5.  Pokud se nepovedl bod č.1, donutit dítě po každém příchodu domů umýt krabičky, proprat ubrousek a dát ho sušit.
  6.  Připravovat večeře s vědomím, že část se dá použít na svačinu.
  7.  Pamatovat, že jednodenní svačinový půst každému dítěti prospěje!
  8. Mít na paměti tweet, který napsal Vladimír Kokolia, je zásadní!kokolia

    Pravidla ohledně potravin

(Pravidla budou postupně aktualizována)
  1.  Toustový chleba určený na tousty je na rozdíl od toho určeného na sendviče vhodné péci nižší. Formu naplníme pouze z poloviny či 1/3, aby se následně plátky chleba dobře vešly do toustovače.
  2. Toustový chleba, pokud není čerstvý, ale uskladňujeme ho do mrazáku, je vhodný předem nakrájet, abychom vytahovali pouze samotné plátky a následně je možné v časovém presu dělat tousty i ze stále zmrzlých plátků. Lépe je vyndat si potřebný počet plátků večer.
  3. Velmi vhodné je pořídit 500 ml nerezovou úzkou termosku. Díky tomu má dítě nejen studené nápoje, ale může se svačina kombinovat s černým, zeleným, bylinkovým čajem nebo bílou kávou.

1. Tousty s grilovanonou cuketou, rajčata s okurkou a domácí sušenky

Jednoduché jak facka. K večeři grilovaná cuketa, tu schovat, nakrájet do celozrnného toustu, pokrýt nakrájeným rajčetem a okurkou a vložit do toustovače. Přidat čerstvá cherry rajčata ze skleníku a nakrájenou okurku a navíc něco domácích sušenek, které jsou (občas) v zásobě v několika třílitrovkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

Použití krabiček je v tomto případě variabilní, lze použít i vhodný sáček.

 2. Jablečný závin, houska s domácí burákovou pomazánkou a ovoce

Jablečný závin je lépe péci večer před ránem, kdy připravujeme snídani. Důvod je zcela jasný – vlastní pohodlnost. Následně namažeme housku domácí burákovou pomazánkou – vložíme buráky do vyšší misky, přiijeme trochu oleje a vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud bychom to s vodou přehnali, přidáme následně k rozmixování ještě buráky). Svačinu pak doplní nějaké ovoce, v tomto případě jablko a broskev.

 

 

 

 

 

 

 

 

  3. Jogurtová rýže se skořicí a jablky + hruška

Pro více porcí: 400 g rýže vložíme do 1300 ml vody, osolíme, osladíme 50 g cukru, přidáme skořici,  200 g oloupaných a nakrájených jablek a uvaříme doměkka. Následně necháme vychladnout, odebereme množství pro jednu osobu (130 g ) a přimícháme cca 200 g bílého jogurtu, přidáme cca 1 cm naškrábané vanilky a promícháme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Makový muffin a obložený chleba se sýrem

 Makový muffin upečeme předem dle tohoto receptu, pak už stačí jen přichystat chleba se sýrem a do krabičky rajčata a okurky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7. Salát z těstovin, lečo, domácí jogurt a jablečný závin

 

 8. Makové a tvarohové buchty, ochucený tvaroh, těstovinový salát s tofu, bageta s tofu, sýrem a rajčaty

 

 9. Domácí BeBe sušenky podle Katky

Katka poslala svůj recept na domácí BeBe sušenky, se kterým se dá, jak Katka píše, ještě experimentovat – přidat ořechy, mandle, obměňovat a budeme rádi, když vaše obměny pošlete.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

10. Pečená máslová dýně, puding z Chia semínek a mandlové sušenky

 

 

 

 

11. Puding z Chia semínek a mandlové sušenky

Puding z Chia semínek a mandlové sušenky od @JanaVydrová
Bila vrstva: plechovka kokosoveho mleka, lzice suseneho kokosu a 3 lzice chia seminek. Doslazuji sirupem z agave dle chuti. V misce necham asi 5 min. odlezet nez seminka trosku „osliznou“ : ) Dam do misky a na chvilku soupnu do mrazaku. Rozmixuji ovoce ( rybiz nebo maliny), pridam chia seminka dle mnozstvi. Asi 2-3 lzice. Zase nechat trochu „oslizovatet“ a dat na kokosovou vrstvu. Uplne nahore jsou rozmacne korpusy na laskonky.

a sušenky:
Jen misto 225g hl.mouky jsem dala 175g a 50g mandlove moucky a skrob nahrazuji vanilkovym pudinkem.

 

12. Ječné sušenky, ovocný salát a lívance od Eriky

Dobrý večer,posílám malou inspiraci ke svacine.
První jsou ječne sušenky (100g másla,150g ječne mouky,100g celozrnne pšeničné,90g medu či jiného sladidla,vejce,skořice nebo jiné vhodné koření,orechy) vše spojit v těsto a péct 10 min při 180 st

Druhý je ovocný salát. Vše co zahrada dala a banan nakrájet na drobno. Přidat sladidlo,ořechy a smetanu

Třetí jsou klasické lívance. Dělám od oka. Použila jsem opět jecnou mouku a psenicnou,mléko,vejce,prášek do pečiva s vinným kamenem. Smazila na másle. Teplé jsem skládala na sebe a nakonec polila javorovym sirupem

Galerie všech uveřejněných svačin

svačiny slané

svačiny sladké

domácí BeBe sušenky
domácí BeBe sušenky

Svačiny na krabičku

7 komentářů to “Svačinový speciál”

  • Hana:

    Děkuji za skvělou sekci…
    U nás teď vede ovesná kaše v nejrůznějších obměnách – do 2/3 – 3/4 obsahu zavařovací skleničky (0,33 litru) nasypu:
    – jemné vločky v různém poměru – ovesné, pohankové, quonia
    – lžička skořice, jde i sušený zázvor
    – sušené ovoce (rozinky, brusinky, jablečné křížaly na menší kousky)
    – oříšky a semínka (lněné, chia, slunečnicové)
    – synkovi lžička něčeho sladkého – hnědý cukr, javorový sirup…
    obsah protřepu a po okraj doleju mlékem (jde klasika, ale i rostlinná)

    do přestávky je kaše hotová, jemná a vláčná, opravdu není potřeba vařit… Foto asi přidávat nebudu, na pohled to vábné není, ale když se udržují přísady po ruce, jsou dvě skleničky hotové do minuty…

  • Lenda:

    Sice jsem to napoprvé vložila jinam, ale už je to tady:
    zítřejší svačinka – pečená máslová dýně, brambory, česnek, petržel, olivový olej, tymián. A jelikož je zítra půst (novoluní), dám se k tomu jen ten hlávkový salát. Rohlíček nebude:)

    Zdravím,
    L.

  • Fakt vůbec nikdo neděláte svačiny? Sem s nějakou fotkou! :D

  • Lenda:

    Ahoj,
    krásné téma:) Jsem jedna z těch manželek, co připravuje svému muži do práce svačinky. Ale jen cca třikrát do týdne, aby si jich víc vážil:) Aspoň ho ti potom nenutí kupovat si v práci šmakulády typu řáholecký salát, apod. Jelikož ho nejvíc uspokojí pečivo se šunkou a zeleninou, je příprava poměrně jednoduchá. Ale nebojí se ničeho, minulý týden jsem mu s sebou zabalila i rybu od večeře a slavil s ní prý úspěchy:))

    Jinak i já si občas dělám svačiny, jelikož ani štípání dřeva mě nevyhladoví tolik jako práce s dětmi, a souhlas, krabičky jsou v tomhle nad zlato. Fotky nepošlu, neb jsem někam uložila foťák a nevím kam a můj mobil toho moc nevyfotí, ale dnes jsem si do školy udělala výbornou sladkou rýži s medem, kokosem a skořicí.

    Ať se na kopci daří a všichni jste zdraví, i zvířátka!

  • katka1:

    Zdravím na kopec a převelice děkuji :).
    Krabičky jsou základ :). V nouzi hodím do krabičky sýry, chléb, pár rajčat a je hotovo. Ale nedá se to jíst pořád.
    Dopoledne jsem musela ven, spravit ohradu, jak jinak a docela jsem tam promrzla. Přitom jsem vzpomínala na minulou neděli, kdy jsme leželi ve stínu jak leklé ryby. A teď čtu, že na Sněžce chumelí :)

Přidejte komentář