Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes měla přijet po dlouhé době půlka mé rodiny, chlapi pracovali, tak jen maminka, Verunka a dva synovci. Co uvařit?  říkala jsem si  a protože pro tolik dětí se mi nechtělo připravovat stůl a talíře – jsou všechny dost malé – nemyslím tím, že dokud jsou děti malé, tak je nekrmím z talířů :-)), ale vzhledem k tomu, že šest malých dětí už je pěkný bugr a jedna místnost  a člověk chce mít občas taky klid a po dlouhé době si něco říct, tak je potřeba udělat něco, co strčí do pusy a nebudou tak moc hluční :-)). A tak padla volba na koblihy. Chtěla jsem zkusit něco nového a tudíž vyndala prvorepublikovou kuchařku Anuše Kejřové a nalistovala – ale ouha- pět receptů na koblihy. Volba padla na koblihy obyčejné  kynuté. Na rozdíl od těchto mých koblih je tam ušetření trochu vajec a jsou přesto jsou  výborné. Rozdíl jediný je v tom, že používám mouku celozrnnou pšeničnou místo normální a na smažení na koblihy se nevzdávám své oblíbené kombinace, kterou mi kdysi poradila jedna starší paní, a že prý je to nutné- namixovat půl na půl ztužený tuk a olej- to že je prý ta finesa, která způsobí úspěch. Anuše Kejřová doporučuje smažit ve 3/4 litru přeškvařeného másla.  Navíc doporučuji koblihy rozvrhnout tak, aby se koblihy dělaly vícekrát za sebou, protože tuk lze použít na koblihy ještě jednou, je škoda se ho zbavit jen pro jedno pečení koblih. Omlouvám se všem odpůrcům přepalovaného oleje, ovšem dělám to jen s koblihami a zase na  koblihy.

Tak suroviny: 1/2 kg mouky, 40 g práškového cukru, 220  ml mléka, 30g droždí, citronová kůra z jednoho citronu, 3 lžíce rumu – dávám o dvě více než Anuše, 4 žloutky, 60g másla, marmeláda, zrníčka z jednoho lusku vanilky, 1/2 litru oleje a 125 g ztuženého tuku.

Nejprve vložím do mísy mouku, udělám v ní důlek a do důlku rozdrobím droždí. Přidám trochu cukru, trochu mléka, zamíchám a nechám vzejít kvásek. Když vzejde, přidám žloutky, rozpuštěné máslo,rum, zbytek cukru, mléka, vanilku a citronovou kůru. Vše řádně uhníst na ne úplně tuhé těsto, těsto je spíše řidší a musí se hníst opravdu dlouho, dokud se v něm nedělají jemné bublinky.

Těsto i  s mísou přikryji a přendám na teplé místo. Zhruba po hodině začne těsto vylézat z mísy ven. Dnes to bylo jen tři čtvrti hodiny. Těsto vyndám na pomoučněnou desku, rozválím docela tence, méně než půl cm a druhou stranou hrníčku- tedy hrdlem vykrajuji kolečky. Na kolečka ihned kladu  marmeládu, přiklopím druhým kolečkem, jemně namačkám okraje, aby se kolečka spojila a znovu kroužkem vykrojím.

Odkrojky si schovávám a ty pak smažím nakonec samotné. Plněné koblihy přikryji a  nechám cca 20 minut. Pak je otočím a nechám ještě chvíli, ale to už si připravím na kamna co nejširší hrnec a dám do něj tuk, který řádně rozehřeji. Kouskem těsta zkouším, zda vyplave na povrch a tudíž, zda se udělá a pak začnu do tuku sázet koblihy – pozor, měly by mít tolik prostoru, aby se nedotýkaly. Přikryji pokličkou a za chvíli odkryji a koblihy obrátím. To už nepřikrývám.Velmi hlídám a hotové hnědé koblihy vyndavám na pracovní desku na složený ubrousek, aby nasál přebytečný tuk. Pak teprve dávám koblihy na talíř a cukruji.

Z tohoto množství jsem udělala 16 koblih vykrojených 250 ml hrníčkem.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

8 Odpovědi to “Obyčejné koblihy celozrnné podle Anuše”

Přidejte komentář