Tak to přišlo !!! Zima nás opět překvapila, stejně jako každý rok. Nasněžilo, ale
naštěstí už je to zase pryč a zítra polezou teploty nahoru, ale bohužel, ten billboard, na který koukáme za záchodu, totiž panorama Krkonoš, svou barvou nevěstí vůbec nic dobrého a bojím se bojím, že plakát už barvu nezmění až do května. A protože ráno byly Krkonoše zvlášť ostré, přímo to vybízelo si je zaznamenat – jen tak :-) A děti ráno vvstávajíce, zase se upřímně radovaly – sníh, konečně !!! Ten dnešní sníh ale vůbec není ten správný, je to stále ještě ten depresivní, protože až přijde ten pravý, tak si člověk paradoxně oddechne. Všude bude bílo, klid a bude více než jasné, že teď už se nic nespraví, teď už to musí počkat do jara, což je ohromně osvobozující !

Kdysi mi naše adoptivní babička – majitelka chaty, která stojí 600 m od nás a kterou si děti přivlastnily – totiž babičku – ne chatu, tak mi kdysi říkala, jak je vynikající tvarohová bábovka. Její už jsem po návštěvě našich dětí už bohužel nestihla ochutnat a tak jsem si musela upéci vlastní. Ale ta se vůbec nepovedla. Byla mazlavá a my jí jedli teplou a vůbec – zanevřela jsem na ní !!! Ale mít doma krávu, to člověka donutí přehodnotit různé názory a tak jsem to zkusila znovu a musím říci – rozhodně tvarohovou bábovku !!!!
Chtěla jsem počkat disciplinovaně do rána, ani tentokrát to však nevyšlo a půlka padla již večer, alespoň trochu nachladlá, ale ráno to bylo ještě lepší…….
Suroviny: 200g olej, 250g cukr, 4 vejce, 250 g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 250g tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr, trochu rumu,kakao, citronová kůra – jemně mléka – asi 50 ml
Nejprve se našlehají celá vejce s cukrem a přidá se olej. Vanilkový cukr, citronová kůra a poté
tvaroh s rumem. Nakonec mouka s mlékem a práškem do pečiva.
Většina se nalije do pečlivě vymazané a vysypané formy na bábovku a poté se do zbytku přisype kako, promíchá a nalije na žluté těsto. Fora se dá do trouby a peče se při 200st. dokud na špejli není hotová. Horkou vyklopím a nechám vychladnout !!!!!
Kolik mléka se tam dává do té tvarohové bábovky?
Mléko je uvedeno v surovinách jako poslední- možná to mate, jemně mléka – asi 50 ml.
Naprosto vynikající…zamilovala jsem si vaši babovku s rozinkami a rumem, skvělý, ze je celozrnna a navíc se nemusí zvlášť šlehat bilky, coz mě fakt otravuje…teď jsem byla lakoma na šest vajec (babicciny slepice zrovna málo nesou) a navíc jsem měla v lednici tvaroh co potreboval spotřebovat. Jsme všichni nadšeni. Utekla jsem včera večer a v naši tříčlenné domácnosti budu mít co dělat, abych zachránila kousek ke kafe…uz se chystám na další – kvaskovou a makovou..ještě ze došly vejce, jinak bychom se nevesli do žádného oblečeni asi do tydne
Díky, to jsem moc ráda. Mám hodně tvarohu, jdu zase na ní, dobrý nápad :-)
Já jsem neodolala a za dělala na kvaskovou ;)
Skvělá bábovka! Myslím, že je to také můj první podařený pokus o tvarohovou bábovku. Tedy až na to, že mám menší formu a tak mi během pečení vytekla notná dávka těsta tou dírkou uprostřed a upeklo se nám na dně trouby takové tvarohové hovínko… :) Ale jinak opravdu úspěch, cukr jsem nahradila sirupem z Agáve, a všem moc chutnala. Díky za další skvělý recept! :)
Bábovka výborná, ráno jsem ji upekla a odpoledne už nebyla.
super recept!! Určitě zase upeču.
Tak jsem dnes vyzkoušela a je vynikající. Jen nebyl rum, tak jsem tam vrazila dvě hrsti kustovnice čínské. A krájela i jedla se ještě horká a byla vynikající :-) Zítra peču další :-)
juchu, zda se mi, ze jsme konecne pokorila tvarohovou babovku. je nadherna, ne spadla a zdcnuta, jako ty predchozi, ktere jsem navic vetsinou krajela teple, tudiz i kdyz byly pekne, chutnaly hnusne mazlave. uvidime rano, hrozne dobre voni…:-) a narazila jsem na pekny odkaz (blog)… kvaskove bubliky? hm? http://www.wildyeastblog.com/2011/04/07/sourdough-bagels-2/ (u nas ted jaksi kvasek zas neni, tak nevyzkousim…)