Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Už pomalu odvály sladké chuťě vánoc a doma začala zase nálada na něco sladkého jiného. A dnes nebyla vůbec nálada na recepty, ale na vlastní kreativitu. Tak jsem si připravila váhu, suroviny a pečlivě zvážila všechno, co jsem tam šoupla :-)). Výsledek je dost chutný !!!

Na makové šneky je potřeba: 750 g pšeničné celozrnné mouky přesáté, 47 g droždí, 2 celá vejce, 170 g cukru krystal, dvě lžíce cukru moučka s vanilkou, citronová kůra, 250ml mléka, 178g másla  – na nádivku: 250 g máku, 200 g cukru, trochu skořice, citronová kůra, 390 ml mléka –  na polevu: 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu, šťáva z půlky citronu, 1 bílek ( cukr lze přidat 2 lžíce podle potřeby)

Nejprve  je třeba udělat kvásek z trochy mouky, droždí a trochy cukru a mléka. Když kvásek vzejde, přidá se rozpuštěné máslo, cukr, moučkový cukr s vanilkou, citronová kůra, zbytek mléka, celá vejce a vše se řádně prohněte a dá se

do tepla kynout na dvě až tři hodiny.

Než těsto vykyne, připravíme si nádivku – nameleme mák, dáme ho do malého hrnce, přilijeme mléko – cukr,skořici, trochu citronové kůry a lehce povaříme.

Poté si oddělujeme z těsta menší kousky, které uhněteme jako hady, rozplácneme rukou a potřeme lžící makovou nádivkou. Pak zabalíme a položíme na plech hlavou dolů :-))

Nenecháváme na plechu příliš dlouho před vložením do trouby a hlavně ne příliš na teple – šneci by se „rozplácli“. Pečeme při 200 st. C a ne nijak moc dlouho.

Po upečení šneky opatrně vyndáme z plechu – jsou křehcí a pomažeme je ihned nádivkou , kterou jsem udělala tak, že jsem rozmíchala moučkový cukr s bílkem, rumem a citronovou šťávou – řádně rozmíchala lžící. Cukru lze přidat dle p

otřeby, pokud by se zdála stále řídká.

Mák je dost zajímavá rostlina . Nepěstuje se všude ve světě, neboť velmi častý je strach z toho, že semeno, pro které se především mák pěstuje, ale stejně tak makový olej, obsahují morfin a kodein. V mnoha zemích je tedy mák jako pochutina neznámý nebo dokonce zakázaný. Ne tak ve slovanských zemích :-)) a především Česká republika je jeho výrazným pěstitelem. Ovšem nad 100 m2 tedy nad 1 ar makovic se musí tento koníček hlásit úřadům. Pěstování máku na cokoli jiného je i v ČR zakázáno a nepomůže ani to zmíněné nahlášení.

13 Odpovědi to “Makové šneky”

  • malina62:

    Kláro, vy mně zničíte. Už takhle mám nadváhu a po těch vašich dobrotách budu ještě těžší! Ach jo, proč jsou vaše recepty tak dobré. Strašně jsem si pochutnala a i syn, který mák moc nemusí, si vzal dva kousky na noční ke kafi. Chválím tisíckrát. Díky Jana

  • Míša:

    Výborný recept, dnes jsem upekla, těsto krásně kynulo a dobře se s ním pracovalo, nádivka mňamózní. Pochutnali jsme si všichni. Šneci jsou jemňoučcí a těsto vynikající! Díky za recept!

  • OHNĚTA:

    ještě že u nás není mák zakázaný, jako v jiných státech. Šneci a cokoli z makem, mňam . NA ŠNEKY SI ALE TAKÉ NEJDŘÍVE TĚSTO VYVÁLÍM A PAK KRÁJÍM. sUPER TAKY, Z TVOROHEM, NEBO OŘECHOVÝ.

  • Janina:

    Pro líné ( pro mě :-)). Těsto vyválím na plát, naplním , zabalím a pak nakrájím na šnečky . Hezký den. Janina

  • ufa:

    Škoda, že mi nechutná mák…teda rohlík úplně černej od máku mi naopak chutná nejvíc, ale jak je mák namletý, tak mi nechutná…doma vždy jedli nudle s mákem, a já je měla s kečupem…:-) ale jinak nádhera, já mám ráda tyhle šneky se skořicí a rozinkami, tak asi zkusím udělat obměnu vašeho receptu…:-)

  • evina:

    Nádhera. Slintám. Zkusím upéct taky.

  • Veska:

    Jo,je to tak makový závin od babiček přes hranice do Francie neprošel,byl zabaven jako nevhodný
    kdo stačil cestou zlikvidovat do břišních zásob ten o něj nepřišel ostatní měli smůlu.

  • Veska:

    Ale po tvých šnecích bych to klidně absolvovala protože vypadají hodně jedle .

  • Veska:

    Hm,mák já nerada a to jen proto,že mi po něm pálí žáha a leze do zubu,ale občas
    taky neodolám a pak musím do koupelny s kartáčkem jako nutné zlo a trest za nenažranost.

    • Už jsem to psala nahoře, Bože Vesko, proč mě něco nevadí do zubů, nepálí mě po něčem žáha nebo nebolí žaludek? Nechci se rouhat, ale vážně – naštěstí alespoň sladké není pro mě priorita- díky Bohu !!!

Přidejte komentář