Už pomalu odvály sladké chuťě vánoc a doma začala zase nálada na něco sladkého jiného. A dnes nebyla vůbec nálada na recepty, ale na vlastní kreativitu. Tak jsem si připravila váhu, suroviny a pečlivě zvážila všechno, co jsem tam šoupla :-)). Výsledek je dost chutný !!!
Na makové šneky je potřeba: 750 g pšeničné celozrnné mouky přesáté, 47 g droždí, 2 celá vejce, 170 g cukru krystal, dvě lžíce cukru moučka s vanilkou, citronová kůra, 250ml mléka, 178g másla – na nádivku: 250 g máku, 200 g cukru, trochu skořice, citronová kůra, 390 ml mléka – na polevu: 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu, šťáva z půlky citronu, 1 bílek ( cukr lze přidat 2 lžíce podle potřeby)
Nejprve je třeba udělat kvásek z trochy mouky, droždí a trochy cukru a mléka. Když kvásek vzejde, přidá se rozpuštěné máslo, cukr, moučkový cukr s vanilkou, citronová kůra, zbytek mléka, celá vejce a vše se řádně prohněte a dá se
do tepla kynout na dvě až tři hodiny.
Než těsto vykyne, připravíme si nádivku – nameleme mák, dáme ho do malého hrnce, přilijeme mléko – cukr,skořici, trochu citronové kůry a lehce povaříme.
Poté si oddělujeme z těsta menší kousky, které uhněteme jako hady, rozplácneme rukou a potřeme lžící makovou nádivkou. Pak zabalíme a položíme na plech hlavou dolů :-))
Nenecháváme na plechu příliš dlouho před vložením do trouby a hlavně ne příliš na teple – šneci by se „rozplácli“. Pečeme při 200 st. C a ne nijak moc dlouho.
Po upečení šneky opatrně vyndáme z plechu – jsou křehcí a pomažeme je ihned nádivkou , kterou jsem udělala tak, že jsem rozmíchala moučkový cukr s bílkem, rumem a citronovou šťávou – řádně rozmíchala lžící. Cukru lze přidat dle p
otřeby, pokud by se zdála stále řídká.
Kláro, vy mně zničíte. Už takhle mám nadváhu a po těch vašich dobrotách budu ještě těžší! Ach jo, proč jsou vaše recepty tak dobré. Strašně jsem si pochutnala a i syn, který mák moc nemusí, si vzal dva kousky na noční ke kafi. Chválím tisíckrát. Díky Jana
Výborný recept, dnes jsem upekla, těsto krásně kynulo a dobře se s ním pracovalo, nádivka mňamózní. Pochutnali jsme si všichni. Šneci jsou jemňoučcí a těsto vynikající! Díky za recept!
ještě že u nás není mák zakázaný, jako v jiných státech. Šneci a cokoli z makem, mňam . NA ŠNEKY SI ALE TAKÉ NEJDŘÍVE TĚSTO VYVÁLÍM A PAK KRÁJÍM. sUPER TAKY, Z TVOROHEM, NEBO OŘECHOVÝ.
Pro líné ( pro mě :-)). Těsto vyválím na plát, naplním , zabalím a pak nakrájím na šnečky . Hezký den. Janina
:))) ano
Škoda, že mi nechutná mák…teda rohlík úplně černej od máku mi naopak chutná nejvíc, ale jak je mák namletý, tak mi nechutná…doma vždy jedli nudle s mákem, a já je měla s kečupem…:-) ale jinak nádhera, já mám ráda tyhle šneky se skořicí a rozinkami, tak asi zkusím udělat obměnu vašeho receptu…:-)
Upřímně? škoda, že mě chutná všechno :))))))))))))))
Nádhera. Slintám. Zkusím upéct taky.
mňam
Jo,je to tak makový závin od babiček přes hranice do Francie neprošel,byl zabaven jako nevhodný
kdo stačil cestou zlikvidovat do břišních zásob ten o něj nepřišel ostatní měli smůlu.
Ale po tvých šnecích bych to klidně absolvovala protože vypadají hodně jedle .
Hm,mák já nerada a to jen proto,že mi po něm pálí žáha a leze do zubu,ale občas
taky neodolám a pak musím do koupelny s kartáčkem jako nutné zlo a trest za nenažranost.
Už jsem to psala nahoře, Bože Vesko, proč mě něco nevadí do zubů, nepálí mě po něčem žáha nebo nebolí žaludek? Nechci se rouhat, ale vážně – naštěstí alespoň sladké není pro mě priorita- díky Bohu !!!