Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


sandtnerová
formy
Dnešní recept je podle „Sandtnerky“. Je to mramorová bábovka. Ale…. nemám krupičkovou
bábovka
mouku a hořkou madli, takže malá změna. Napíšu recept jak v originále, tak ten, podle kterého je upečená dnešní bábovka na fotce. Množství surovin jsem dávala dvojnásobné, než je zde napsáno, takže na tyto dvě bábovky na fotce je potřeba množství vynásobit dvěma.  Je výborná ! Doporučuji :-) i když doma se všichni ptají, co je na ní jiného, než na ostatních bábovkách ? S úctou odpovídám, no je podle Sandtnerky přece ! :-)
suroviny: 12 +1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, sníh z 5ti bílků, 1 prášek do pečiva, 1+1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hořká mandle, máslo a strouhaná houska na vymazání formy.

moje varianta _ mouky stejné množství ale celozrnná přesátá pšeničná, místo mandle lžíce rumu, jinak vše stejné.
bábovka
Utřeme máslo a do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citr. kůru a vše třeme 20-25 minut – 20 minut robotem ne s metlou,ale s třecí lopatkou. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosijeme prášek do pečiva. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Lehce promíchané těsto rozdělíme na ři díly, první díl nalijeme do máslem vymazané, strouh. houskou vysypané formy, do druhého dílu zamícháme kakao, přidáme k prvému a do třetího dílu přikapeme citronovou šťávu a strouh. hožkou mandli a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovkudáme do trouby a pečeme jí zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.
Pečlivě jsem vyfotila první vrstvu, ale v zápalu přikládání a nalévání a míchání kakaa jsem ostatní vrstvy vyfotit zapomněla – takže na první fotce je pouze první vrstva, druhá hnědá a třetí světlá tam chybí – tak až hotová bábovka.
Kromě mandle a jiné mouky (množství stejné) je udělána naprosto přesně podle receptu. Velmi dobře se vyklopila, na pohled je sametová.

Komentáře

1 Veska Veska | 19. května 2010 v 12:08 | Reagovat

no přiznávám,že sem opsala recept a upeču,slintám tu jako bernardýn :-)

Jedna odpověď to “Mramorová bábovka”

  • Dasi:

    Tak,jednu bábovku od vás z „kopce“ mám vyzkoušenou :-)vydařila se,dle mých chlapců je skvělá…
    Celozrnnou mouku už nemám,nahradila jsem krupičkovou podle Sandtnerky,no a místo hořké mandle se hodil ten zapomenutý malý zbyteček mandlového likéru Amaretto ze špajzu,ale polepším se a příště zkusím mouku celozrnnou.
    Kláro,ta vaše bábovka je stejně hezčí :-)
    Jinak tedy vaše recepty mají šmrnc a jeden dostane chuť je hned vyzkoušet,věřím tomu,že ten samý recept jinde napsaný nebudu tak zvědavě hltat očima a mít touhu jej vyzkoušet…takže DĚKUJI..

Přidejte komentář