Tak nastala doba, kterou nazývám soukromě “ maskovací “ :-). Jedná se o to, že právě
není zeleniny na záhoně zrovna na výběr – řekdvičky a salát. A jde o to zamaskovat, že pátý den po sobě není salát již salátem, prostě nikdo nesmí poznat, že to je salát :-)))
Když jsem se snažila zjistit recepty na hlávkový salát, našla jsem spousty a spousty receptů na hlávkový salát – lišily se většinou poměrem octa, cukru a vody, záměnou vody za mléko či smetanu, či přidáním jiné zeleniny, sýra či jiné ingredience. Ale to doma ihned každý okamžitě pozná – hlávkový salát :-)). Takže došlo na experimentování.
Také jsem se dnes dozvěděla od pana domácího, když jedno dítko přineslo talíř pro
všechny kromě mě, že Winky nemá právo sedět s
ostatními u stolu a obědvat :-)))) – jsem potěšena, že jsem nepovýšila na Kráturu, že se jedná alespoň o Winky – pro neznalé Harryho Pottera – jedná se o domácí skřítku :-)
Napadlo mě, že když někde mohou být kopřivy, může tam stejně dobře být i hlávkový salát, takže za zkoušku to stálo a dopadlo to dobře, přímo báječně.
suroviny: 650g hlávkového salátu (váženo již po umytí a odstranění kořenové části, špatných listů a žížal), 40g čerstvé řeřichy ze skleníku (důležité – z venku či květináče je trochu jiná :-), 10 g cibulové nati, muškátový oříšek, 2 čajové lžičky soli, pepř čerstvě mletý, 5 vajec, 250g mouky celozrnné špaldové (může být i obecná pšenice), 7 lžic strouhanky. Máslo a strouhanka na vysypání formy.
Dále brambory a na tatarskou omáčku: vejce, olej 200g, lžíce obyčejné hořtice, sůl, pepř, citronová šťáva, 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce krájené pažitky
Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory. Na hřbet si nejprve oddělíme žloutky od bílů. Z bílků uděláme pevný sníh. Do jiné mísy dáme žloutky a třeme, přidáme všechno koření, všechny bylinky nakrájené na jemno a všechen hlávkový salát nakrájený na proužky. Přidáme 7 lžic strouhanky a nakonec jemně vždy lžíci mouky a lžíci sněhu. Vše nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a dáme péci . Pečeme při 200st. C asi 30 minut.
Upečené vyndáme z formy a nakrájíme na plátky.
Tatarská omáčka : nejprve uděláme majonézu podle tohoto receptu, poté přidáme do majonézy citronovou š’ťávu a bílý jogurt. Nakonec zamícháme krájenou pažitku. .