Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Rychlosalát znamená uvařené brambory s majonézou, cibulí, okurkami nebo paprikami a
celerové placky
to vše ihned po uvaření. Placky jsem zkusila, jaké budou. Zvláštností tohoto jídla je to, že nikdo nedokázal určit, z čeho jsou placičky dělané. Dobrý kvíz při jídle :-) Celer v tomto složení trochu mění chuť, a když člověk ví, že jí celer, pozná ho tam, pokud to neví, evidentně tápe :-))

suroviny: brambory, 3 cibule, nakládané okurky – v mém případě nakládaná paprika, majonéza, 3/4 hlávky celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, oregano, bazalka, pepř, mouka celozrnná pšeničná přesátá, olej na smažení, strouhanka, vejce, hlávkový salát : salát 2x, ocet, voda, sůl, pepř, cukr
Nejprve oloupeme, omyjeme a nakrájíme brambory a dáme je vařit do osolené vody. Mezitím dáme vařit oloupaný a na kousky nakrájený celer -kousky asi 4×4 cm veliké – do osolené vody. Když je celer měkký, vyjmeme ho, dáme do mísy , přidáme cibuli na kostičky, stroužky česneku, koření – oregano asi lžíce pol. , bazalka – pol. lžíce, 3/4 pol. lžíce, trochu pepře a vše do hladka umixujme. Přidáme vejce , 3 lžíce strouhanky a tolik mouky, aby těsto neteklo, ale dalo se nabírat lžící a nespadlo z ní. Nemělo by být ale ani extra tuhé, prostě řidší těsto, které neteče.
Nabíráme těsto lžící a smažíme v rozpáleném oleji placičky dozlatova.  Zklamala jsem a v zápalu boje nezvážila mouku – příště vše napravím :-)
Poté slijeme uvařené brambory, přidáme do nich nakrájenou cibuli na kostičky a buď nakrájené nakládané okurky nebo nakládanou papriku a vše promícháme s majonézou. Ideální je, když necháme brambory po slití chvíli odkryté, aby nebyly tak horké předtím, než se do nich dává majonéza. Takto udělané brambory se nemusí podávat za každou cenu horké.
Pak už zbývá udělat jen hlávkový salát na kyselo a můžeme podávat.

Komentáře

1 zlatkan zlatkan | 21. května 2010 v 8:45 | Reagovat

Včera jsem toto jídlo dělala a musím říct, že mělo v rodině úspěch. I u chlapů :-)

2 dadaz dadaz | 30. května 2010 v 10:06 | Reagovat

hmm, jsem zapomnela celer uvarit, tak byl trochu tužší, ale chut dobrá :-)

vzpomnela jsem si, jak babi celer nakrájela na plátky a obalila, smažila jako řízky

Jedna odpověď to “Celerové placky a bramborový rychlosalát”

  • Ifka85:

    Můžu vám říct, že jako holka jsem celer nesnášela – nevim proč! Teď ho miluji (třeba jako humrový salát) a nebo vynikající smažená kolečka v těstíčku se salátem a ananasem (někdo tam dává i šunku)

Přidejte komentář