Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včerejší den byl dnem utrpení. Ráno jsem skoro nebyla schopná chodit – po včerejšku naprosto chápu hipoterapii. Člověk skoro nic nedělá, v mém případě tedy to, že se snaží aby nespadl a ráno ho tak bolí zadek a nohy, že už ho dlouho tak nic nebolelo. A pak výlet za Bakarem. Bakar je jméno, jméno poníka, protože jeden poník, který se osvědčil a  čtyři děti- to jde proti sobě. Navíc oni mají podnikatelský záměr. Už sázejí do skleníku ředkvičky a až jim vyrostou, tak chtějí zapřáhnout Bakara a Charlieho do vozíku(který ještě nemají, ale to pro děti není vůbec problém) a pojedou na parkoviště k Penny marketu a tam ty ředkvičky prodají a mezitím můžou vozit ještě děti na poníkovi. Upřímně řečeno nás už ty ředkvičky docela dost stály, ale aktivitu dětí je nutno podporovat, jen co je pravda. No a včera se k mým malým bolístkám ještě přidalo 12 km chůze z různých autobusů, vlaků a na vlaky a autobusy a cestou domů už jsem skoro musela každou nohu přemlouvat, ať se zvedne. Ve vlaku jel moc příjemný průvodčí, který se dětí ptal, kde byly, protože ráno všem štípal lístky- doslova všem, děti dostaly takové nějaké s obrázky a když řekly, že pro poníka, začal jim vyprávět historku o nějakém párku a klobáse a děti na něj zbožně koukaly a pak se jich pan domácí zeptal, zda vůbec vědí, co je to klobása a děti bezelstně řekly, že ne a stále se zbožně dívaly na pana průvodčího a pan průvodčí jim pak vysvětlil, že je to totéž co párek, ale jsou tam ty kousky masa trochu větší :-) No a po cestě byla jedna báječná zelenina v unibuňce, kde měli všechno a tedy i hlívu ústřičnou a tak jsme jí koupili a dneska byla k obědu dršťková polévka bez drštěk, zato s hlívou.

Na tuto polévku je třeba 300g hlívy ústřičné, 3 střední cibule, 100 g másla, půl sáčku sladké papriky, tři stoužky česneku, sůl, jeden bobkový list, trochu pepře a nového koření, 3 lžíce jíšky a 1,5 l vody, půl hrsti majoránky. 

Nejdříve ze všeho rozehřejeme máslo na které nasypeme na kostičky nakrájenou oloupanou cibuli. Chvíli cibulku necháme smažit a pak na ní vysypeme hlívu, kterou jsme podélně nakrájeli na nudličky. Vše zamícháme, chvilku necháme a pak přisypeme půl pytlíku sladké papriky , opět zamícháme a zalijeme po chvilce vodou. Osolíme, opepříme, dáme nové koření a bobkový list a povaříme. Když se polévka vaří, přidáme jíšku a necháme chvilku, aby se povařila. Pak přidáme utřený česnek a majoránku. Majoránku před přidáním trochu utřeme v ruce. Polévka je velmi dobrá…. a navíc ta hlíva, která

  • pomáhá karidakům a na nemoci srdce- ovlivńuje krevní tlak, ipravuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhá s ledvinami, játry a slinivkou
  • Pomáhá na bradavice, záněty, kožní onemocnění, pomáhá zbavit se bradavic virového původu
  • Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
  • Pomáhá proti alergiím a astmatu

8 komentářů to “Dršťková polévka z hlívy ústřičné”

  • Většinou ji dělám z hovězích držtěk, výborná je z kotrče, jen to dá víc práce s čištěním, většinou bývají plné hlíny a písku. A vynikající je z růžovek neboli masáků. Už aby rostly :)

  • Honza:

    Dobrá ňamka!!!! Ještě že tu hlívu nezdražujou, jako tu zeleninu ( papriky a podobně ).

  • Cepice s jelenama:

    Dokonalost sama !!!! Nejlepsi polevka tohoto roku na nasem stole. Klaro, opet smekam a klanim se k zemi, papa tva cepice

  • Veska:

    Koukám,že podnikatelský duch a dětí je docela velký,na druhou stranu se učí hodnotu práce a peněz…
    rozdíl mezi párkem a klobásou – žádný obojí chutná jako obarvený hnus

  • Veska:

    Já jsem tuhle polévku(nebo spíš guláš) dělala když rostly v lese bedle a nikdo už je nechtěl jíst
    a zůstaly mi dušené na kmíně,tak jsem z nich udělala něco mezi gulášem a polévkou a bylo to výborné
    Úplně sem na ně zapoměla,letos jsem si je nasušila – mám je ve sklenici ,že je vyzkouším v zimě do polévky
    a je už zima a bedle ve sklenici(mají sušené zajímavou kořeněnou vůni)

  • banditka:

    Take delam a je vyborna! Chceme zkusit letos vychovat si hlivu vlastni :)

    PS: A kdyz je majoranka ze zahrady, tak to uz vzbec nema chybu.

  • ufa:

    Tak konečně na ni došlo…:-) já ji znám cca 3 roky, a od té doby ji dělám docela často…a po tom, co jsme našli v lese místo, kde roste hlíva, ji dělám ještě raději, protože ta z lesa se nedá srovnávat s tou z krámu…je mnohem šťavnatější, a prostě celkově lepší. Už se zase těším na dobu, kdy poroste…:-) Ufa

  • cathyc:

    Ja túto polievku zvyknem robievať zo sójových predvarených plátkov. Nakrájam ich na slížiky a ostatné je už ako v tomto recepte. Tá hliva je však skvelý nápad, takže úrčite vyskúšam.
    katka

Přidejte komentář