Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Po dnešní euforické odpolední vyjížďce, bolesti stehen a kostí pod hýždí- vůbec jsem netušila, že tam jsou, kosti v této oblasti většinou vůbec necítím :-)) bylo na řadě něco lehkého, rychlého a přijatelného. Rýže se zeleninou je fajn a navíc nám po tetičce z Ameriky zbyla plechovka kokosového mléka. V životě jsem to neviděla, neslyšela o tom a už vůbec jsem to nikdy nechutnala. Další dnešní premiéra. Na plechovce je napsáno- ideální do zmrzliny, tak proč ne. Po otevření to vonělo jako kokos, bylo to až nepřirozeně bílé,ale na obale nebylo až tak moc vypsaných libůvek a po olíznutí to chutnalo jak jinak, jako kokos! No tak jsem to šoupla se dvěma žloutky a 1litrem smetany (odstřeďovala jsem dnes za tři dny a mohla jsem si ten litřík dovolit- ze zbytku vznikla ještě dost veliká hrouda másla),4 lžícím moučkového cukru do zmrzlinovače a nechala točit lopatky. Ale když se udělala zmrzlina, bylo to sice smetanové, ne už ale moc kokosové. To kokosové aroma se jaksi vytratilo. Tak jsem tam přidala vnitřek jednoho lusku vanilky a byla to smentanová vanilková zmrzlina s jemným nádechem kokosu.

Rýže se zeleninou – suroviny jsou : 500 ml rýže, 1250ml vody, sůl, turmeric,černý kmín, jeden menší pórek, 3 střední cibule,  300g červeného čerstvého zelí, 50g rozinek, 50g sekaných  neloupaných mandlí,50g kokosu, 4 lžíce maizeny- kukuřičného škrobu, olej,400 ml vody.Shoyu-sojová omáčka.Směs koření – černý pepř, koriander, skořice, hřebíček a kumin.

Nejprve rozpálím ve dvou hrncích olej. Do jednoho nasypu dva hrnky cibule, polévkovou lžíci tumericu, lžíci černého kmínu, jemně orestuji a zaliji 1250 ml vody. Uvařím rýži dokud se voda nevyvaří.  V druhém hrnci  nechám jemně restovat cibulku na proužky, přidám na jemno nakrájené červené zelí, rozinky, mandle, kokos a míchám. Osolím, po chvíli zaliji 400 ml vody a přidám maizenu a sojovou omáčku shoyu. Dále pak lžíci koření – směs hřebíčku, skořice, černého pepře, korianderu a kuminu.Míchám tak dlouho, dokud není hmota hezky tmavá a hustá. Nakonec posypu pórkem krájeným na kolečka – je malý, protože to je vlastní lednový chcípáček z venkovního záhonu :-)

A mám výborný zlepšovák. Nemám moc ráda věci na jedno jediné použití, přijde mi zbytečné mít je doma , pokud to použití je sporadické. Dostala jsem od maminky naběračku na zmrzlinu, ale tu nedělám tak často a tak visí a visí a tak jsem s ní začala dělat kopečky rýže- vynikající !!!Žádné vymývání naběračky, prostě ten prevít uvnitř, co zmáčknutím projede celou sběračkou kolem dokola to krásně oddělí a kopeček je báječný. Kdybych byla trochu pečlivější a ještě ho upravila shora lžičkou, tak by to bylo úplně bezchybné.

7 Odpovědi to “Rýže se zeleninou a kokosová zmrzlina”

  • Pipi:

    Nádherné a originální zátiší se slípkami… :-)

  • vlasta1234:

    kokosové mléko vynikající do zeleninového kari

  • ufa:

    Kokosové mléko je vynikající na zjemnění dýňového kari – dýni podusit na cibulce, zasypat kari, dokořenit dále dle chuti, a zalít kokosovým mlékem. Podávat s rýží…moc dobré, tak třeba až tetička zase pošle mléko…:-) ufa

  • katka:

    my s ní taky kopečkujeme rýži! :o)

  • alaska:

    Luxusní oběd pro slepice :-)

  • Veska:

    Mňam.určitě je zmrzlina výborná …
    ty pipky u rýže jsou boží

  • Iveta21:

    Chápu Tvé nadšení, já si naběračku na zmrzlnu koupila ve druhé třídě protože byla krásně růžová a doma jen ležela a ležela až někdo mamce poradil ať s tím kopečkuje rýži, byla nadšená jak teď Ty. :-)))

Přidejte komentář