Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnešní den patří zase mezi jeden, kdy člověk slaví svá malá,nedůležitá vítězství. Zatím jsem oslavovala přítomnost poníka u nás doma jen tím, že jsem s Ester byla přítomná její vyjížďce- bylo nutné trochu popoběhnout a ty tři kilometry si užít po svých. Pak se přidal pan domácí se svým koněm velikým. Pan domácí se nezatěžuje takovými malichernostmi, jako je sedlo, nebo pořádná otěž. Prostě si sedne na koně, cvakne mu na karabiny provaz a jede. A jede hezky! Já zatím koně přehlašovala v evidenci, pomáhám utahovat sedlo Ester,pomáhám pro ně dělat seno, mám je ráda. Jinak jsem tak průběžně těhotná, kojící nebo o malé děti se starající a tak jsem za posledních deset let seděla na koni dvakrát zhruba pět minut. Předtím nikdy. A dnes pana domácího napadlo, že pojedu s nimi. Ha ha, já na to, rozhlížím se, kdo je tu malinký, že beze mě nevydrží. Kdo mě tu nutně potřebuje a evidentně se tady nikdo takový nenachází. Obouvám si pohorky a poslušně jdu. „Mám ti dát sedlo?“ ptá se pan domácí. Ve mně se vzedmula vlna hrdosti a zvolám- „rozhodně ne“. Když už, tak bez sedla. (Kdyby jen věděl,že za tím stojí asi hlavně panická  hrůza z uvíznuvší nohy ve třmenu při jistém pádu). Pan domácí tázavě stojí, mlčí a pak jen pronese, „tak jo, no, když myslíš ! “ . První problém nastal, když jsem měla na toho mastodonta vylézt. Ladný výskok jsem nedokázala. Chudák kůň čekal a čekal, než jsem na něj dopadla z boku jako pytel brambor a svezla se zase hezky dolů. Zavedla jsem ho k hromadě slámy a znovu nahoru a lehký skluz- no, možná těžký . Pak koleno do dlaně pana domácího a byla jsem nahoře. Nedej bože, abych jela někdy sama a sklouzla z koně za nějakých 15 km. Obávám se,že tím by moje jízda skončila. Ale bylo to parádnický!!! Zhruba v polovině se Ester naprosto vážně ptá, jestli si dáme závod ?! „Přeskočilo jim“, říkám si v duchu a nadále se zaobírám jedinými třemi  slovy, která z mé strany naší projížďku provázejí „krok“ ,“prrrr“ a „pomalu, prosim tě, prosim tě Bábeli!“. Ester jela vedle mě na Charliem a já si všimla, jak mi radí úplně stejné věci, které jsem ze země radila já jí minulý týden. :) Bábel, řekla bych, poznal zhruba během prvních  pár set metrů, že na  něm sedí osoba velmi nejistá a během chvilky se z vzorného koníka stal bujný valach. Já mu to ale nandala – když už to začalo být nepříjemný, protože si pode mnou vyhazoval zadkem a chtěl se mě evidentně zbavit – navíc z kopce, přesedla jsem na Slávu :-) Samozřejmě jsem udělala asi všechny chyby, které jsem udělat mohla, otěž by se asi ani v největším pocitu nebezpečí neměla používat jako madla v tramvaji, ale všeho do času!  Euforie z toho, že jsem nespadla je veliká.

12 Odpovědi to “Je libo projížděčku, paninko?”

  • Jindřiška:

    Já vás vídím, paninkoooo! a moc Vám to přeju.

    • Setkáváme se tu ve stejnou chvíli, to je milé- myslím, že právě toho, že mě uvidíte, se pan domácí trochu obával :-)))

      • Jindřiška:

        Také jsem překvapená, ale potěšení na mé straně a až se podíváte na můj návod v mailu, pochopíte můj komentář ke snímku se Slávinkou – vidím, že s ní to půjde velmi elegantně a v klidu. Přeji Vám to a užijte se vzájemně. A také ji, prosím, za mne podrbejte pod hřívou, by Vám sloužila dál a dál do aleluja. Dobrou noc.

    • Veska:

      Smekám a obdivuji,vím jak je těžká práce v lese celkově,natož když je takový sníh a stráně,jen uvázat kladu dá práci kterou by nedělalo hodně chlapů natož ženských …
      máte nádherné koníky opravdu sem si hned ze začátku u Kláry všimla ,že jsou to tahouni,robusní koně ,hlavně teda Bábel zvyklí na těžkou práci,koníkům sice moc nerozumím ,ale určitě je máte dobře vycvičené a nádherné.

  • Jana:

    Ooooooooooooooooooooooooooooo to je můj sen!
    Jedinkrát jsem seděla na koni, bylo mi 14 a seshora byl TÁK děsně vysoký……………..pak už jsem se k tomu nikdy nedostala.
    A jet bez sedla – parádní výkon, tleskám!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Veska:

    Takže ten koník co se mi líbí je Bábel jo ,je nádherný sem se do něj zamilovala,sem si myslela že je celý hnědý a on hvězdičku pod hřívou …

    • My slízáváme hlavně smetanu. Sláva je máma Bábela a Bábel je nejlepší kůň, jakýho znám. :-)))(já jich teda moc neznám :-)) Největší zásluhu na tom mají Svobodovi, což jsou chovatelé, a kteří ho vychovali. A pak samo pan domácí, že má pro koně cit a nezkazil ho. Bábel je dříč a je vynikající. Smiřuju se s tím, že můj cit nikdy asi nedocení :-)), ale to se nedá nic dělat.

  • Veska:

    Teda na koni a bez sedla,to je super parádní výkon

  • zlatkan:

    Kláro, jsi prostě úžasná …..

Přidejte komentář