Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

IMG_1569Honzík mi dojel do Klementina a ofotil mi, co jsem potřebovala a tak jsem se dostala k periodikům z roku 1890–1935 a je neuvěřitelné, jak se nám toho mnoho ve společnosti nemění. Stále nacházíme nějakou skupinu lidí, proti které máme potřebu se neustále vymezovat, stále používáme tytéž reklamy a co je horší, stále jim věříme, pokud bychom nevěděli, že je rok 2016, mohli bychom se politicky přenést do spousty článků a nepřišlo by nám to vůbec divné. Stále používáme stejná schémata. S pravidelnou železností je v těchto starých odborných novinách vytažena vždy nějaká novinka, která se v obměnách objevuje v různých článcích v celém ročníku. Taková „bomba“ roku. Jednou z takových stále se objevujících bomb je např. soja. Asi existují nejen ročníkové intervaly, ale i stoleté intervaly. Podobné argumenty, podobná dikce. Uvidíme, co si o soji přečteme v roce 2116.  Nebo politika?

rrrrrrrrrr

 

Dnes velmi rychlé, lehké jídlo – černá čočka s rýží a celerem. Na toto jídlo potřebujeme černou čočku, velmi hezkou luštěninu mimochodem, jasmínovou rýži, kurkumu, červenou cibuli, celer, citrónovou šťávu,  pórek, žampiony, slunečnicový a olivový olej, sůl, bílý balsamikový ocet, pepř.

Ve dvou hrncích uvaříme rýži a čočku. Jasmínovou rýži uvaříme s 2,5násobným množstvím osolené vody a trochou kurkumy. Čočku pouze ve dvojnásobném množství vody – nesolíme, čočku osolíme až uvařenou. IMG_1573

Mezi tím, co se vaří čočka a rýže, necháme rozpálit slunečnicový olej, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pórek a nakrájený celer na větší proužky. Jakmile trochu orestujeme, osolíme a řádně pokapeme citronovou šťávou (min. z jednoho celého citrónu). Opepříme, přidáme žampiony, přikryjeme a podusíme. Když celer změkne, odendáme poklici a dorestujeme. Dopepříme a ochutíme olivovým olejem.

Hotovou čočku vložíme do mísy a promícháme s olivovým olejem. Smícháme s rýží a přidáme k ní na talíř celer s pórkem, cibulí a žampiony.

Černá čočka Beluga, které se také říká „kaviár“ (pro její vzhled), si na rozdíl od klasické čočky zachovává velmi hezký, kulatý tvar a je po uvaření hezky lesklá. Můžeme ji vařit jak v dostatečném množství vody, tak vodu dolévat postupně, jako když vaříme klasické rizoto a výhodou je, že ji nemusíme předem namáček. Používá se nejen jako příloha, ale vynikající je do salátů.
Sdílej článek...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 komentáře to “Černá čočka s rýží a celerem, pórkem a žampiony”

  • Klaris:

    Hoj, černá čočka je mi též novinkou,(kdypak se mě někdo příjde do obchodu zeptat zda ji prodáváme? – nu budu mít aspoň náskok, že vím o její existenci ;-) ale ta kočka! První i druhá fotka odpovídá tomu, co by udělaly moje děti na jakékoli jim neznáme jídlo -1) co to jé, 2) bléé :-D
    Jaru zdar :-)

    Klaris

  • PoGo:

    Já četl: Černá kočka s rýží a celerem…
    Jo jo to ta fotka.. a chci být vaše kočka, ale ne ta černá :D..

  • Lenka:

    Fotky opět výborné, kočka je tu šéf!:)

    Recept vypadá dobře, o černé čočce jsem dosud neměla ani potuchy. Díky!

Přidejte komentář