Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Znáte Kafe a cigára? Když toho je fakt hodně a vy přemýšlíte, jak něco omezit, poctivě si sedáte a v hlavě rozdělujete seznam na to důležité, nedůležité a to, co se prostě obětuje a pak vyjdete ven, do téměř letního dne, nadšení, jak to máte hezky srovnané. A  pak vás napadne, že by to nemuselo být špatný, pověnovat se trochu více seriálu o jedlých bylinách. Resp. vůbec o tom, co roste, aniž bychom se o to my starali, co prostě sebereme a uvaříme, upravíme, přichystáme, bez dřívějšího použití rýče, motyky, motyčky, kompostu, záhonů, jen s košíkem.

Že sice pár příspěvků už tu je, ale takový nějaký ucelený program na tento rok – to by za to stálo. A logicky, když už je to v hlavě srovnané, co je důležité, co nedůležité, může si člověk klidně dovolit něco málo k tomu přidat. Jedlé byliny na tento rok! Dnešním dnem počínaje, však už to taky venku celkem bují a je nejvyšší čas.

V tomto článku zatím jen takový menší rozchodník, abyste věděli, kam se podívat, než napíšete do komentáře svoje oblíbené recepty z divokých bylin. A že pište, případně i posílejte fotky.  Celý seriál není primárně určen k publikaci informací ohledně jednotlivých bylin a rostlin, ale jako tip na konkrétní recepty, co se z jedlých rostlin dá udělat, do čeho se dají použít.  Nově je publikována stránka Plané rostliny v kuchyni, kde jsou jednotlivé rostliny a k nim přiřazené recepty zobrazeny podle abecedy.

V nejbližší budoucnosti to jsou právě tyto rostliny, které najdeme, když vyrazíme ven

Pár zajímavých tipů na stránky, kde se lze inspirovat

A už to samo někoho a několikrát napadlo

  • Rozhodně nelze zapomenout na Zkvašeno – odkazuji přímo na tagy „divoké rostliny“
  • Samozřejmostí je nahlédnutí k Cuketkovi a jeho dalšímu zápisku.
  • Jedlé rostliny používá často Eva Francová ze Svatojánu

Z knih rozhodně doporučuji tuto mojí oblíbenou sestavu

DSCN7236

Naše květiny je velmi dobrá (naopak botanický klíč vede k velkým depresím při vyhledávání :)

Pokud se vám nechce příliš hledat, je velmi vhodná, především, pokud chodíte na byliny s dětmi, tato fotografická, rozdělená navíc podle barvy květu – velmi jednoduché vyhledávání

 

A samozřejmě nelze zapomenout na nejlepší herbář, totiž herbář pánů Janči a Zentricha67257A hned nyní jeden tip, aby nebylo pozdě! Mrkněte se kolem na pampelišková poupata, už rostou!

14 komentářů to “Jaro 2016 – počátek roku jedlých bylin”

  • Moc děkuji za skvělé rady, v oblasti jedlých bylin jsem úplný začátečník.

  • Jana:

    Moc děkuji za skvělé rady, v oblasti jedlých bylin jsem úplný začátečník.

  • Ivana:

    Ještě pěkný přehled tady http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ na konci článku super videa…

  • Ivana:

    Já teda teď nejvíc ujíždím, co se týče planých rostlin, na videích z webu http://www.silaprozivot.com/ Co jsem například nevěděla, jak se dají využít i semínka z divokých rostlin, konkrétně kopřiva a jitrocel… Konzumujeme doma plevel každoročně a celkem pravidelně, ale tyhle stránky mě pro to ještě víc nadchly :)

  • hanaka:

    Jojo, taky bych se do toho chtěla letos ještě víc obout :-) Jinak velmi inspirativní a ucelené stránky ještě zde: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php

    • Dobrý den,
      na Divokou kuchařku bych moc nesázela.

      Autorka tam má uvedený i recept na kostival, i když už je nějakou dobu hodně známé, že kostival se vnitřně užívat nesmí kvůli podezření z karcinogenních účinků. I můj děda bylinkář, který jí kdejakou rostlinu a bylinku (i syrovou šalvěj s obsaženým jedovatým thujonem – ničí se tepel. úpravou) rozhodně ví, že kostival je jen „na mazání“ :-) S tím moderním jezením bylin a planých rostlin bych byla osobně spíše opatrná a hledala, jak recepty využívali nebo nevyužívali naši předci.

      • hanaka:

        Jitko, jasně, ale zrovna u kostivalu bych se nebála, že ho člověk sní kila. Ale jak píšete, všeho s mírou. Co se týče stránek a různých bylinkářských knížek, ono se ty informace často liší, musí člověk umět srovnávat a trošku filtrovat.

      • Díky Jitko, souhlasím s Hankou, že vlastní rozum je na prvním místě. POkud člověk místo bršlice sebere rozpuk, je to problém. Já osobně jsem se setkala s výborným příkladem, kdy byl v jedné bakalářské práci používán termín – sýry zrající pod mrazem. Ne omylem na jednom místě, ale opakovaně. Práce byla hodnocena, přijata a to jak vedoucím práce, tak oponentem. Možná nečetli :). Asi určitě nečetli, jsou to samozřejmě sýry zrající pod mazem, nikoli pod mrazem. A absolventka je nyní již za svou magisterskou prací, nikoli jen prošlou bakalářkou. A takto je to možné všude. Stačí z její práce citovat a sýry zrající pod mrazem mohou mít svůj další, plnohodnotný život :). Všude je třeba používat vlastní hlavu a uvažovat o zdrojích.

        Byliny se podle mě užívaly odnepaměti, možná i více, než kulturní plodiny, hlavně tady u nás v podhůří. Osobně nemám zase tak veliký strach, že by to mnoho lidí přehnalo, protože byliny se musí nejprve sebrat :) a to je první velká překážka k jejich konzumaci.

        díky moc za komentář, kdybyste měla jakýkoli oblíbený odkaz, vložte, budeme rádi.

  • Hana:

    Tak já bych doporučila pesto z medvědího česneku: 3 hrsti nakrájených listů medvědího česneku, hrst slunečnicových semínek, půl lžičky soli, 2 lžíce oliv. oleje. Česnek není potřeba. Rozmixovat tyčovým mixérem, přidat najemno nastrouhanou Gran Moravia (nebo jiný tvrdý sýr).

  • Kolemjdouci:

    Vyzkoušel jsem na velikonoční pondělí – bylo nádherně,tak jsme vyrazili po okolí, pupeny několika různých stromů. Mají zajímavé chutě, od aromatické divoké třešně až po příjemný akát. Z toho bych si uměl představit nějaký jarní salát. Křehké černé tyčinky uvnitř příjemně křupaly a nebylo to ani tak nahořklé, jako některé jiné…

Přidejte komentář