Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

dscn2229okRok 2015 u nás započal, dá se říci, zcela tendenčně. Je tu zima. A pomalu se blíží duben, tedy pracovní špička, tedy zaječí úmysly. Touhu po odjezdu na jachtu, s koňma kamsi bez návratu, případně pan domácí pokukuje po padáku na půdě a mě jímá hrůza. Jsem moc ráda, že můj menší padák je prodaný a nečeká tam na horší časy, případně na to, až povyroste Kvído. Zatím došlo vždy k vystřízlivění dříve, než se jakákoli akce uskutečnila. Nabízí se otázka, proč by to mělo vadit mě, ale odpověď je vemi jednoduchá. Poctivě jsem absolvovala všechny rodinné aktivity a jsem to právě já, kdo zařídil negativku na kluzáku a koně, který reaguje na myšlenku, dostal i se sebou ze srázu do potoka. Pevně doufám, že tuto tendenci letošní rok také zachová a já se na pokročilá kolena nebudu učit třeba s kitem.

Vloni jsem to hodně zanedbala, ve víru knížky jsem opomněla mnoho zahrádkářských aktivit, ale Petra, moje dobrá duše mě letos nenechává na pochybách, že to napravíme. Zakládá velikou praktickou zahradu a bezelstně mě pečlivě informuje o svých plánech, což zase ve mě vyvolává potřebu zasít celer – už je nejvyšší čas!, vzír rýč a skočit do skleníku a foliáků a tuším, že tady zase pan domácí otáčí oči v sloup a pevně doufá, že nadšení vyšumí dříve, než dojde k akci (většinou je k ní v určité fázi nezbytně potřeba).

A tak před tím, než najdu truhlíky a půjdu na ten celer, doporučuju

Celozrnné noky k nějakému guláši

Jestli už vás nebaví příliš knedlíky, nebo byste rádi změnu, nebo se jen prostě občas díváte na četnické humoresky, kde paní Chromáková vaří výborné noky se Segedínem a padne tam i rada na dlouholeté udržení vztahu, totiž „Krmte tu bestii!“, tak dnes mohu přinést jeden z jistě mnoha nokových receptů. Budu moc ráda, pokud se někdo podělí o svůj recept na noky a připíše k němu, zda se jedná o noky měkké, či spíše tužší.

Na noky je třeba 220 g celorznné pšeničné krupice (mlýnek s cca 2 cm povolenými kameny), 500 ml mléka, 80 g másla, 2 vejce, sůl – suroviny samozřejmě navyšujeme dle počtu osob. Tato várka vyjde pro cca 3–4 osoby, dle apetitu

Nejprve nalijeme mléko do hrnce a přivedeme téměř k varu, osolíme a přidáme máslo. Poté pomalým pramínkem přisypáváme za důkladného míchání celozrnnou krupici a mícháme podobně, jako odpalované těsto. Jakmile se nelepí těsto na vařečku, ještě cca 3 minuty mícháme a pak již můžeme sejmout hrnec z kamen. V tento okamžik si také dáváme vařit osolenou vodu do dostatečně velkého hrnce.

Mícháme i nadále, aby těsto prochladlo. Po prochladnutí vmícháme do těsta jedno vejce po druhém – vmícháváme velmi pečlivě, aby těsto nebylo vlhké. dscn2225ok

Jakmile máme vejce zapracovaná, pomocí lžíce vykrajujeme noky, které sázíme rovnou ze lžíce do vroucí vody. Buď použijeme dvě lžíce a vytvarujeme tak téměř bezchybný a hladký nok, nebo používáme pouze jednu lžíci a nok vhodíme do vody tím, že ho ze lžíce seškrábneme o okraj hrnce.

Vaříme cca 7–8 min.

Po uvaření noky slijeme a omastíme slunečnicovým olejem nebo máslem. Podáváme například k zelnému guláši se sojovými kostkami.

 

 

5 Odpovědi to “Noky s gulášem”

  • bojka:

    My jsme po novém roce ve stádiu „brambory a zelé, živobytí celé“. Zrovna vedou chlupaté knedlíky, což považuju za odrůdu noků. Vařím zásadně „voko ruka“: Nastrouhané syrové brambory, vymačkané, vejce (cca 1 na 3/4 kila brambor), mouky tolik, aby šly lžící tvarovat noky (z hladké jsou tužší, z hrubé měkčí),sůl. Házím do vařící vody, podeberu ode dna a vařím dokud nevyplavou a pak ještě asi minutu. Uvařené házím buď rovnou do připraveného zelí, nebo do osmažené cibulky. Mouku používám podle nálady bílou, celozrnnou, špaldovou i směs s žitnou.
    No a už se chystám na ty Klářiny i Lenkokuliččiny – ty asi budou optimisticky nazelenalé, neb hokkaido došlo..

  • vera:

    Ja delam noky takto: Smicham hrnek mleka s vejcem, soli, lzici oleje, a 1/3 krupice k 2/3 polohrube mouky.
    Udelam tuzsi testo. Ukrajovat polevkovou lzici, ktera je napred namocena do vrici vody. Nok pak pekne sklouzne dolu. Varim 10 minut. Vyborne ke kureti na paprice. (Su z Moravy, rikali jsme vzdycky noky.)

    Tyto noky jsou po uvareni spis tuzsi. Ale ne zas moc.

  • Ludwig:

    Moc pekny prispevek, Klaro.
    Ja bych si dovolil podotknout, ze noky delam pres takove sito, ma to diry o prumeru asi 1cm, a placatou vareckou tam protlacuji takove hutnejsi testo aby kapalo do varici vody. Take se tim delaji halusky.

    Mam pocit ze je zde male „jazykovedne nedorozumeni“, ze to stejne se jinak nazyva na Morave a jinak v Cechach. To co prekape pres sitko jsou VZDY nocky, a to co se vykrajuje lzickou jsou vzdy knedlicky :D (alespon pro jihovychod Moravaky je to tak)
    Nebyl o tomto tematu dokonce natocen nejaky film? Takova komedie z Donutilem ? Myslim ze ano.. :D

    Kazdopadne, at tak ci tak.. je to dobre, zdrave a chutne. Jo a sojovy segedin miluju, druhy den kdyz se nalezi, to je jedna basen.

  • Lenkakulicka:

    Zelný guláš??? Proč mne to ještě nenapadlo? Nicméně dnes budou k večeři dýňové noky. Zůstala mi půlka hokkaida, trochu brambor. Smíchám to dohromady, přidám trošku celozrnné mouky, hrstku hrašky a uvidím co z toho vyleze. Měly by to být noky optimistické oranžové barvy, posypané osmaženou cibulkou a zbytkem sušené pažitky. Měly by…. Hodně pozdravů na kopec!

Přidejte komentář