Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dnes bylo takových plánů…., ale nějak to všechno nevyšlo :-)). Chtěla jsem dělat řízky z hlívy, zjistila však velmi záhy, že hlívy není tolik, aby z ní bylo řízků pro šest lidí a tak to skončilo gulášem. Asi nám nezbyde nic jiného, než se pustit do pěstování hlívy. Dnes jsme si přečetli návod a je to triviální. Je to jen objednání očkovací hlívy, rozmíchání směsi, připravení špalků z čerstvého – max. šest měsíců -nikoli méně jak tři a nikoli více jak šest, špalků z listnatých stromů, lépe tvrdé dřevo než měkké,nikoli zbavené kůry,  nařezání špalků min. 15 cm v průměru, nařezání zářezů a dírek 2,5×2,5 cm, naplácání hmoty do dírek – vše v naprosté čistotě – nemožné !!!- zabalení do čistých igelitových pytlů, propíchání jemně velikou jehlou, zavázání a uložení v neklesající a nestoupající teplotě 20 st. C. Pak už jen pozorování rozrůstání bílého podhoubí po celém špalku – to pozorování probíhá 4 měsíce, pak vyndání špalku, zakopání jednou třetinou do země do pečlivě vybraného vlhkého a neslunečného místa a pak už jen zalití jednou týdně a čekání na konec září až spadnou teploty pod 10st.C. Prostě pohodička.. Takže je to u nás jako vždy – nejsme přeci blázni, do toho všeho začneme pěstovat ještě hlívu ne? Po dnešním guláši však – ta hlíva, ta je fakt dobrá. Jak že se to pěstuje? Ideální, potřebujeme se zbavit dole v lese těch bříz, nařežu teda vysoký špalky a nasadíme hlívu :-)))) Takže na konci září se budeme fotit s úsměvy nad pytli usušených bylinek v kompozičním zátiší se špalky obrostlými hlívou :-)))) Vzkaz pro tenletonotho pána, jenž pečlivě připravuje housky a bramborový šišky dle mých receptů – šišky však v dvojnásobném množství napsaného receptu – 1l hlívy je na 20-40 50cm špalků :-))) řekla bych-  netřeba navyšovat :-)))

Tak a dnešní guláš konečně, to není nic složitého, však velmi chutný a jak jsem psala již minule o hlívě také zdravý. Na guláš je třeba 270g cibule, 300 g hlívy ústřičné, 1/3 sáčku sladké papriky, nové koření, pepř, 3 bobkové listy, olej, jíška- zhruba 5 lžic hotové nebo 100g  másla a 100g mouky na čerstvou.Tři stroužky česneku.  Sůl.

Hlívu ústřičnou omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, které vložíme do rozpáleného oleje do hrnce. Když je cibulka hezky hnědá – mícháme jí, přisypeme na kousky nakrájenou hlívu. Stále chvíli mícháme. Pak přisypeme sladkou papriku, stále mícháme a přilijeme vodu- cca 1,5 l.  Vložíme nové koření a bobkový list a necháme chvíli povařit. Následuje přidání rozetřeného česneku a jíšky  na zahuštění.  Guláš je ihned po zhoustnutí připraven k podávání – nezhoustne mnoho, je spíše řidší.

A ke guláši jsem udělala klasické houskové kynuté knedlíky z celozrnné mouky a protože mám ráda Kikuš, která mimohodem dnes upekla podle zdejšího receptu krásný konzumní chleba, jdu jí naprot trochu svou troškou do mlýna, i když nevím, zda to k něčemu bude, protože to je recept víceméně pro toho, kdo má domácí mlýnek na obilí. Jedná se o bezlepkové knedlíčky, které jsem použila jako přílohu a byly dobré, ale je to první pokus. Rozhodně bych se příště nebála udělat je malinko řidší a už se těším, až je udělám jako zavářku do polévky- jsou tuhé, ale ne jako šutr, pěkně pevné.  Do polévky ideální.

Na bezlepkové knedlíčky jsem použila 50g rýže syrové, 30g syrového hrachu, 50g syrových sojových bobů, 50g syrové cizrny, 50g kukuřičného škrobu, 30g hrašky,15g droždí.Cca 150 ml mléka a voda,4 lžičky oleje.Sůl.

Daly by se použít další zajímavé věci, ale ty bohužel nemám právě doma :-)) Vše jsem namlela v mlýnku na obilí a vznikla mi moc hezká směs do které jsem vložila do důlku droždí, zalila mlékem a nechala vzejít jemně kvásek. Přidala jsem sůl, olej,a vodu, už ne tolik, bylo třeba asi tak 50 ml. Vytvořilo se hezké těsto, které jsem nechala v teple zhruba hodinku kynout. Z těsta jsem pak jednoduše uválela kuličky, které jsem vhodila do vroucí osolené vody. Vařila je stejně jako houskový knedlík, tedy více jak půl hodiny.

Pro legraci jsem zkusila uplést z kousku těsta i dvě housky, ty byly už hodně hutné a málo ochucené, chtělo by to trochu nějakého koření. Zatím bych asi rozhodně raděj sáhla po pšeničné, ale podle mě se to dá hezky vychytat a budu na tom pracovat :-)).

Spočítala jsem si cenu této směsi a vyšla mi na 260g směsi cena 12 kč. Ceny jsem brala podle toho, co mám na pytlíku a to jsou vše malá balení koupená dole ve městě v zelenině ve zdravé výživě. Koupit větší množství, určitě se člověk dostane na mnohem nižší ceny.

Sdílej článek...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

15 komentářů to “Guláš z hlívy a bezlepkové knedlíčky pro Kikuš”

  • Hlívu mám strašně moc ráda, nejradši ji marinuju s česnekem, bílým vínem a olivovým olejem, pak peču v troubě do křupava apřidávám třeba do risotta. Výtečná je hlíva třeba i takto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/pohankove-risoto-s-pecenym-cesnekem-a-hlivou

  • cathyc:

    @Klára:
    samozrejme určitý postup dodržať treba…ja som skôr myslela na to s tou absolútnou čistotou…v sterilných podmienkach sme to veru nerobili a hliva bola super. Mali sme ju v sáčkoch v pivnici, ktorá má aj trošku svetla,nie veľa, ale nie je tam ani absolútna tma. Takže o pár mesiacov boli klátiky úplne biele a potom šup s nimi von za dom, kde nesvieti priame slnko a z odkvapu je tam dostatočne vlhko. Toť vsio. Nech sa zadarí.
    Teraz som dojedla držkovú z hlivy podľa Vášho receptu a bola mňam.

    • Díky Cathy, asi to zkusíme, asi určitě, to byla spíš řečnická otázka, ono to možná až tak ani nezávisí na nás :-)), buď to vyjde nebo ne. Bude zase sranda.

  • sadidy:

    Ahoj Kláro,
    máte krásné stránky a bydlíte v koutě světa mne nejmilejším :-).
    Můžu se prosím zeptat jaký mlýnek na obilí máš a zda se s ním dá mlet i mák? Rozhodla jsem se, že si nějaký pořídím, ale vůbec se neorientuji v nabídce. Díky.

    • Zdravím, díky moc za komplimenty. Nám se tu taky moc líbí a asi bysme už neměnili :-). Mlýnek mám z kovodružstva třebíč – takto vypadá http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=27, jsem dost spokojená, mám ho sedmým rokem. Bohužel mák ne, není na olejnatá semena.Ona už dnes ta směs semen nebyla nic moc.Možná, že soja je trochu mazlavější a mastná a dost to brzdila. Jinak všechno obilí a rýži. Na olejnatá semena mám mačkač a na koření a na mák mám normální kovový ruční mlýnek :-)) Krásný večer

  • ufa:

    Přeji Vám, ať to s hlívou vyjde…my nacpali hlívu do pařezů, co jsme potřebovali zlikvidovat, a po cca 2 letech tam vyrostli nádherní chorože( já netuším jak se to slovo skloňuje:-)) Takže nám asi prodali špatnou násadu, nevím, ale pařez nakonec přítel kopal sám…:-) Takže snad vám to půjde s těmi špalky lépe…Ufa

    • :-))) přesně tak nějak předpokládáme, že to dopadne. Už jsme ve fázi, kdy hodně volíme- koupit něco na pařníky a na papriky nahoru už teď a pak dělat dřevěnou konstrukci, nebo po zkušenostech dřívějších udělat nejprve konstrukci a pak teprve zakoupit průhledný vršek? :-)) Takže koupit v euforii sadbu hlívy a pak sehnat ty špalky, nebo si zahrátna mengeleho a naočkovat břízy.-))) nebo nejprve krok dva a až bude, tak krok jedna? No, pytle na bylinky už mám :-))))

  • Kikus:

    Klárko, moc ti děkuji! :-) to je strašně milé! A doufám, že to nebylo na úkor spokojenosti vaší rodinky? :-)
    Nebudeš tomu věřit, ale dnes jsem koupila na sobotu 2 balení hlívy, pro ty co nejsou příliš „racionální“ ve výživě budou řízečky a my s Aničkou máme v plánu gulášek :-) recept jsem si chtěla nějak vymyslet, ale když to tady mám takhle krásně černé na šedém, tak už není vůbec žádný problém! :-)
    Knedlíčky jsou taky parádní! Mlýnek na obilí nemám, ani jiný….ale existuje jeden velmi zajímavý pan kuchař, jmenuje se Honza Londzin (http://www.gajamb.cz/) a pravidelně účinkuje v jednom pořadu pro maminky v médiu, které vy na Kopci nemáte, ale já občas kouknu a taky vařil už několikrát zajímavé bezlepkové knedlíky. Možná je někdy vyzkouším, ale to bych fakt vařila jen pro sebe, ostatní členové by tak kolegiální nebyli…zvlášť, když můj nedávný pokus o karlovarský knedlík dopadl tak excelentně :-)
    Ale jsi fakt zlatá, moc mě to potěšilo.

  • cathyc:

    zabudla som dodať skvelý receptík…chodievam sa sem inšpirovať a stáva sa zo mňa ďalší závislák do počtu. Tak neviem či nebudete musieť zriadiť nejakú liečebňu :-))))

    • :-))) já jsem strašně, ale strašně nenáročný jedlík, já sním fakt všechno, takže když nebudu muset vařit, klidně zařídím léčebnu :-)))) a díky moc

  • cathyc:

    ahoj ľudkovia na kopci,

    hliva vôbec nie je náročná na pestovanie. Na to, že sme sa s tým vôbec tak necrcali ako je to v popisoch na pestovanie mávali sme bohatú úrodu niekoľko rokov za sebou. Až raz prišiel jeden taký bohatý na bezdomovcov
    ( slimák bez ulity )a z hlivy zostali len torzá pníkov. Takže ak môžem poradiť, ak máte dostatok predátorov pre bezdomovcov, tak sa budete určite mnoho rokov tešiť z úrody.

Přidejte komentář