Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dlouho už se chystám na tvarožník od Saši a teprve nyní na ní došlo. Ale je pravda, že Saša musela trochu škytat, když jsem ho dělala. Prostě mi nešlo na mysl, jak by bylo možné, aby se upeklo něco, v čem je jako náplň smícháno kilo tvarohu s 200g oleje a 800 ml!!!  mléka. Stála jsem nad tím a říkala si- fakt Sašo? To není možný. Ale bylo. Saša dělá recept do klasické formy od dortu, tu ovšem nemám a chtěla jsem ho na pekáč. Dostala jsem jasné upozornění, že je to až 4cm vysoké a proto musí být vysoký okraj. Zvolila jsem trochu špatně, protože jsem z toho pochopila, že se má do boku vytáhnout i těsto, ale myslím, že ne, že příště to chce těsto jen na dno. Nicméně nijak zásadně na stěně nevadilo :-)).  Je to hodně sytý koláč patřící do čeledi tvarohovitých a chystám se pomalu na malý speciál tvarožník, protože tvarohové recepty už si to pomalu zaslouží.

Přidávám tedy gramáž na formu dortovou, velkou dortovou a fotky jsou z dvojité várky. Pekáč je tedy nutné použít s vysokým okrajem alespoň čtyři cm. Suroviny jsou: 250g celoozrnné mouky pšeničné přesáté, 150g másla, 80g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr. . Na náplň potom 500g tvarohu minimálně polotučného, 400 ml mléka, 1 vejce, 100  ml oleje, 150g cukru, 40 g maizeny – kukuřičného škrobu, kůra z jednoho citronu a vanilkový cukr. Tuk a mouku na vymazání a vysypání formy.

Nejprve utřeme křehké těsto , které rozetřeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem, nebo do pekáče nebo do dortové formy. Na toto těsto pak nalijeme  náplň, kterou vytvoříme ušleháním tvarohu s vejci, cukry, olejem, kůrou a mlékem a také škrobem. Dáme péci do trouby vyhřáté na 160 st. C – 180 st.C. Hlídáme a pečeme do růžova a po upečení opatrně vyndáme- chová se trochu rosolovatě a musí bezpodmínečně vychladnout.  Ale tento tvarožník funguje !!!

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

8 Odpovědi to “Tvarožník od Saši”

  • aya:

    Tvarožník je výborný, poprvé jsem měla problém s délkou pečení, pekla jsem na 160 a bylo to nekonečné. Ted už peču raději na 180 a i tak je to v mé troubě 90 minut.

  • Nikol:

    Vynikající, pekla jsem ho už mockrát a moc nám chutná :)

  • Bára:

    Jak dlouho se dort peče?

  • Zuzka:

    Prosím vás, mouku na tento recept používáte hladkou nebo polohrubou?

    • Zuzko, omlouvám se za zpoždění, bylo tu o víkendu 36 lidí a nebyla jsem schopná psát ani se dívat :-)). Mouku dávám celozrnnou pšeničnou přesátou, pokud byste chtěla normální, tak polohrubou. Hladkou ne. Hezký den

  • Kikus:

    Klárko, děláš něco speciálního s tvarohem, že ho máš v náplních tak hladký? Já kupuju taky domácí, vypadá stejně, jako tvůj, co tu máš vyfocený, ale ať šlehám jak šlehám, nikdy z něj není úplně hladký krém, vždycky jsou tam trochu hroudečky. Možná je to ale taky šlehačem, že? Já mám takový hodně obyčejný a poměrně málo výkonný ruční šlehač se dvěma metličkama.

    • francine:

      Já měla plnku taky hrudkovitou, takže jsem si k ruce vzala pomocníka v podobě tyčového mixéru. Výsledkem byl krásně hladký krém.
      Nedala jsem do tvarohu olej, na vzhledu to nic nezměnilo a chuť je tvarohově báječná. Děkuji za recept a přeji hezký den.

  • Pipi:

    Ty fotky na mě tedy taky fungují… :-) mňamy

Přidejte komentář