Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
veg
Toto jídlo všem navzdory dušené kedlubně velmi chutnalo.Navíc proti všem chorobám jablečná limonáda.
besam
Suroviny na dušenou kedlubnu  kedluben gigant ze sklepa – může být už i čerstvý, cibule 2x,majoránka, máslo  – asi dvě lžíce
Suroviny na brambory : brambory dle spotřeby, olej na smažení, česnek – 3 stroužky, sůl,
Suroviny na bešamelovou omáčku oregano,pepř,muškátový oříšek, mléko1/2- 1 l , máslo 1 větší lžíce  a asi 1/4-1/3 hrnku celozrnné přesáté mouky a dále na posypání kedlubny  balkánský sýr 150g,
Oloupeme brambory, omyjeme a  nakrájíme na podélné trojúhelníčky. Mezitím si rozpálíme na plechu olej na který vložíme na kolečka nakrájené tři stroužky česneku. Když je česnek mírně nahnědlý, vložíme do rozpáleného oleje brabory, osolíme a necháme restovat. Tuto fázi dělám na plotně kamen. Když se brambory za občasného promíchání a otáčení orestují, vložím je do trouby asi na 200-220 st. c.
Oloupu kedluben gigant, nakrájím na malé kostičky, stejně tak dvě cibule. Do hrnce dám olej, nechám rozpálit a do rozpáleného nasypu nakrájenou cibuli. Na cibuli pak kostičky kedlubny. Nechám chvíli restovat. Pak přidám máslo- asi lžíci až dvě a přiklopím pokličkou – osolím.
Nechám dusit, po chvíli podleji trochou vody, asi půl deci a nechám dusit do měkka na troše vody a másle. Přidám majoránku.
Vedle si naliji do malého hrnku mléko, cca půl litru a vložím do něj máslo. Nechám rozehřát. Když je máslo v mléce rozehřáté, osolím, opepřím, přidám oregano, majoránku a hlavně muškátový oříšek a nakonec přesátou mouku. Míchám, ale nedovedu až k úplnému zhoustnutí ale dříve, než stačí omáčka zhoustnout, naliju jí na kedluben. Podle toho, jak moc rychle hmota spolu s kedlubnou za stálého míchání zhoustne, přidám nebo nepřidám mléko. Přidávám tolik, aby hmota byla hezky táhlá, jemná, krémová. Nechám chvilinku povařit a odendám z plotny. Na talíři pak posypu balkánským sýrem.
Suroviny na jablečnou limonádu : pět jablek, jeden citron, mohou být i dva, cukr, skořice, hřebíček, vroucí voda.

Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo půlené čtvrtky, nasypeme do větší nádoby – u nás cca 3 litrové. Oloupeme citron a nakrájíme na kousky. Přidáme do nádoby. Nasypeme trochu skořice, jeden hřebíček, cukr dle chuti a zalijeme vroucí vodou jako čaj. Po vylouhování je to vynikající limonáda. Na virozy je lépe pít horká, jinak lze samozřejmě nechat vystydnout.

Přidejte komentář