Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg

Zima, je strašná zima – brrrr !!! Zvlášť, když chybí střecha !!!! Dnes i děti iniciativně nosily
kedlubnový guláš
dříví do koupelny, aby se zatopilo v lázeňském kotli, protože všude jinde je zima a vlhko !, naštěstí jen dnes. Zítra už se to snad zlepší a pak zase sečení :-))) a sušení a snad i nandavání střechy.
Dneska takový oblíbený guláš. Nevypadá to nic moc, nezní to nic moc, ale voní a chutná výborně !!! .-))
Suroviny: 1 velká kedlubna, kadeřávek – 12 celých listů i s řapíkem, olej, 3 větší cibule, 100g másla, 100g mouky, 2 větší stroužky česneku, hodně červené papriky sladké, lžíce papriky červené pálivé, mletý pepř, sůl,2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, trochu chilli.
Nejprve se pokrájí cibule na kostičky a vloží se do rozpáleného oleje. Přisype se na plátky nakrájený česnek, přidá se na malé kostičky nakrájená cibule, na proužky nakrájený kadeřávek zelený a na malé kostičky nakrájená kedlubna a osmahne se vše  spolu s cibulkou, až je cibulka hnědá. Pak se vloží do všeho máslo a když se máslo rozpustí, přisype se mouka a chvilku míchá. Poté se nasype červená papriky a nechá chvilku pražit. Vše se zalije vodou, cca 2litry, pečlivě míchá a přidá všechno o statní koření. Pálivá paprika, tabasco nebo chilli, asi 5 kapek, pepř, nové koření a bobkový list. Poté se přiklopí a za občasného míchání nechá vařit.  Nakonec se v rendlíčku vedel nechá rozehřát trochu oleje, jen pár kapek a do rozehřátého vloží ještě paprika. Když je zcela rudá, vlije se do guláše.
Dnes byl se špaldovými kynutými houskovými knedlíky a opravdu chutnal !!! Zbytek není vůbec špatný s domácím chlebem.
Špaldové palačinky
K večeři pak špaldové palačinky s jahodovým džemem. Tady je recept na palačinky, ovšem ty
palačinky
dnešní jsou jen ze špaldové mouky a s jahodovým džemem. Čistě špaldové palačinky jsou na chuť trochu moučnější než z obyčejné pšenice, musí se trochu déle smažit. Stojí však za to ! :-))

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 6. července 2010 v 22:25 | Reagovat

Vypadá to skvěle, jen malá prosba. Kdy tam přijde ta kedlubna? Tuším, že s tím kadeřávkem,ale raději se ptám. My se snažili o bezmasý včerejšek, byla klasika – smažený květák, brokolice a celer. K tomu museli přežít celerovou a špenátovou polévku!!! :-D

2 Klára Klára | E-mail | Web | 6. července 2010 v 22:43 | Reagovat

[1]: Díky za upozornění, už jsem to opravila – zapomněla jsem tam kedlubnu napsat :-). Ano, dává se hned s kadeřávkem a vlastně se celou dobu čeká, až kedlubna změkne :-))

3 HaF HaF | 6. července 2010 v 22:48 | Reagovat

Dík,jsem naprostý laik v oblasti veget. receptů, proto se ptám. Já bezmasá jídla miluji, i když přiznávám, že maso by mi chybělo, manžel by bez něj asi umřel!!! :-P

4 Klára Klára | E-mail | Web | 6. července 2010 v 22:51 | Reagovat

[3]: :-) já to chápu, ale upřímně řečeno, snažím se to brát tak, že to dělám stejně, jen to maso prostě vynechám :-)))

5 ufa ufa | E-mail | 7. července 2010 v 8:17 | Reagovat

Jen se chi optat, solíte, že jo?? :-) já jen, že v hodně receptech není sůl vůbec napsaná, a tak i když to je nepravděpodobné, že byste vůbec nesolili, trochu mě to překvapilo, že tam nikde není zmíněna…ale dopisovat to nemusíte…ono je to vlastně automatické, že se vše aspoň lehce solí. Já vlastně ani moc nesolím, spíš kořením bylinkami a česnekem…:-) ale jen mě to nějak donutilo to sem napsat… ;-)

6 Klára Klára | E-mail | Web | 7. července 2010 v 16:55 | Reagovat

[5]: Rozhodně solím, sůl je pro mě bohužel základ, neumím vařit bez soli. Když není napsaná sůl ve sladkých receptech, nedávám jí tam, když není ve slaných, je to tedy většinou chyba, že jsem jí nenapsala, do dnešního receptu jsem jí opravdu nenapsala a už jsem to opravila, díky :-)

7 Veska Veska | 13. července 2010 v 19:55 | Reagovat

Závidím hafíkovi palačinku a slintám a pak ,že Pavlův reflex nefunguje přes net ,že :-x

Přidejte komentář