Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Brambory v hrašce jsou jakousi variací na brambory ve smetaně . Proč dělat variace, když je prvotní jídlo vynikající, jedno z nejoblíbenějších a jednoznačně chutná ? Ono by tady šlo dost populisticky začít psát o tom, jak je hraška na rozdíl od smetany nutričně mnohem lepší, jak je to jídlo lehčí, zdravější a zajímavější. Všechno by to byla bezesporu pravda, ale nemůžu to napsat, protože nemám ráda kult zdraví a naopak líbí se mi přirozenost. Takže důvod proč brambory v hrašce je jednoznačně „změna“ a to, že hraška je zajímavá, a že brambory ve smetaně přesto, že nejoblíbenější, nedají se jíst každý den. Změna je důležitá a pokud hrašku neznáte – je to směs, která supluje vejce a lepek ovšem sama bezvaječná a bezlepková, rozhodně jí doporučuji vyzkoušet.

Brambory vařené v hrašce jsou velmi jednoduché a rychlé jídlo. Navíc netřeba ani mnoho surovin : brambory- podle strávníků, u mě zhruba kilo, 5 mrkví, 3 střední cibule, trochu oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sladké papriky, sůl a hraška pikantní – zhruba pět lžic+ voda.Zhruba 100g sýra a červená řepa na oblohu.

Nejprve je třeba oloupat a omýt brambory a nakrájet je na kolečka, ne úplně tenká, ale 1cm je už moc. To samé s mrkví- tady však kolečka tenká. Cibuli oloupu a omyju a nakrájím na plátky.Stroužky česneku oloupu a utřu. Do tlustostěnného hrnce dám trochu oleje na který, když je rozpálený, vložím cibuli. Po chvilce pak mrkev a po další chvilce brambory. Osolím a zaliji vodou tak, aby brambory byly ponořené do 3/4. Posypu hraškou, je to zhruba pět lžic a hrašku velmi dobře rozmíchám ve vodě s brambory. Dám na kamna a za občasného míchání nechám přikryté dojít k varu. Pravidelně kontroluji a brambory občas promíchám. Když už jsou brambory měkké, přidám sladkou papriku a česnek a nechám vařit za mnohem častějšího míchání tak dlouho, dokud se voda nevyvaří – dokud nebudou brambory již kompaktní ve směsi hrašky s vodou, která se hezky nalepila na brambory. Hotové nandám na talíř a posypu domácím sýrem a přidávám ještě nakládanou červenou řepu.

4 komentáře to “Vařené brambory v hrašce”

  • Helena:

    V pikantní hrašce jsem dělala kuřecí kousky ( pardon jsme masožravci s hodně zeleninou ) a byly výborné. Když jsem hrašku ochutnala syrovou, tak mě jal děs – byla hořká, ale dělala jsem těstíčko podle návodu a po kouscích se jen zaprášilo.

  • Veska:

    Hrašku jako takovou sem nikdy neochutnala,ale podobné brambory znám …
    dělala je babička hodně k večeři kdy zpěnila cibulku a na to dala opražit papriku a celé to zalila
    na částečně scezené brambory a promíchala a nechala ještě dojít ,k tomu jako příloha už jen mlíko nebo okurek

  • modramys:

    To muze byt jedine dobre:) Mnam….hrasku miluju takze s chuti do toho :)

  • Mirabelka:

    Tak to vypadá krásně! Určitě vyzkouším, hrašku dávám do cibulových placiček a do různých karbanátků. Jenom nemám červenou papriku, tak bych to zkusila s troškou kari koření.

Přidejte komentář