Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Po dlouhé době jsme sami. Eliška suší seno v Rumunsku, Honza částečně pobitý si týden po úrazu vzpomněl, že nemůže zvednout ruce a odjel domů odpočívat – došel si při té příležitosti na traumatologii, kde mu diagnostikovali zlomenou klíční kost. Možná si jí dolomil, když zvedal balíky a ještě to tak moc nebolelo :), ale život není jednoduchý a tak teď může sedět v křesle, dívat se na Tour a těšit se, že přijede posléze, až mu sundají křidýlka. Slepice rostou a nám začíná starost, kde je ubytujeme :). S hrůzou sleduji, jak měsíc a půl prázdnin začíná dělat své a děti si třídí učení, dokonce si ho už i vytahují  na stůl, třídí do tašek, do poliček, Hugo, kterému zbývají ještě dva roky, protože je zářijový, ten se učí nejvíc. Vymalovává, obkresluje, nutně potřebuje tašku do školy a já stahuji a stahuji, protože máme díky Frausu experimentální e-učebnice pro první stupeň a když jsme zjistili, že jsou bezva, zakoupili jsme i sadu pro Ester pro sedmou třídu a atlas k tomu. Učebnice se musí stáhnout a nainstalovat, lze to pouze na jeden počítač a volím kdo dostane černého Petra a bude mít na notebooku dětské učebnice a kocháme se mediální učební smrští, ovšem tak jako vždy, tento zájem pevně doufám rychle odezní s novým náporem slunce a znovu nastane v září.

Dnes je to recept na výbornou okurkovou omáčku.

Dnešní omáčka je z čerstvých, právě sebraných nakladaček a vřele doporučuji dát omáčce malinký odstup. Pokud budete dělat ráno, dát jí k večeři, pokud přes den, nechat do druhého dne. Lze podávat i přímo, ovšem odstátá omáčka je lepší.

Na omáčku je třeba – 1 kg čerstvých okurek, 3 cibule, olej, lžíce obyčejné hořčice, 250 ml smetany, mouka celozrnná přesátá – asi půl hrnku, pepř, sůl, nové koření, bobkový list.

Nejprve si dáme rozpálit olej, na který vložíme dvě ze tří očištěných, omytých a na kostičky nakrájených cibulí. Jednu cibuli je nutné schovat na opražení do omáčky.  Cibulku necháme zhnědnout a přidáme do ní mouku, kterou necháme jemně zapražit. Přidáme trochu horké vody a strouhané okurky najemno – necháme si 200 g okurky na orestování do omáčky. Pečlivě rozmícháme, přidáme koření a podlijeme horkou vodou  – celkem cca 2 litry vody. Přiklopíme a necháme vařit. Když omáčka zhoustne, je nutné ochutnat, přisolit, připepřit, přidat 2 lžíce octa, lžíci plnotučné hořčice. Rozmícháme a přidáme smetanu. Ještě chvíli zavaříme a necháme v chladu odstát. 

Před podáním je nutné rozpálit pánev, dát olej a přidat na kolečka nakrájenou cibuli a na kolečka krájenou okurku. Zprudka orestujeme, osolíme a velmi jemně zaprášíme moukou, ale skutečně jen velmi velmi málo. Promícháme a tuto směs vkládáme na talíř do omáčky. Podáváme s houskovým knedlíkem.

6 Odpovědi to “Okurková omáčka z čerstvých nakladaček”

  • ruze:

    Děkuji Kláře za velmi šikovný, chutný (i pro mého pana domácího)recept na omáčku – jen jsem přidala trošku cukru, a do cibulovo – okurkové vložky čerstvé hříbky a Mirabelce za inspiraci na cuketový knedlík. Prostě jsem zpracovala všechno, co zrovna bylo potřeba a bylo to výborné, ještě jednou děkuji:-)

  • Mirabelka:

    Knedlík s cuketou je naprosto jednoduchý – tak cca 1 šálek cukety nebo patizonu nastrouhaného na jemném struhadle – i s tou vodou, jedno vejce, sůl, lžička oleje, sušené droždí, nebo čestvé a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto, jak jste zvyklí. V podstatě je tam ta cuketa místo tekutiny – v knedlíku není vůbec znát, leda když tam nastrouhám mladou zelenou i se slupkou, tak jsou mírně do zelena. Jde mi o to, zpracovat ty cukety a patizony, tak je prostě propašuju všude.

  • Hned zítra vyzkoušíme. Go vegetarian! ;-)

  • Mirabelka:

    A knedlík udělám kynutý se strouhanou cuketou – vůbec v něm není znát a zpracuje se zase jedna cuketa, kterou jsem zavalená.

  • Mirabelka:

    Tak zítra ji udělám, díky za tip. Dělám podobnou, ale z kvašáků, u nás tedy musí být maso pro zbytek rodiny, ale zítra vyzkouším vaši verzi.

Přidejte komentář