Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Dnešní den patřil mezi ty hezké. Nejen, že práce šla pěkně od ruky, ale navíc se dařilo.
hot
Předevčírem jsem se rozhodla, že si zase po dlouhé době uděláme Lasagne a navíc to chce nějaký moučník, takže lineckou ořechovou bábovku. Občas se to tak sejde, že si člověk naplánuje dvě poměrně náročné věci,ale dnes mě to fakt bavilo. Začala jsem tím, že jsme včera byli po dlouhé době nakoupit, tak jsem si disciplinovaně koupila dva lasagne
špenáty, protože svůj ještě nemám. Rajčata jsme nechali v regále, počkáme na vlastní. A protože jsem lasagne dlouho nedělala, pokračovalal jem tím, že si dnes trochu oživím recept, jestli si ho dobře pamatuju. Otevřela jsem pc a našla toto :
Ingredience A aneb co ti při přípravě masové směsi nesmí chybět:
1/ Balíček plátků na lasagně ( prodávají dva druhy, jeden který se musí před použitím uvařit, ty nekupuj, je to strašná práce, kup si ty které se rovnou mohou použít) Nebuď vystrašená že je to tvrdý i když to taky někdy není špatný  Teď vážne, změkne to při samotném zapékání.
a toto
Vhodnou obdélníkovou pečící formu vymažeme máslem a na dno vložíme plátky lasagní. Lasagne nepředvařujeme, pokud to není výslovně uvedeno na obalu.
Tak takto si lasagne fakt nepamatuju, takže jsem pc zase zavřela a zkusila to po paměti. V každém případě, jestli jste z výše zmíněných citací nadšení, rozhodně nečtěte dál :-)))
Suroviny budu pro náročnost receptu dnes psát přímo k jednotlivým částem receptu, aby to bylo jednodušší :-)
nnn
Nejprve tedy těsto : na lasagne (čti. lasáně – česky široké, hodně široké nudle) potřebujeme udělat domácí těsto. Recept na něj je zde. Potřebujeme na ně : 450g celozrnné mouky pšeničné, 4 vejce, trochu soli a dvě lžíce vody. Nakonec se ukázalo, že na klasickou velikost pekáče je to skoro dost a stačilo by všeho 3/4. Z těsta rozválíme široké pláty, z nichž vyřízneme rovné obdélníky, tak aby nám pokryly na dvakrát či na čtyřikrát celý pekáč. Rozumněj 2-4 ks do pekáče, aby byla zakryta celá jeho plocha. Dáme si vařit vodu – velmi osolíme. Těstoviny vždy solíme hodně!! Lasagne vložíme na několikrát do horké vody. Na několikrát proto, že by
lll
se neměly překrývat, vaříme tedy v co největším hrnci a tak, abysme měli maximálně dvě až tři vrstvy na sobě. Po cca 10-15 min. vyjmeme vařečkou kluzké nudle – veliká legrace a dáme je do síta, prolijeme studenou vodou a ihned dáváme do té samé vody další. Takto pokračujeme až do vyčerpání všech nudlí. Prolité nudle vložíme na čistou, suchou , rozprostřenou utěrku, po jedné!, rozložíme a pečlivě osušíme.
Mezitím si vymažeme máslem klasický pekáč a na dno vložíme první vrstvu nudlí. Ostatní zatím čekají osušené na talíři, stole, vále…
A nyní nějaká náplň : na první patro : 2 mražené špenáty,aaa
asi 1dcl smetany, stroužek česneku a 2 nakrájené cibule. Sůl ,olej a dva žloutky -nemusí být, ale zbyly mi z bábovky, kde byly potřeba jen bílky.
Na rozpáleném !!! oleji osmahneme cibulku, vložíme špenát, nejlépe rozmražený tak,že ho necháme přes noc i s krabičkou v míse a po rozbalení máme oddělenou masu špenátu a vodu. Použijeme pouze kostku špenátu. Přidáme utřený česnek, sůl, smetanu a žloutky. Povaříme a odstavíme. Potřeme touto špenátovou nádivkou  – půlkou, první vrstvu nudlí a poklademe vrstvou nudlí, opět tak, aby byl pekáč celý zakrytý a špenát nebyl vidět.
Nyní druhé patro: nekoupili jsme rajčata, takže jsme použili zavařená rajčata s paprikou z léta. Osmahnutá a mírně zaprášená moukou, osolená.
Poklademe opět vrstvu nudlí.
Třetí patro: na třetí patro použijeme druhou část špenátové hmoty a pokryjeme vrstvou nudlí.
Čtvrté patro: Lze použít rajčata, protlak, ovšem mě zbyly ze včera tři karbanátky ovesné, takže jsem je nastrouhala, osmahla cibulku, na ní vložila nastrouhané karbanátky a zalila trochou protlaku. Poklademe opět poslední vrstvou nudlí na které poklademe strouhaný sýr. PRotože nemám v současné době žádný správný na italskou kuchyni a jediný domácí mám balkán, tak jsem tam dala balkán.
Bešamel: liltr mléka, asi 100g másla, hrnek mouky, muškátový oříšek strouhaný čerstvě ! a sůl. Trohu bazalky, ale protože jí zatím nemám, bylo oregano
lll

a protože je potřeba lasagne nakonec zalít bešamelem, přivedeme v hrnci do tepla mléko, osolíme, přidáme máslo a muškátový oříšek, a když je máslo rozuštěné, postupně dáváme mouku a mícháme. Hustý bešamel nalijeme pečlivě na celý pekáč.
Pak už jen stačí dát péci na asi 200 st. do trouby.
Jenomže… protože mi zbylo hodně nudlí, které se už do pekáče nevešly a protože máme hotovou výbornou ořechovou lineckou bábovku  a protože jsou lasagne mnohem lepší druhý den, kdy vsáknou vše a uleží se, tak jsem operativně rozhodla, že budou až zítra – nakrájené foto doplním :-))

a dnes jsme vymysleli salát a protože vše krájel Kvído, dostal jméno salát „Kvido“

salát
suroviny na salát: těstoviny lasagne, 4 žampiony, asi 200 g balkánského sýra, kus pórku,
trochu oregana, jedna cibule, sůl, olivový olej, dvě ředkvičky – první vlastní :-)
Široké nudle srolujeme po celé délce a krájíme na kolečka, tím nám vzniknou dlouhé nudle. Vložíme do mísy, nakrájíme oloupané žampiony – hlavu i s nohou, cibuli na půlkolečka, pórek na kolečka a ředkvičku na malé kousky jen pro barvu. Přidáme na malé kostičky nakrájený balkánský sýr. Vše osolíme, dáme trochu oregana a pokapeme olivovým olejem. Promícháme a můžeme podávat. :-)

Komentáře

1 ufa ufa | E-mail | 16. června 2010 v 16:44 | Reagovat

Já teda lasagne kupuju, páč bych se asi z domácího dělání zbláznila…hlavně z málo místa, ale třeba se do nich jednou pustím…uvidíme :-) Jinak já je dělám, že prokládám lasagne omáčku červenou a bešamelem a sýrem. Červenou omáčku dělám z lilku, cuket, rajčat, česneku, a spousty bylinek-oregano, bazalka, …bešamel klasicky z mléka, mouky, muškátu, másla, a sýr používám nejraději mozzarelu. A zkusím udělat i tyhle špenátové, vypadá to dobře… Jinak můj přítel jim říká místo lasáně laboby…:-D to jen pro zasmání…:-) jinak jen tak dál, jsem moc ráda, že jsem díky šárčině škole vaření našla Váš blog, od tý doby jsem tu denně, a jídla vařím hodně podle vás…je to super, když si člověk na pár dní nemusí lámat hlavu co vařit…:-)

4 komentáře to “Lasagne a salát „Kvido“”

  • Parádní recept a zajímavé fotky :)

  • dobrý recept, díky :)

  • avatar stematanka:

    Lasagne byly vynikající :-))
    Kláro, prosím mohla byste napsat jak děláte zavařená rajčata s paprikou?
    Dostaneme ještě várku rajčat, tak abych nevařila pořád jen kečup.
    Díky za inspiraci, poslední dobou vařím skoro pořád podle vás a děti se vždycky vždycky ptají: „To je podle kopce?“ A když řeknu že je, tak řeknou, že to bude určitě dobrý.

    • Krásný večer, já rajčata zavářím buď nakrájená na kolečka ve sladkokyselém nálevu, přidám na proužky nakrájenou papriku a do nálevu dám vždy čajovou lžičku oleje navíc, nebo takovou směs jako na lečo, ale bez vajec. To vše pak zavařuji na 100*C

Přidejte komentář