Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Obloha se vyjasnila, děti osedlaly poníka a já s tím nejmenším, vydala se v úplně třpytícím sněhu – trochu patetické, ale je to pravda :-)) do schránky, protože mi přišel Reinhart od Daniely a ještě jedna knížka jako přídavek a tak mě čeká uzavření se do občasného sebe spolu s Peterem Reinhartem. V jednu dobu jsem to praktikovala každodenním vyběhnutím se psem někam pryč, minimálně na hranici slyšitelnosti od chalupy :-)), ale to se špatně s sebou nosí tlustá kniha a ještě hůře se v ní za běhu čte – po střeše, kdy se neběhalo, protože se pracovalo :-)) přichází ještě lepší forma relaxace – četba. Odkládám Dalekou cestu za domovem Richarda Adamse a jeho králíky a bude se  péci. Pan domácí souhlasí – tato forma mojí relaxace a následné její výsledky mu prý plně vyhovují :-)).

Na dnešní zeleninový guláš jsou třeba 4 střední cibule, půlka většího celeru, 6 mrkví, 4 stroužky česneku, 11 velkých brambor, olej, 3l vody, sůl, 3 lžic sladké paprika, 1/2 lžičky papriky pálivé, pepř, 3 bobkové listy, na jíšku:3 velké lžíce másla, 6 lžic mouky celozrnné přesáté pšeničné, 2 lžíce sladké papriky

Jednoduché jak facka, rychlé a výborné. Je trochu nasládlejší díky mrkvi, ale česnek a špetka pálivé papriky spolu s pepřem chuť doladí do ideálu. Nejprve oloupeme brambory, opláchneme a nakrájíme na kostičky – necháme bokem v míse. Dáme do hrnce rozpálit olej do kterého vložíme na kostičky nakrájené cibule, na tenká kolečka nakrájenou mrkev a na malé kostičky nakrájený celer. Přidáme na plátky nakrájený česnek. Vše za stálého míchání restujeme alespoň pět, deset minut. Pak přidáme brambory, sůl, bobkový list a zalijeme třemi litry vody.

Když změknou brambory, přidáme jíšku, kterou uděláme tak, že rozpustíme máslo, dokterého vložíme dvě lžíce sladké  papriky a chvíli necháme papriku zahřát. Pak přidáme mouku a další delší chvilku mícháme. Jíšku vložíme do guláše-nemusíme rozmíchávat ve studené vodě a rozmícháme. Přidáme podle chuti pepř, půl lžičky pálivé papriky a znovu dosolíme podle chuti.

Guláš zhoustne do ideální hustoty. Pokud ne, stačí přidělat trochu jíšky, ale tento poměr by měl být na ideál. Guláš ještě necháme provařit za občasného míchání, aby se nechytal na dno a nakonec dáme asi na dvacet minut ještě na kraj plotny neboli na velmi malý oheň jen tak probublávat. Dospělým lze nakonec vložit do talíře jednu sušenou feferonku.  Ke guláši lze přidat domácí chleba.

4 komentáře to “Zeleninový guláš”

  • Helena:

    Tak guláš táhne a probublává na kraji plotny a první ochutnávka – moc dobré. Za 20 minut budeme mít boule za ušima. Díky za dobrý recept a pěkný večer!

  • Veska:

    Gulášky miluji jakékoliv,nekonečné množství různých variant,teď jsem si oblíbila
    bramboro-fazolový /jako vrcholné doplnění chutí je nutné usmažit na jemno nastouhanou mrkev a dát ji už do hotového guláše zavonět/čerstvý chlebík k tomu a je to splněný gurmánský sen

  • Herma:

    Podobný guláš dělám v létě často (když mám svou zeleninu), hned bych si dala…
    Dávám ještě cuketu a zelené fazolky. Mňam.

Přidejte komentář