Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Tento týden je u nás celkem klid. Odjela štěńata, odjela Eliška – jedno štěně odjelo na základě komentářů pod článkem „Špulky“ do nedaleké vesnice k paní, která je moc milá, a která už po tom, co vloni pošel pes jako dlouholetý člen rodiny psa nechtěla. Ale pak  si přečetla komentáře a pro jednu Špulku, které dali jméno Čert si přijela. Nepochybuji o tom, že se bude mít dobře.

Pro Elišku si přijela maminka s přítelkyní a to bylo báječné setkání. Paní Elišková nás ten den zapojila do osobního systému, který asi zatím nemá jméno, ale říkejme mu – každý z toho vyjde dobře -. Vzala to přes známého, který má extrémní nadmíru jablek a začali nakládat. Známý ovšem není troškař a přinášel bednu za bednou, takže k nám dorazil kombík absolutně narvaný jablky. Navíc ještě rysy syna z průmyslovky pro Kvída, sešity pro děti na psaní, sušené houby a cukrovou řepu!!! Pán byl velmi rád, že se zbavil jablek a my po jarním mrazu zase moc rádi, že máme jablka. Za tu výslužku jsme ovšem nemohli zůstat dlužní, tak jsme nanosili dýně, mrkev a na večer správně rozleželý sýr a víno, tvaroh a mléko pro Špulky a Elišku. Za to jsme však navíc dostali rebarborový koláč, což se trochu nelíbilo Elišce, neboť odjíždí, ale dozvěděla se, že nemá smutit, protože od pána s jablky nafasovali koláč švestkový. Není nad to, když někomu něco přebývá a jinému schází a všichni jsou rádi, že si povymění trochu svých jistot :-).

Navíc přijeli naštěstí večer, takže stačilo, abysme zhasli a mohli jsme je tudíž pozvat dál, protože za světla by bylo vidět, že přetože jsme s Eliškou od rána říkali, že by se mělo uklidit — se neuklidilo ! :-))

No ale ještě než Eliška odjela, měli jsme takto připravenou dýni Hokaido a přetože je Hokaido moučná, takto je výborná a vůbec to nevadí!

Jak tedy na Hokaido

Je to inspirace receptem z knihy New asian cooking kde místo sirupu používají tmavý cukr. Na samotnou sladko-kyselou dýni je třeba 3/4 dýně Hokaido,dvě veliké mrkve- u mě necelých půl kg,  5  lžic javorového sirupu(lze zaměnit sirupem jiným či tmavým cukrem), kůra z jednoho citronu, asi 3cm čerstvého zázvoru, slunečnicový olej,  sůl, dvě lžíce shoyu, půl hrníčku vody.

Nejprve je nutné omýt dýni, oloupat jí a nakrájet na kostky cca 2×2 cm. Stejně tak naložit i s mrkví, ovšem mrkev nakrájet jen na kolečka. Vložit mrkev na rozpálený tuk, přidat k ní po chvilce restování dýni, protože mrkvi trvá déle změknout. Osolit, přidat v lisu na česnek nalisovaný oloupaný čerstvý zázvor. Přidat javorový sirup nebo tmavý sirup a shoyu, trochu vody s vymačkaným citronem  a stále míchat, až do příjemné konzistence, kdy dýně není rozbředlá, ale už není tvrdá.

Dýni je dobré podávat se zeleninou a jasmínovou rýží se šafránem. Kombinace těchto tří věcí je velmi chutná. Na zeleninu je pak potřeba : tři cibule, jeden větší pórek, zelené fazolky – asi 400g, uvařená růžičková kapusta, asi 500g, olej, sůl, 5 stroužků česneku.

Na rozpáleném oleji je třeba osmahnout cibulku na půlkolečka, přidat na asi centimetrové kousky nakrájené čerstvé zelené fazolky, zbavené konců a omyté, osolit, přidat utřený česnek a míchat. Na chvilku přiklopit a opět míchat. Pak přidat uvařenou růžičkovou kapustu- celé růžičky a úplně na konec nakrájený pórek na kolečka. Vše promíchat.

9 komentářů to “Hokaido na sladkokyselo se zeleninou”

  • mellorn:

    Ja jsem asi neco pokazila nebot se mi to vubec nepovedlo, ale mozna, ze mi tato kombinace nesedi. Prislo mi to moc sladke,priste dat min tmaveho cukru,vic to okyselit a umim si to predstavit jeste s varenym bramborem a trochu nejakym korenim, ale to uz je jiny recept:-)Dyni jsem varila vubec prvne…

  • rychlonoh:

    Prave jsem dovaril. Uzasne :-)

  • Kacud:

    Paní Klaro, dyně s mrkví už se dusí, voní to zatím božsky a bude to s rýží. Děkuji za inspiraci!

  • Jana:

    Hokaido vyzkoušíme, letos se urodilo. Výměnný obchod je super věc, provozuji pokud je zájem dalších stran.

    A mám dotaz: ve výpočtu výměn se objevila cukrovka. Jak se dá doma zpracovat cukrovka? Teda kromě základního sirobu, ten dělávám. Jestli si mám obstarat větší počet bulev než jiné roky:-))))) ??? :-)))))) /nebojte se, nekradu, dostávám je/.

    Příspěvek od Čerta je parádní!!! Tak nějak si představuji, že to v těch psích hlavičkách asi probíhá:-)))))))))))))

    • Milá Jano, Františka už dala recept na řepánky, právě jsopu přichystané na stole, ale svůj recept zvládnu napsat až zítra, jsem ve skluzu :-), chystám se také na sirup a pak na smaženou řepu posypanou skořicí .-) a já osobně bych ráda zkusila i kandovanou řepu. Ona sama sice chutná jako sladká kedlubna, ale podle mě bude kandovaná dobrá. Zatím jsem ale nikdy nezkoušela.

  • Ella:

    Nasla jsem tvuj blog nahodou ale musim rict ze je tady hodne zajimavych veci .Budu se rada vracet.Dyni mame radi a kazdy novy recept se hodi ,tento zpusob vyzkousim.

  • Anonym:

    Tady Špulka Čert, halo,halo,hlásím,že se mám dobře. Svým novým páníčkům to dávám patřičně znát: okusuju je, ohlodávám, ohryzávám jak jen to jde. Ale taky olizuju a strkám čumáčkem a taky se musím pochlubit, že nedělám loužičky. Teda někdy jo, ale za to můžou páníčkové, protože zrovna spinkají. Taky chodím na výlety a aby mě nebolely nožičky, tak mě panička nosí v batohu. Ato se mě panečku líbí. Byli jsme na houbách, donesli plný košík a já jsem šel a u toho spal. Tak všechny zdravím Na Kopec a až budu trochu větší, tak se na Vás přijdu s páníčkama podívat. Už je dlouho a tak jdu spinkat. Dobrou

Přidejte komentář