Tento týden je u nás celkem klid. Odjela štěńata, odjela Eliška – jedno štěně odjelo na základě komentářů pod článkem „Špulky“ do nedaleké vesnice k paní, která je moc milá, a která už po tom, co vloni pošel pes jako dlouholetý člen rodiny psa nechtěla. Ale pak si přečetla komentáře a pro jednu Špulku, které dali jméno Čert si přijela. Nepochybuji o tom, že se bude mít dobře.
Pro Elišku si přijela maminka s přítelkyní a to bylo báječné setkání. Paní Elišková nás ten den zapojila do osobního systému, který asi zatím nemá jméno, ale říkejme mu – každý z toho vyjde dobře -. Vzala to přes známého, který má extrémní nadmíru jablek a začali nakládat. Známý ovšem není troškař a přinášel bednu za bednou, takže k nám dorazil kombík absolutně narvaný jablky. Navíc ještě rysy syna z průmyslovky pro Kvída, sešity pro děti na psaní, sušené houby a cukrovou řepu!!! Pán byl velmi rád, že se zbavil jablek a my po jarním mrazu zase moc rádi, že máme jablka. Za tu výslužku jsme ovšem nemohli zůstat dlužní, tak jsme nanosili dýně, mrkev a na večer správně rozleželý sýr a víno, tvaroh a mléko pro Špulky a Elišku. Za to jsme však navíc dostali rebarborový koláč, což se trochu nelíbilo Elišce, neboť odjíždí, ale dozvěděla se, že nemá smutit, protože od pána s jablky nafasovali koláč švestkový. Není nad to, když někomu něco přebývá a jinému schází a všichni jsou rádi, že si povymění trochu svých jistot :-).
Navíc přijeli naštěstí večer, takže stačilo, abysme zhasli a mohli jsme je tudíž pozvat dál, protože za světla by bylo vidět, že přetože jsme s Eliškou od rána říkali, že by se mělo uklidit — se neuklidilo ! :-))
No ale ještě než Eliška odjela, měli jsme takto připravenou dýni Hokaido a přetože je Hokaido moučná, takto je výborná a vůbec to nevadí!
Jak tedy na Hokaido
Je to inspirace receptem z knihy New asian cooking kde místo sirupu používají tmavý cukr. Na samotnou sladko-kyselou dýni je třeba 3/4 dýně Hokaido,dvě veliké mrkve- u mě necelých půl kg, 5 lžic javorového sirupu(lze zaměnit sirupem jiným či tmavým cukrem), kůra z jednoho citronu, asi 3cm čerstvého zázvoru, slunečnicový olej, sůl, dvě lžíce shoyu, půl hrníčku vody.
Nejprve je nutné omýt dýni, oloupat jí a nakrájet na kostky cca 2×2 cm. Stejně tak naložit i s mrkví, ovšem mrkev nakrájet jen na kolečka. Vložit mrkev na rozpálený tuk, přidat k ní po chvilce restování dýni, protože mrkvi trvá déle změknout. Osolit, přidat v lisu na česnek nalisovaný oloupaný čerstvý zázvor. Přidat javorový sirup nebo tmavý sirup a shoyu, trochu vody s vymačkaným citronem a stále míchat, až do příjemné konzistence, kdy dýně není rozbředlá, ale už není tvrdá.
Dýni je dobré podávat se zeleninou a jasmínovou rýží se šafránem. Kombinace těchto tří věcí je velmi chutná. Na zeleninu je pak potřeba : tři cibule, jeden větší pórek, zelené fazolky – asi 400g, uvařená růžičková kapusta, asi 500g, olej, sůl, 5 stroužků česneku.
Na rozpáleném oleji je třeba osmahnout cibulku na půlkolečka, přidat na asi centimetrové kousky nakrájené čerstvé zelené fazolky, zbavené konců a omyté, osolit, přidat utřený česnek a míchat. Na chvilku přiklopit a opět míchat. Pak přidat uvařenou růžičkovou kapustu- celé růžičky a úplně na konec nakrájený pórek na kolečka. Vše promíchat.
Ja jsem asi neco pokazila nebot se mi to vubec nepovedlo, ale mozna, ze mi tato kombinace nesedi. Prislo mi to moc sladke,priste dat min tmaveho cukru,vic to okyselit a umim si to predstavit jeste s varenym bramborem a trochu nejakym korenim, ale to uz je jiny recept:-)Dyni jsem varila vubec prvne…
Prave jsem dovaril. Uzasne :-)
Paní Klaro, dyně s mrkví už se dusí, voní to zatím božsky a bude to s rýží. Děkuji za inspiraci!
http://www.toprecepty.cz/recept/23282-staroceske-repaky/
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20334
pro inspiraci :) co s cukrovou repou
Hokaido vyzkoušíme, letos se urodilo. Výměnný obchod je super věc, provozuji pokud je zájem dalších stran.
A mám dotaz: ve výpočtu výměn se objevila cukrovka. Jak se dá doma zpracovat cukrovka? Teda kromě základního sirobu, ten dělávám. Jestli si mám obstarat větší počet bulev než jiné roky:-))))) ??? :-)))))) /nebojte se, nekradu, dostávám je/.
Příspěvek od Čerta je parádní!!! Tak nějak si představuji, že to v těch psích hlavičkách asi probíhá:-)))))))))))))
Milá Jano, Františka už dala recept na řepánky, právě jsopu přichystané na stole, ale svůj recept zvládnu napsat až zítra, jsem ve skluzu :-), chystám se také na sirup a pak na smaženou řepu posypanou skořicí .-) a já osobně bych ráda zkusila i kandovanou řepu. Ona sama sice chutná jako sladká kedlubna, ale podle mě bude kandovaná dobrá. Zatím jsem ale nikdy nezkoušela.
Nasla jsem tvuj blog nahodou ale musim rict ze je tady hodne zajimavych veci .Budu se rada vracet.Dyni mame radi a kazdy novy recept se hodi ,tento zpusob vyzkousim.
Tady Špulka Čert, halo,halo,hlásím,že se mám dobře. Svým novým páníčkům to dávám patřičně znát: okusuju je, ohlodávám, ohryzávám jak jen to jde. Ale taky olizuju a strkám čumáčkem a taky se musím pochlubit, že nedělám loužičky. Teda někdy jo, ale za to můžou páníčkové, protože zrovna spinkají. Taky chodím na výlety a aby mě nebolely nožičky, tak mě panička nosí v batohu. Ato se mě panečku líbí. Byli jsme na houbách, donesli plný košík a já jsem šel a u toho spal. Tak všechny zdravím Na Kopec a až budu trochu větší, tak se na Vás přijdu s páníčkama podívat. Už je dlouho a tak jdu spinkat. Dobrou
.-))) máš se dobře Čerte, jak my bychom šli a přitom spali a ideální, ještě při tom i jedli :-))