Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

„Na horách roste hrách, na dolině čočka“ už jsem jednou použila  a byla přitom právě na dolině. Tentokrát jsem se přemístila domů, do podhůří, kde se hrachu daří. Hrách je surovina k nezaplacení. Má tu báječnou vlastnost, že se dá lehce usušit a mít ho tak hodně do zásoby na potom. Jediná „nevýhoda“ sušeného hrachu je ta, že opět zpomaluje trochu život. Nelze ho vzít, uvařit a zkonzumovat. Musí se nejprve naložit do vody, aby dostatečně nabral zpět vodu, kteru jsme v létě z něho vyhnali.  Hrachová kaše ve finální podobě svým chladnutím tuhne – je to trochu podobné kaši bramborové a aby nedosáhla chuti, vůně a vzhledu hrachové kaše z jídelen školních, naše kaše je horká řidší, není tekutá, ale nedrží tvar s pěknými vlnkami. Je to proto, že se z ní druhý den nestává nepoživatelný tuhá a kamnená hmota.

Na hrachovou kaši je potřeba 500 g sušeného hrachu, sůl, 250 ml smetany, 5 -6 lžič jíšky(100g másla a 100 g mouky), olej, 3 cibule.Vejce na volská oka.

Nejprve ze všeho je třeba si večer před dnem vaření naložit hrách do vody. Druhý den hrách zcedíme, nalijeme naň vodu novou, osolíme a dáme vařit. Vaří se poměrně dlouho – nepoužívám na vaření hrachu tlakový hrnec – mám strach :-))). Moje maminka jednou doma takto vařeným hrachem vymalovala a od té doby mám takový respekt, že vařím hrách raději v hrnci. Možná zbytečně.

Když tedy konečně hrách změkne, to už člověk ztrácí občas i trochu hrachové poezie a trochu si i zakleje, kdy už bude měkký ?:)), tak po jeho změknutí slijeme nadbytečnou vodu – nenecháme zcela suchý, sléváme raději jemně odklopenou pokličkou než přes cedník, aby na hrachu vody ještě zbylo a mixérem hrách rozmixujeme nebo můžeme i přepasírovat.  Hrnec s rozmixovaným hrachem vrátíme na kamna- je to nyní poměrně řídká hmota a přivedeme k varu. Přidáme hotovou jíšku – buď udělanou do foroty nebo čerstvou. Čerstvou tak, že si rozpustíme máslo a mouku ve stejném poměru a zapražíme. Zapražené pak vložíme do hrachu. Jemně povaříme tak dlouho, dokud se nám nezdá kaše hezky hustá. Pak přidáme smetanu – vše za stálého míchání. Necháme opět tak dlouho, dokud není kaše hustá dle našeho přání .

Mezitím si nakrájíme cibulku na kolečka a osmahneme jí na rozpáleném oleji. Cibulka slouží na posypání hrachové kaše. Nezbytným atributem je také volské oko – na rozpálenou pánev nalijeme olej a rozklepneme vejce, které ihned posolíme a jemně opaprikujeme. Když už je dostatečně kompaktní aby nevyteklo, můžeme ho obrátit  na druhou stranu – ale nemusíme.

Ke kaši děláme rádi ovesné karbanátky,které se udělají podle tohoto receptu přesně na ně.

5 komentářů to “Hrachová kaše s ovesným karbanátkem”

  • Veska:

    Kláro já jsem koukala co tam máš za pečivo a ony to šišky nejedlé …
    hrachovku /atomkaši/mám ráda a nezprotivila mi ji ani školní jídelna,spíš naopak
    já měla ten den jídla pro čtyři neboď jsem dojídala kaši po kamarádkách stejně jako jsem za ně jedla
    zelňačku,pak se divím že jsem vyrostla do šířky

  • “ Čerstvou tak, že si rozpustíme mléko a mouku ve stejném poměru a zapražíme.“
    Místo mléka asi máslo, že :)
    Pamatuju si kaši ze školní jídelny, snad jsem ji od té doby neměla, s oceánem sádla navrch. Tohle je něco jiného a poměrně mě to láká * díky

  • ufa:

    Ta první fotka…když se čte článek, tak koutkem oka vypadá jako když ty šišky jsou zapíchlé do kaše, až po přečtení jsem se na ní soustředila a jukla, že asi visí vedle z vázy…:-D jinak jsem ráda za recept na kaši, už dlouho se ji chytám dělat, ale pořád jsem nevěděla jestli jo nebo ne…na netu je receptů spousta, ale od vás mám jistotu, že to bude dobrý, a že se to minimálně na 80% povede i mě…:-) takže díky…Ufa

Přidejte komentář