Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Je horko, takže žádné topení, žádné vaření a pečení (kromě pečiva a chleba). Přežíváme na grilované zelenině, grilované venku na grilu – starém spodku od lázeňského kotle a na rybníku.

Jíme obrovské množství pečiva a k tomu – grilovanou zeleninu. Když zbyde, je z ní pomazánka. Jak se dozvíme níže ve vsuvce z roku 1929, vaříme tak, aby se zbytečně nemařil čas a nevyhazovaly peníze.

Malá vsuvka z roku 1929 z novin „Národní politika““

Vaření v letní neděli.

Všechny domácnosti mohli bychom zhruba rozděliti na tři skupiny; na ty, v nichž se hospodyně sama po celý týden kuchyni starostlivě věnuje, na jiné, jejichž paní je po celý týden výdělečně činna, nebo tak mimo domácnost zaměstnána, ž se kuchyni během týdne věnuje jen letmo a konečně na ty, kde hospodaří a vaří placená kuchařka. Dle toho nedělní obědyv různých domácnostech různě dopadají.

V dnešní době dožadujeme se sice nedělního odpočinku i pro hospodyně, jež si ho plným právem zaslouží, tím spíše, konají-li dvojí funkci – hospodyně i výdělečně činné ženy – ale právě to celotýdenní různé uspořádání života se většinou proti tomuto požadavku staví a většina provdaných žen je posud nucena vařiti i neděli. Jsou-li rodiny po celý týden odkázány na hostinskou, nebo všelijak na rychlo odbývanou stravu, pak právě v neděli si rády pochutnají na chutném, pečlivě upraveném obědě.

Letní nedělní obědy jsou pro hospodyni dvojnásob svízelné, nejenom proto, že ji olupují o zasloužený klid, ale i nesnadností udržeti pro neděli potřebné potraviny svěží a neporušené. Masa se snadno zkazí, zeleniny povadnou, mléko atd. zkysne, takže je třeba nedělní oběd připravovati s promyšlenou pozorností, aby se zbytečně nemařil čas, ani nevyhazovaly peníze.

 

Grilovat se dá na mnoho způsobů. Klasicky nakrájená zelenina, velká cuketová, lilková, dýňová a patizovnová tlustá kolečka, buď marinovaná, nebo jen okořeněná (u nás nesmíchybět tymián a rozmarýn), pouze grilovaná nasucho, nebo jinak grilovaná marinovaná, ale to až v zítřejším článku. Dnes to je grilování v alobalu, protože bylo třeba, aby se zelenina udělala i s rajčaty a ty pustily šťávu, do které pak bude možné namáčet zmíněné pečivo. K tomu nějaké dobré červené víno a chladná místnost, aby bylo kam se vrátit.

 

Na jednoduché grilování v alobalu potřebujeme rajčata, tofu (tentokrát s chilli), plátky cukety, dýně hokaido a patizonu.

Slunečnicová semínka, tymián, rozmarýn, sůl, pepř, uzená paprika a olej. Na alobal nakapeme olej, poskládáme rajčata, nakrájené tofu, další vrstvy zeleniny, řádně okořeněné, každou vrstu zakapeme olejem a nakonec posypeme slunečnicovými semínky.

Dáme péci na gril zabalené v alobalu a po cca 15 min celé otočíme. Podle intenzity ohně je zelenina hotová asi za 3/4 h. Můžeme samozřejmě využít i žhavého po grilování a dát zeleninu až následně těsně nad žhavé.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce  a Veganské recepty z kopce– čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

3 Odpovědi to “Cuketové grilování”

  • fyzikova:

    Markéto zdravím.Prosím o radu,jak se poznají svilušky a jak padlí?Jedno naše hokaido vypadá, jako když schne,ale poctivě ho zalévám a k tomu má takové jakoby spálené listy,jako stříbrné.Co by to mohlo být?Žádné breberky jsem na nich neviděla,mám dojem,že mi je snad žere něco odspodu.Dýnička už je na rostlině 14 dní a je pořád stejně malá,ale na jiných rostlinách už jsou pěkné „balony“. Helena

    • kupicek.mar:

      Zdravím. No svilušky jsou takové pavučinky nejdříve na spodní straně listů a pak jsou schopni zapavunčinkovat i celou rostlinu a žijí v tom takoví malí červení pavoučci – rozotočíci. Padlí na cuketách mívám až v září – je to takový bílý povlak na svrchní straně listu. Fotky k obojímu se dají najít na netu dobře. Letos prvně zkouším toto:http://www.biocont.cz/cz/eshop/prev-b2_i8.htm
      mělo by to být bio a rostlinky tím naberou sílu na boj s „nepřítelem“.
      Třeba někdo poradí něco ještě přírodnějšího. Hezký zbytek neděle. M

  • kupicek.mar:

    Tak to jsme měli včera to samé. Jenom ještě nemám hokkaido, letos hrozně řádí svilušky a kdoví, zda se vůbec nějaká urodí. Cuket a rajčat hafo, slunečnicových semínek taky, tofu taky, jenom jiné koření, přidala jsem doma namíchaný Aztécký poklad, olej, sůl a super večeře. Ale ono je těch cuket letos zatím tolik, že bývávají i k obědu :-). No, než chytí padlí. Snad už zaprší. Hezkou neděli Markéta

Přidejte komentář