Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Klasické české jídlo – škubánky. Velmi jednoduché, rychlé, chutné s výběrem na slano či na
skubanek
testo
sladko. Naše dnešní škubánky byly sladké, vyhrála většina 5:1 :-))
Bohužel moje paměť nesahá k babiččiným škubánkům, doma se nedělaly, takže to jsou takové, jaké děláme my – jestli ty správné nebo nesprávné – nedokážu posoudit :-), ale vzhledem k tomu, že nám chutnají, není zatím důvod je měnit :-)
suroviny: 1300g brambor, voda, trochu soli, moučkový cukr, máslo na polití, švestková povidla, tvaroh s cukrem, mouka – 250g

Nejprve oloupeme brambory a nakrájíme stejně jako na vařené brambory jako přílohu. Zalijeme vodou tak, aby byly
testo
ponořené, ale ne vody o mnoho více. Jemně – velmi jemně osolíme. Přilopíme a uvaříme. Když jsou brambory uvařené, slijeme z nich 1/2 l vod
y. Zbytek vody ponecháme
skubanek
skubanek
a
rozmixujeme či rozšťoucháme brambory. Potom přidáme mouku,
promícháme, vrátíme zpět na oheň a propaříme za pečlivého míchání mouku s bramborami. Paříme asi pět minut. Když je těsto pěkně táhlé a lesklé, sundáme definitivně z kamen.Mezitím si rozpustíme máslo. Lžičkou máčenou v másle  vykrajujeme – uškubáváme :-) – kus těsta a škubánky pokládáme na talíř.
Jako další vrstvu naneseme na škubánky povidla, na povidla pak tvaroh s cukrem , nakonec posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Z předem oškrábaných bramborů dělají se kromě kaše i známé škubánky, které se ve východních Čechách jmenují také „trpálky“. Na Soběslavsku jmenují se zase „šuskaů, sypávaly se pracharandou, totiž rozemletými sušenými hruškami, které se dříve prodávaly všude na ošatkách, vyvýšených „štoutem“ na chodníku.Nyní se však škubánky nebo kucmouch sypou nejčastěji  mákem a někdy také tvarohem. Zvláštností jsou na Rožmitálsku škubánky zvané „šterc“. Je to myslivecké jídlo, které se vařívalo ve fořtovnách. Vykrájené škubánky zalijí se vařeným mlékem a podávají se s brusinkovým kompotem, pokládanýkokrhajím přímo na škubánky. Mastí se pouze lžící, kterou se vykrajují. Místo omastku je tu mléko.  Obměna jsou škubánky sypané tvarohem, mírně maštěné jen při vykrajování a zalité vařeným teplým mlékem.

Jindy se však musí škubánky vždy dobře omastit, neboťjinak podle F.V. Vykoukala „smíšenina souká se těžko dolů, že se člověk snadno zakucká.“ Málo maštěné škubánky mají tuze špatnou pověst, říká se o nich na př, že jim kokrhají a na českém Horácku vypravují o „šusterce“ jak tam škubánkům říkají, doknce strašidelnou historku. “ Ve Skorkově ze všeho nejraději šusterku. proto jim jinak než šusterkáři nebo šusteráci neříkají a ani o posvícení i o pouti nijc jiného než šusterku nevaří. jenže prý se k ní leckde ještě macešsky chovají. Proto se také jednmu občanu Skorkovskému zjevila šusterka ve snách a žádala, aby prý ji více mastili !“ česká strava lidová, vyd. družstevní práce 1945 Praha

Komentáře

1 zlatkan zlatkan | 17. května 2010 v 15:35 | Reagovat

Zajímalo by mě, kolik se tam dává té mouky, prosím :-)

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 17. května 2010 v 18:06 | Reagovat

Mouka je tam psaná v surovinách – já jsem to fakt zvážila :-)), je to těch 250g :-)

3 zlatkan zlatkan | 18. května 2010 v 9:15 | Reagovat

2 Odpovědi to “Škubánky”

  • Irena:

    jj, velká dobrota … dělám podle oka, sypeme mákem a cukrem nebo perníkem a cukrem a nebo nastrouhaným tvarohem, skořicí a cukrem a hodně másla, škubánky musí plavat, říkala moje babička, když zbyde těsto, pečeme opečánky – do škubánkového studeného těsta přidáme trošku mouky, aby nelepily a pečeme na sádle – moc dobrá a jednoduchá večeře po sladkém obědě :-)

  • Olijana:

    To jsem ráda, že jsem zde našla toto skvělé jídlo. Taky je často vařím, suroviny dávám od oka, protože mě to tak babička naučila. Postup je zhruba stejný, ale navrch sypeme mák. Neuvěřitelná mňamka.

Přidejte komentář